Fazekasék a brókerbotrányban: nem hibáztak vagy hűtlenül kezeltek?

agrarszektor.hu
Jóváhagyásunk és tudtunk nélkül tartott értékpapírszámlát a Hungária Értékpapír Zrt.-nél a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. - fogalmaz újabb közleményében a Fazekas Sándor vezette Földművelésügyi Minisztérium (FM), amely a tulajdonosi jogokat gyakorolja az állami cégnél. A tárca soron kívüli vizsgálattal keresi a felelősöket, a veszteség pótlására pedig egyeztet a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése szerint a TIG 410 millió forintot bukott a brókerbotrányban. Szakértők szerint hűtlen kezelés gyanúja merülhet fel a cégnél, illetve az FM-nél is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csak a miniszterelnöki feladatszabás után értesült arról az FM, hogy a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. a tiltás ellenére sem szüntette meg értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt.-nél - áll a minisztérium újabb közleményében. Ez már rövid időn belül a második tárcaközlemény a témában, mióta Lázár János bejelentette, hogy az állami tulajdonú, stratégiai agrár- és egyéb készletekért felelős TIG-nek - amelynél a tulajdonosi jogokat a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolja - 410 millió forintja volt és veszett el a csődbe ment Hungária Értékpapír Zrt.-nél.

A tegnapi közlemény

Tegnapi, első közleményében a minisztérium még szó szerint a következőket közölte: "A Buda-Cash botrányt követően a Földművelésügyi Minisztérium szó szerint végrehajtotta Miniszterelnök úr utasítását. A tárca vizsgálata tisztázta, hogy a Buda-Cash brókercégben a Földművelésügyi Minisztériumnak, intézményeinek, illetve az általa irányított cégeknek nem volt pénze. Jelenleg is folyamatban van az a vizsgálat, melynek célja, hogy tisztázza, hogy a TIG Kft. által a Hungária Értékpapír Zrt.-től vásárolt állami diszkontkincstárjegy vétele során történt-e olyan mulasztás, visszaélés, amely felelősségre vonást tesz indokolttá. A vizsgálat lezárultával, annak eredményéről természetesen tájékoztatjuk a közvéleményt".

És a mai

A tárca újabb, mostani közleménye pedig szó szerint ezt rögzíti: "Már korábban, a Vidékfejlesztési Minisztériumban általános tiltás volt arra, hogy bármely, a minisztériumhoz tartozó cég és háttérintézmény a Magyar Államkincstáron kívül más értékpapírkezelőnél tartsa a pénzét. A Földművelésügyi Minisztérium csak a miniszterelnöki feladatszabást követően értesült arról, hogy a TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére nem szüntette meg azt az értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt-nél, melyet jóváhagyásunk és tudtunk nélkül tartott ott. A Földművelésügyi Minisztérium soron kívül vizsgálatot rendelt el a felelősök és a felelősség mértékének megállapítása érdekében. A veszteség pótlása miatt a Földművelésügyi Minisztérium megkezdte az egyeztetést a Nemzetgazdasági Minisztériummal." A tárca tehát nem hibás az ügyben - összegzi a közlemény.

Ez hűtlen kezelés lehet

Szakértők szerint hűtlen kezelés gyanúja merülhet fel az ügyben a TIG-nél és a minisztériumnál is. Elképzelhető, hogy a cég közvetlen vezetése a befekteteésről a működési szabályozás ellenére, "saját szakállára" döntött, de a nagy, több százmilliós összeg miatt ez kevésbé tűnik hihetőnek. Ezért a tárcának elvileg tudnia kellett arról, hogy a cégnél milyen befektetetési döntések születtek. Természetesen további kérdéseket vethet fel, hogy a minisztérium - a tulajdonosi jogok gyakorlójaként - végül miért nem tudott semmit sem a Hungária Értékpapír Zrt.-nél lévő, több mint 400 millió forintos TIG-es számláról.

További ellentmondások

Tisztázatlan az is, hogy a TIG a befektetett pénzeket a Hungária Értékpapírból miért nem vonta ki. Korábbi bejelentések szerint Orbán Viktor miniszterelnök február 25-én adta ki azt az utasítást, hogy a kormánytagok járjanak utána, mely intézményeik, illetve felügyeletük alatt álló társasaságok tartanak brókercégeknél pénzt, míg a Hungária Értékpapír március 6-án dőlt be. A közleményekből úgy tűnik, mintha az FM a kormányfői utasítást csak Buda-Cashnél lévő esetleges befektetésekre értette volna, más brókercégekre nem. Felvetődhet az is, hogy a TIG nem hajtotta végre a tárca pénzkivonási utasításait, de a minisztérium közleményei nem utalnak ilyen fejleményre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02