Fazekasék szerint is esnek a búzaárak

agrarszektor.hu
De legalább a karcagi fajták eredményei biztatóak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tonnánként 40-45 ezer forint között mozog a búza tonnánkénti felvásárlási ára, amely alacsonyabb a korábbi évek induló árainál. Az árcsökkenés jó hír az állattenyésztőknek, miközben a búzatermelőknek - legalábbis a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint - a nagyobb hozamok miatt nem kell kisebb bevételekre számítaniuk.

A 40-45 ezer forint közötti, jelenlegi búzafelvásárlási árak a világpiaci folyamatokat követik, amelyek 2013 decemberétől ez év áprilisáig növekedést mutattak, azóta viszont csökkentek, "előre beárazva ezzel a várható termésmennyiséget" - fogalmazott Czerván György, az FM államtitkára. A politikus szerint ez a tendencia kedvező az állattenyésztők számára, míg a búzatermesztéssel foglalkozó gazdák egy hektárra jutó árbevétele a nagyobb hozamoknak köszönhetően várhatóan nem csökken a 2013-as összeghez képest

 

 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter újra megerősítette a tárca korábbi prognózisait, amelyek szerint az idei búzatermés - dacára a pocokinváziónak és a gombafertőzéseknek - 5 millió tonna körüli lesz. Így a miniszter szerint a tavalyinál több és jobb minőségű kenyérgabona várható idén. A hozamok 4,5-5,5 tonna körül alakulhatnak hektáronként, és az idei termésből a számítások szerint mintegy 2,5 millió tonna olyan árualap keletkezik, amelynek zömét exportpiacokon értékesítik.

A karcagi kutatóintézet területén újonnan nemesített magyar búzafajtákat aratnak, amelyek a határszemle tapasztalatai alapján kiválóan alkalmazkodnak az Alföld, ezen belül is a Nagykunság időjárási és talajviszonyaihoz, így elérik, sőt akár meghaladni is képesek a hektáronkénti 6-7 tonnás termésmennyiséget - hangoztatta a miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?