Brókerbotrány: a cégvezetés döntött - Még nincs felelős

agrarszektor.hu
Március 6-án értesítette az agrártárca háttérintézményeként működő, állami tulajdonú TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t a brókerbotrányban csődbe ment Hungária Értékpapír Zrt., hogy nem tudja kifizetni a TIG ott tartott pénzét. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor február 25-én kérte fel a kormány tagjait, hogy vizsgálják meg, háttérintézményeik mennyi közpénzt helyeztek el brókercégeknél. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter március 9-én szóban utasította Simon Attila Istvánt, a tárca közigazgatási államtitkárát a TIG-üggyel kapcsolatos soron kívüli vizsgálat megindítására. Az agrártárca szerint a több mint 400 milliós brókercéges befektetésről a TIG vezetése döntött 2013-ban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az állami stratégiai árukészletezéssel foglalkozó TIG Nonprofit Kft. március 6-án kapott a Hungária Értékpapír Zrt.-től értesítést arról, hogy a brókercég nem tudja kifizetni a nála tartott pénzt, és a TIG elektronikus levélben március 6-án tájékoztatta is a tárcát a történtekről - derül ki abból a válaszból, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adott Szilágyi György (Jobbik) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére. Korábbi nyilatkozatok szerint a TIG Nonprofit Kft.-nek a brókerbotrányban 410 millió forintja ragadt benn, illetve veszett el a Hungária Értékpapírnál. A cég felett a Földművelésügyi Minisztérium (FM) gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

Az írásbeli válasz szerint a miniszter március 9-én szóban utasította Simon Attila Istvánt, a tárca közigazgatási államtitkárát, hogy a TIG-ügy miatt indítson soron kívüli vizsgálatot. Ez azonban máig nem zárult le, így a felelősök és a felelősség mértékének megállapítása még folyik. A tárca folyamatos kapcsolatban áll a Magyar Nemzeti Bank részéről kirendelt felügyeleti biztossal, de a pontos kárérték a Hungária Értékpapír Zrt. felszámolása után állapítható meg - áll a miniszteri válaszban.


MTI-fotó: Máthé Zoltán

 

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a Buda-Cash botrány kirobbanása után, a február 25-i kormányülésen kérte fel szóban a kormány tagjait, hogy az irányításuk alá tartozó minisztériumoknál és háttérintézményeiknél vizsgálják meg, érintettek-e közvetlenül a botrányban, illetve vegyék ki azokat a közpénzeket, amelyeket brókercégeknél helyeztek el. Az írásbeli válasz szerint Fazekas Sándor saját tárcájánál - szintén szóban - február 26-án adott utasítást a feladat végrehajtására.

A minisztérium közelmúltbeli közlése szerint a TIG a korábbi tiltás ellenére nem szüntette meg a Hungária Értékpapír Zrt.-nél értékpapír-számláját, amelyet a tárca jóváhagyása és tudta nélkül tartott ott. A kincstárjegyet a TIG vezetésének döntése alapján, 2013. július 24-én vásárolták meg. A mostani FM-vizsgálat eddigi eredményei szerint a cég felügyelőbizottságának nem voltak pontos információi a vételről, illetve a befektetések megtérülésének ellehetetlenüléséről. Azt pedig, hogy a felügyelőbizottság tett-e bármilyen észrevételt és intézkedést e kérdések tisztázására, a folyamatban lévő FM-vizsgálat deríti ki - áll az MTI szerint a válaszban.

Fazekas Sándor tájékoztatójából az is kiderül, hogy a TIG Nonprofit Kft. könyvvizsgálója, az ESZ-DA Pénzügyi Tanácsadó Kft. nem auditálta a Hungária Értékpapír Zrt.-nél elhelyezett befektetést. A miniszter nem lát összefüggést ugyanakkor abban a kérdésben, hogy az ESZ-DA Pénzügyi Tanácsadó Kft. Farkas Imre korábbi közigazgatási államtitkár hivatali ideje alatt kapta meg a megbízást a TIG Nonprofit Kft-től. Az FM háttérintézményei közül jelenleg az ESZ-DA Pénzügyi Tanácsadó Kft. a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA) lát el könyvvizsgálói feladatokat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?