Milliárdosok, akik az agráriumban tarolnak - Itt a legnagyobb nevek

agrarszektor.hu
Csányi Sándor és Bige László - fej-fej mellett haladva továbbra is toronymagasan ők állnak a leggazdagabb magyarokról összeállított lista élén, így agrárszempontból is ők számítanak a legnagyobb befektetőknek. A harmadik helyen azonban tavalyhoz képest változott a helyzet a mezőgazdaságban is érdekelt milliárdosok között, mivel az idén Simicska Lajos megelőzte Leisztinger Tamást. Simicska mellett új névként jelent meg a százas listán Nyerges Zsolt, Losó József és Claessens Peter is, miközben több agrármilliárdos kimaradt a tavalyi rangsorhoz képest.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató 165 milliárd forintos becsült vagyonnal nem csak a leggazdagabb magyarnak számít, hanem Bonafarm nevű csoportjával ő a magyar agrárgazdaság legnagyobb befektetője is - derül ki a napi.hu "100 leggazdagabb magyarról" összeállított 2015-ös listájából. Csányit a rangsorban az elmúlt évhez hasonlóan - 160 milliárdos vagyonnal - Bige László követi, aki az agrárintegrációt építő, műtrágyagyártással foglalkozó pétfürdői Nitrogénművek Zrt., illetve a Bige Holding révén érdekelt az agráriumban.


Csányi Sándor (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)

Agrárszempontból tavaly a harmadik helyet Leisztinger Tamás nagybefektető foglalta el, őt azonban az idén már megelőzi Simicska Lajos, aki most először szerepel a százas listán, egyből 73 milliárdos becsült vagyonnal. Szintén új névként jelenik meg 26,3 milliárdos vagyonnal Nyerges Zsolt is, aki Simicskával együtt a Mezort csoport agrárvállalkozásai révén kötődik a mezőgazdasághoz. Nagyobb agrárérdekeltségeik közé a mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. és a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. tartozik.

Továbbra is megállapítható, hogy a százas listából körülbelül harmincra tehető azoknak a milliárdosoknak a száma, akik valamilyen módon - ha másként nem, pincészetek-borászatok révén - kötődnek az agráriumhoz (lásd korábbi összefoglalónkat). Mintegy 8,3 milliárdos vagyonnal az idén új névként szerepel az illusztris társaságban az állattenyésztésben érdekelt, magyar állampolgárságú Claessens Peter, illetve tavalyhoz képest új név a zöldségfeldolgozással foglalkozó, Mirsa csoportot tulajdonló Losó József is 7,3 milliárdos vagyonnal.


Bige László (MTI-fotó: Balázs Attila)

Több agrárbefektető viszont eltűnt a listáról, amelyre az idén legalább 6 milliárdos vagyonnal lehetett felkerülni. Nem szerepel például most a leggazdagabbak között a pulykabizniszben utazó Erdélyi István, pedig cége, a szarvasi Gallicoop Zrt. tavaly rekorderedményekkel zárt. Ugyancsak kimaradt a borászatban (is) érdekelt Tornai Tamás és Szeremley Huba, illetve a vadfeldolgozással foglalkozó Matusz Balázs és a mezőgazdasági vállalkozóként ismertté vált Gáspár Gyula is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06