Nincs kivétel! - Sok pénzt ma már csak így lehet nyerni

agrarszektor.hu
Most már nemcsak az állami szervezeteknek, hanem a magánszektor szereplőinek is kötelezően közbeszerzési eljárást kell lefolytatniuk, ha egy projekthez bizonyos összeghatárt meghaladó uniós támogatást vesznek igénybe. Tavaly decemberben az agrárszektor.hu konferenciáján elhangzott, hogy a jövőben a mezőgazdaságot igyekeznek kivonni a közbeszerzési törvény hatálya alól. Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, történt-e előrelépés az ügyben?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közbeszerzési törvény közbeszerzés lefolytatására kötelezi a pályázókat, ha a támogatási összeg meghaladja a 25 millió forintot. A Portfólió és az agrárszektor.hu tavaly decemberi konferenciáján szakmai szervezetek képviselői problémaként vetették fel, hogy ez jelentős mértékben drágíthatja és időben elhúzódóvá teheti az agrárprojektek megvalósítását. Akkor Mezei Dávid, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta, hogy a jövőben a vidékfejlesztést és mezőgazdaságot igyekeznek kivonni a közbeszerzési törvény hatálya alól.

A Miniszterelnökség most az agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy az ügyben egyelőre nem történt előrelépés. Így a Vidékfejlesztési Programban pályázó gazdálkodókra továbbra is vonatkoznak a közbeszerzési törvényben foglalt kötelezettségek.

MTI-fotó: Ujvári Sándor

A kérdés most különösen aktuális, mivel például sokan még csak most nyújtják be pályázataikat arra a felhívásra, amelyet tavaly novemberben trágyatárolók építésére írt ki a Miniszterelnökség. Így a 25 millió forintos összeghatárt meghaladó támogatásnál nekik már a pályázat készítésekor számolniuk kell(ett) az esetleges közbeszerzési eljárás díjaival, illetve annak idejével.

A közbeszerzést a korábbi visszaélések miatt az unió kényszeríti a piaci szereplőkre, ám szakértők ennek hatékonyságát vitatják. További probléma, hogy az új költségvetési ciklusban a pályázati eljárásrend egyszerűsítését fogalmazták meg célként, míg a közbeszerzési törvényt még a szakemberek is "kihívásokat tartogató" jogszabálynak tekintik. Így könnyen előfordulhat, hogy - az egyszerűsített eljárásrend ellenére - a támogatott projektek megvalósítása és adminisztrálása a korábbitól jóval nagyobb terhet jelent majd a pályázók számára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?