Megvan, kik vehetnek új tanyabuszokat

agrarszektor.hu
A nagy érdeklődés miatt 15 milliárd forintról 22 milliárdra növelte a Miniszterelnökség a májusban kiírt, úgynevezett tanyabusz pályázat támogatási keretösszegét. A pályázatot elsősorban azért hirdették meg, hogy teljes mértékben el lehessen költeni a 2007-2013-as, előző uniós költségvetési ciklus vidékfejlesztési forrásait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Miniszterelnökség úgy döntött, hogy a tanyabusz pályázat felhívásában eredetileg szereplő, 15 milliárd forintos keretösszeget megemeli a nagy érdeklődés miatt. A minisztérium tájékoztatása szerint két célterületen összesen 22 milliárd forintot is meghaladó támogatási összeg kifizetése várható, amelyen körülbelül 2600 nyertes osztozhat. A teljes 2007-2013-as ciklusban a vidéki alapszolgáltatások fejlesztését szolgáló intézkedéseknél a kifizetett támogatások nagysága várhatóan eléri a 65 milliárd forintot.

A támogatás célja, hogy ösztönözze a szolgáltatáshiányos településeken, településrészeken a különböző alapszolgáltatások körének fejlesztését és bővítését, a minőségi szempontok javítása és a fenntarthatóság figyelembe vételével. Az ügyfélkörbe a települési önkormányzatok, önkormányzati társulások, nemzetiségi önkormányzatok, nonprofit szervezetek (egyesületek, alapítványok, például polgárőr egyesületek) és egyházi jogi személyek tartoznak. A jogcímrendelet esetében - Budapest és agglomerációja kivételével - azon településekről nyújthattak be támogatási kérelmet, melyek lakosságszáma nem haladja meg az 5000 főt vagy a település népsűrűsége nem éri el 100 fő/négyzetkilométert. Pályázhattak azon 5000 főnél magasabb lakosságszámmal rendelkező települések is, amelyek külterületén a település lakosságának több mint 2 százaléka él.

A jogcímrendelet forrásösszegéből új gépjárművek és ahhoz kapcsolódó kiegészítő eszközök beszerzése 100 százalékban támogatható. Az első célterületen új és már meglévő falu- és tanyagondnoki szolgáltatás fejlesztéséhez, a második célterület keretében egyéb kistérségi közlekedési szolgáltatás fejlesztésére szociális, bűnmegelőzési és közösségi szolgáltatás ellátásához kapcsolódó fejlesztések támogathatók. A maximálisan igényelhető nettó támogatás összege - az egyes kategóriáktól függően - ügyfelenként legfeljebb nettó 5 millió, 8 millió, illetve 10 millió forint lehet.

A támogatási kérelmeket május 7-én forráskimerülésig, de legkésőbb május 18-ig nyújthattak be a pályázók. A 2. célterületnél rendkívül nagyszámú kérelem érkezett be, ezért a benyújtási időszakot az irányító hatóság néhány órán belül felfüggesztette.

A támogatási kérelmek elbírálása egy egyszerűsített pontozás szerint történt, ezzel is segítve a kérelmek gyors ügyintézését. A támogatási határozatokat július első napjaiban vehetik kézhez a nyertes pályázók, amelyek alapján kifizetési kérelmeiket legkésőbb 2015. október 30-ig nyújthatják be.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27