Beszállt a nagy versenybe az FHB is - Banki harc a gazdákért

agrarszektor.hu
Hektáronként maximum 60 ezer forinthoz juthatnak a földhasználók abban az idei hitelkonstrukcióban, amelyet az FHB Bank dolgozott ki az uniós területalapú agrártámogatások előfinanszírozására. A Növekedési Hitelprogram (NHP) forrásaiból 2,15 százalékos fix éves kamattal, míg piaci alapon 1 havi BUBOR + 2,50 százalékos árazással juthatnak hitelekhez a termelők. A pénzintézet szerint az új hitelterméket magas finanszírozási hányad, alacsony éves kamat és kis adminisztrációs teher jellemzi a versenytárs bankok konstrukcióihoz képest.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Új konstrukciót vezetett be az FHB Bank az uniós területalapú agrártámogatások tavaszi előfinanszírozására - jelentette be közleményében a pénzintézet. A kedvezményes hiteltermék a Magyar Nemzeti Bank meghosszabbított NHP-ján, illetve az FHB Bank és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)i együttműködésén alapul.

Az előfinanszírozással a gazdálkodók egy hektárra maximum 60 ezer forint hitelt vehetnek fel kétféle módon. A pénzintézet a területalapú támogatásokat kedvezményes NHP-alapú vagy piaci kamatozású kölcsöntermékkel hitelezi meg. Az NHP-alapú konstrukcióban az egyéves futamidőn belül 2,15 százalékos fix éves kamat, míg a piaci kamatozásúnál egyhavi BUBOR + 2,50 százalékos árazással érhető el.

Változik az uniós támogatási rendszer
Az idéntől 2020-ig megváltozik az uniós területalapú támogatások rendszere. A gazdák a pénzeket mostantól úgynevezett normatív alaptámogatásként, illetve zöldítési támogatásként kaphatják meg. Az alaptámogatás összege hektáronként 144,7 euró, a zöldítési 81,3 euró lesz, az egy hektárra jutó összeg 226 eurót tesz ki.

Az idei előfinanszírozási hitelterméket magas finanszírozási hányad, alacsony éves kamat és kis adminisztratív teher jellemzi a versenytársakhoz képest - állítja közleményében az FHB Bank. A pénzintézetnél alkalmazott magánokirati szerződéskötéskel a gazdák gyorsabban és olcsóbban juthatnak pénzhez, mert a közjegyzői szerződéskötés miatti átfutási idő, illetve a sok esetben a 100 ezer forintos nagyságrendű díj is megtakarítható - testzik hozzá.

A támogatásokat előfinanszíroztató termelők igénybe vehetik a bank agrár-bankszámlacsomagját is, amelyhez az idén havi számlavezetési díj nélkül és kedvező tranzakciós díjakkal férhetnek hozzá. A havi bankszámlavezetési díj 1490 forint, amelyet december 31-ig engednek el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?