Kellenek a buszok, terepjárók - Három órát élt Lázárék pályázata

agrarszektor.hu
Az óriási érdeklődés miatt alig több mint három óra alatt elfogyott az az uniós támogatási keret, amelyet a Lázár János vezette Miniszterelnökség hirdetett meg "egyéb" kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésére. A "tanyabusz pályázatot" ma reggel 8-kor nyitották meg, 11 óra 15 perckor pedig már - legalábbis részben - fel is függesztették forráskimerülés miatt. Öt-tízmillió forintot lehetett pályázni terepjárókra, mikrobuszokra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ma reggel 8 órakor nyílt meg a beadási lehetőség, 11 óra 15 perckor pedig már fel is kellett függeszteni a benyújtást, akkora volt az érdeklődés a Miniszterelnökség "tanyabusz pályázatnak" nevezett új kiírásán. A tárca még áprilisban jelentetett meg rendeletet "a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére", amelyre május 7-én 8 órától május 18-án 18 óráig lehetett volna pályázni, ha a források - legalábbis részben - nem merültek volna máris ki.

A második célterületnél léptek

A Miniszterelnökség a rendeletben "legalább 15 milliárd forint" forrást hirdetett meg a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésére két célterületen. Az első a falu- és tanyagondnoki szolgáltatáshoz, a második "egyéb szolgáltatások ellátásához" kapcsolódott. A pályázatot most a második célterületnél függesztették fel, tehát eszerint a falu- és tanyagondnoki közlekedési eszközök beszerzésére továbbra is lehet pályázni.

A kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) korábban azt közölte, hogy a kiírásban terepjárókra, illetve mikro- és kisbuszokra nyújtanak támogatást. Terepjáró személygépjárműveknél legfeljebb 5 millió, mikro- és kisbuszoknál maximum 8-10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehetett pályázni a felfüggesztés előtt. A pénzekért települési önkormányzatok, ezek társulásai, illetve nemzetiségi önkormányzatok, nonprofit szervezetek és egyházi jogi személyek kelhettek versenyre.

Ki kell söpörni a megmaradó pénzeket

A Miniszterelnökség a "tanyabusz pályázatot" - két más új kiírással együtt - elsősorban azért jelentette meg, hogy ne maradjanak meg uniós források a 2007-2013. közötti, idén kifutó előző magyar agrár-vidékfejlesztési programban. Egyes - elsősorban beruházási - jogcímeknél ugyanis kiderült, hogy a korábbi nyertesek egyáltalán nem vagy csak részben valósítják meg fejlesztéseiket, így a megnyert támogatásokat sem veszik teljes mértékben igénybe.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára nemrégiben azt jelentette be, hogy egy csomagban 35 milliárd forintot pályáztattak meg. Ebből - a most részben felfüggesztett, 15 milliárdos vidéki alapszolgáltatás-fejlesztés mellett - fiatal gazdák induló támogatására és kertészeti gépbeszerzésekre szánnak 10-10 milliárdot. Emellett pedig egyes megmaradó pénzek átcsoportosításához uniós jóváhagyást is kérnek. A 2007-2013-as program forrásait legkésőbb az év végéig kell kifizetni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?