Itt a teljes idei menetrend - Dömpingszerűen pályáztat Lázár minisztériuma

agrarszektor.hu
Mintegy 710 milliárd forintra ír ki még az idén pályázati felhívásokat az új Vidékfejlesztési Programban (VP) a Miniszterelnökség. Összesen 31 felhívást tesznek közzé, amelyek közül az agrár-környezetgazdálkodásra (akg), a mezőgazdasági termékek értéknövelésére és ökológiai gazdálkodásra fordítják a legtöbb pénzt. Az akg-ról és az ökológiai gazdálkodás szóló pályázat már meg is jelent.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megállapította a kormány egy új határozattal azt a "fejlesztési menetrendet", amelyet az év végéig követni kell az új magyar Vidékfejlesztési Programban. A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint a Miniszterelnökség az idén összesen 31 felhívást tesz közzé, amelyeken csaknem 710 milliárd forintra lehet majd pályázni. Mint ismert, a VP-t hosszas tárgyalások után a nyáron hagyta jóvá az Európai Bizottság, és a program 1300 milliárd forintnak megfelelő forrást tartalmaz a 2015-2020 közötti időszakban.

A 31 felhívásból - legtöbb támogatást tartalmazó jogcímként - az akg 158,6 milliárdos, a mezőgazdasági termékek értéknövelése 150 milliárdos, az ökológiai gazdálkodás 51,5 milliárd forintos keretösszeget tartalmaz. Az akg-ről és az ökológiai gazdálkodásról szóló pályázat - elsőként a beütemezett kiírások közül - már meg is jelent.

Az október 8-án közzétett akg-s és ökológiai pályázati felhívások a vidéki területek fenntartható fejlődésének támogatását és a környezet megóvását célozzák - közölte a Miniszterelnöjség. Az agrár-környezetgazdálkodási program keretében fontos cél a vidéki területek fenntartható fejlődésének támogatása, a környezet állapotának megőrzése és javítása. Kiemelten kívánják támogatni a biológiai sokféleség megőrzését a környezettudatos gazdálkodás és fenntartható tájhasználat kialakításával.

A kedvezményezett aktív mezőgazdasági termelők öt éves kötelezettségvállalás mellett pályázhatnak. Az akg újdonsága, hogy a 158,6 milliárdnyi forrást degresszív módon fizetik ki, amellyel a kis- és a közepes gazdaságoknak kívánnak kedvezni.

Akg, ökológiai gazdálkodás: november 7. és december 7. között lehet pályázni
A Miniszterelnökség közleménye szerint az akg-s és az ökológiai gazdálkodásról szóló felhívásokra 2015. november 7. és 2015. december 7. között, kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani pályázatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felületén, a www.mvh.gov.hu weboldalon. A kötelezettségeket 2016. január 1. és 2020. december 31. között kell teljesíteni. A Miniszterelnökség az eddigiektől eltérő módon lehetőséget ad arra, hogy akik később szeretnének csatlakozni a programhoz, azok ezt 2017-ben is megtehetik - hangsúlyozza a tárca.

A szántóföldi földhasználati kategóriánál a támogatás intenzitása 300 hektár nagyságú földterületig 100 százalék, 300-1200 hektár között 85 százalék, 1200 hektárt meghaladó területnél 50 százalék. Ezekkel szemben a gyep, a nád és az ültetvény földhasználati kategóriáknál a támogatás intenzitása minden esetben 100 százalék.

Az ökológiai gazdálkodási áttérést támogató felhívás a környezet megóvása, a termelők és a fogyasztók egészségének védelme érdekében a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentését, és az élelmiszerbiztonság garantálását tűzte célul - közölte a Miniszterelnökség. A támogatás alá vont minimális területnek el kell érnie a táblánkénti 0,3 hektárt, a minimális művelési méretnek pedig áganként legalább egy hektár nagyságúnak kell lennie. A 51,5 milliárd forintos támogatás feltétele az ökológiai gazdálkodás 5 éves fenntartása az átállás alatt levő és az átállt területeknél egyaránt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?