Jön az új generáció: ha nem adnak nekünk teret, csinálunk magunknak

agrarszektor.hu
A cél, hogy az agrárium teljes vertikumát végigkísérje a technológiai fejlesztés, a támogatás, amelyek kiválthatják a kevésbé hatékony folyamatokat. Néhány szempontból már jól állunk, vagyis nem a nulláról indulunk, de hosszú út áll még az ágazat fejlesztése előtt - hívta fel a figyelmet Gombos Szilárd, a T-Systems Magyarország Zrt. stratégiai preasales igazgatója és az Agrárinformatikai Klaszter elnöke az Agrárszektor 2015 konferencián. Az ország legnagyobb agrárkonferenciájának délutáni szekciójában az agrárium és a lízingpiac kapcsolatát, illetve a mezőgazdaságban alkalmazott forradalmi technológiák agrárgazdasági jelentőségét vitatták meg a hazai agrárium vezető szakemberei.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fejlődés motorja a finanszírozás, ennek pedig egyik egyre fontosabb lába a lízing és a lízingpiac, amelynek forgalma idén elérte a 400 milliárd forintot - mutatott rá Jenei Viktor, az FHB Lízing Zrt. vezérigazgatója. Úgy véli, hogy a lízingpiac egyik húzóágazatának az agrárszektor számít. Fontos kérdés a jövőre nézve, hogy a 10 százalékos földvásárlási önrész hiánya milyen hatással lesz a gépvásárlásra, így ezzel párhuzamosan a lízingpiacra.

A bankokkal együtt az elmúlt években a lízingszektor is átalakult. Vannak, akik beolvadtak bankokba, így komoly sztenderdek és erős kontroll jellemzik a működésüket, de fontosak még az önállóan működő, ugyanakkor a háttérben külföldi anyabankhoz köthető cégek, a gyári finanszírozók, a bankként működő lízingvállalatok, vagy az egyre fontosabb szövetkezeti integráció részeként működő lízingcégek. De miket lehet, érdemes finanszíroztatni lízingtársasággal? Jenei szerint ilyen a napelemes rendszer, a napkollektor fűtéshez, a világítás korszerűsítése vagy a biomassza erőmű. Az FHB-nál viszont az a cél, hogy lehetőleg minél több zöld és fenntartható fejlesztés és beruházás mellé tudjon hatékonyan odaállni a cég a forrásaival - tette hozzá.

Gombos Szilárd, a T-Systems Magyarország Zrt. stratégiai preasales igazgatója és az Agrárinformatikai Klaszter elnöke szerint az agártámogatások összege meghaladja a szektor profitabilitását. Míg a támogatások összege nagyságrendileg 882 milliárd forint/év, addig egyes statisztikák szerint az ágazat nettó jövedelme 750 milliárd forint/év környékén mozog. A szakember úgy véli, hogy az EU-s agrártámogatások 2020-tól várható változása mellett az egyik legfontosabb kihívás az Európai Unió és az Egyesült Államok között kilátásba helyezett szabadkereskedelmi egyezmény, amely komoly nehézséget okozhat a hazai agráriumnak, hiszen az USA nagyon hatékonyan működteti agrárpiacait. Ezért érdemes tanulni más iparágaktól, és elsősorban az informatikai eszközök használata, illetve integrálása lehet az, amely segíthet a hazai agrárium versenyképességének növelésében.

Az agrárium teljes vertikumát végigkísérő technológiai fejlesztés és támogatás kiválthatja a kevésbé hatékony folyamatokat. A széleskörű elterjedés feltétele többek között az állami motiváció, az edukáció, a forrásbeszerzés, az infrastruktúra fejlesztése, illetve az agrárinformatikai megoldások integrálása. Néhány szempontból már jól állunk, vagyis nem a nulláról indulunk, de hosszú út áll még az ágazat fejlesztése előtt - emelte ki Gombos Szilárd. 

A szekció kerekasztal-beszélgetésének fókuszában a mezőgazdaságban alkalmazott forradalmi technológiák álltak. Létezik már egy alapbázis, a kérdés, hogy a gazdák tudják-e integrálni ezeket a technológiákat a napi munkavégzésbe - jegyezte meg Sándorfy András, a Dow AgroSciences Hungary Kft. marketingvezetője és a beszélgetés moderátora.

Fontos, és érdemes foglalkozni a hazai agráriummal, mert jelenleg még sajnos elmarad a hatékonysága a nyugati világétól, így a fejlesztések és a modernizáció közép és hosszú távon is komoly potenciált hordoznak magukban. Bár gondolhatnánk, hogy az új generáció más már, de a tapasztalatok szerint még a fiatalok körében sem jelent meg megfelelő mértékben az új technológiák használata. Az agrárinformatikának így komoly szerepe és növekedési potenciálja van a jövőben - mondta Erős Veronika, az Agrotechfood vezérigazgatója.

Ki kell lépnünk a megszokott folyamatokból, nem szabad a "mert így szoktuk" hozzáállással folytatni a dolgokat. Például egy megfelelően felkészített és programozott drónt, amely számtalan adatot képes rögzíteni, fel lehet használni a fejlődés érdekében. Új generáció jön, és ha nem ad nekünk teret az élet, majd csinálunk magunknak - osztotta meg életfilozófiával is felérő gondolatait Bűdi Károly a AgriDron Kft. tulajdonosa.

A drónok térnyerésére reagálva Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője megjegyezte: az AXIÁL még a "földön jár". Persze fontos a fejlődés, de egyelőre az MTZ-k világát éljük, és tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy lassú folyamat - tette hozzá az AXIÁL tulajdonosa.

A technológia egy dolog, a különböző politikai és gazdasági kockázatokkal viszont gyakran képtelenség számolni, pedig ezek nagyban befolyásolják az eredményességet. Mindenesetre számunkra a legfontosabb, hogy a termelők jó minőséget tudjanak produkálni, és ehhez a technológiai változás elengedhetetlen - fogalmazott Makai Szabolcs, Cargill Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02