Sok-sok milliárd múlik ezen - Hogyan érdemes csinálni?

agrarszektor.hu
Március végéig a gazdák 86 százaléka kapott zöldítési támogatást, és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) e jogcímen összesen 64,5 milliárd forintot fizetett ki. A hivatal az áprilistól megnyíló idei kérelem-beadási időszakban előzetes ellenőrzést vezet be, és értesíti a gazdálkodókat, ha komolyabb hibákat talál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Alapvetően jól vették a gazdák a zöldítési támogatás tavalyi bevezetésével járó akadályokat - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közelmúltbeli konferenciáján. Különösen igaz ez annak fényében, hogy maga a rendszer nemcsak a magyar hatóságoknak, de az Európai Uniónak is új volt, ezért egy-egy értelmezési kérdésnél akár hónapokat is várni kellett a válaszra.

Magyarország azon kevés országok közé tartozott, amelyek vállalták a zöldítési támogatás tavalyi előlegfizetését, ami különösen nagy feladat volt a hatóságok számára is, mivel a kifizetés jóval több adminisztratív és helyszíni ellenőrzést igényelt - hívta fel a figyelmet Dragovácz Nikoletta, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnökhelyettese. Március végéig a kérelmek 86 százalékánál teljesített valamilyen szintű kifizetést a hivatal, összesen 64,5 milliárd forintot utalva át. Mivel azonban az ellenőrzések még nem értek véget, várhatóan lesznek olyanok, akiknél nem teljesítés miatt nem tudnak támogatást fizetni, vagy csak a hektáronkénti 80 euró (24-25 ezer forint) egy részét tudják egyelőre utalni.

Sok esetben találkoztak hibás teljesítésekkel, termelői félreértésekkel az ellenőrzések alatt. Az egyes zöldítési feltételeknél akár 20-25 százalékos hibás teljesítést is találtak. Kihívást jelentett 2015-ben a táblán kívüli szomszédos ökológiai fókuszterületi (EFA) elemek (táblaszegély, fássáv, vizesárok, fasor és vízvédelmi sáv )jelölése és mérése. Ugyanakkor 2015-2016-ban a nem teljesítés, vagy valamilyen szinten hibás teljesítés önállóan nem, csak a zöldítési támogatás összegének terhére volt szankcionálható - mondta Dragovácz Nikoletta hozzátéve, hogy 2017-től már az alaptámogatásból is levonható lesz a szankció összege.

A gazdálkodók jellemzően tábla szintű elemekkel teljesítették a zöldítési előírásokat, és a legtöbben a parlag, a nitrogénmegkötő növények és a másodvetés mellett döntöttek. Ezeket egyébként a diverzifikációs előírásnál is elszámolhatták, sok pillangós növényre pedig fehérjetámogatást is igényelhettek. Parlagra 119,7 ezer, nitrogénmegkötő növényre 211,5 ezer, másodvetésre 154,8 ezer hektárra adtak be igénylést.

Volt, ahol nem bírta a terhelést az informatikai rendszer
Míg nálunk tavaly csak egy héttel, addig Romániában egy hónappal kellett meghosszabbítani a kérelem beadási időszakot, az Egyesült Királyságban pedig az informatikai rendszer nem bírta a terhelést, és vissza kellett térniük a papíralapú ügyintézésre - jelentette ki Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A kamara tavaly is, és az idén is segíti majd a gazdákat a kérelem-beadásban és a tájékoztatásban. 2015-ben a 180 ezer regisztrált felhasználóból 134 ezernél a falugazdászok működtek közre a támogatási igények beadásában. Várhatóan ebben a hónapban megjelenik a zöldítés aktualizált szabályokat tartalmazó kézikönyve, emellett készül egy, a közvetlen támogatások szabályait is részletező gazdálkodói kiadvány is.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a védett tájképi elemeket csak biztonsági többletként jelölték be a gazdák arra az esetre, ha a táblaszintű EFA egy részét mégsem fogadnák el. Az agrárkamarai falugazdászok is azt javasolták a termelőknek, hogy mindenképpen jelöljenek biztonsági többletet a kérelmeikben, ha valamilyen oknál fogva (szomszédosság, méretbeli hibák) nem fogadnák el az összes bejelentett EFA területüket.

Dragovácz Nikoletta szerint hasznos volt az ökológiai célterületek kapcsán az a könnyítés, amelyet az Európai Bizottság léptetett életbe a bevezetés évében. Ennek értelmében a gazdálkodók, ha nem tudták teljesíteni a feltételeket, akár még az ellenőrzéskor is módosíthatták adataikat és vállalásaikat, hogy eleget tegyenek eredetileg beadott támogatási kérelmeiknek. E lehetőség azonban idén már nem áll a gazdálkodók rendelkezésére - hívta fel a figyelmet az elnökhelyettes.

Mikor kapnak figyelmeztetést a termelők?
Május 16-tól figyelmeztetést kapnak a termelők, ha:
- túligénylés lép fel valamelyik blokkjukban
- táblák, EFA területek átfedésben vannak
- tábláknál minimum 50% vagy 0,8 hektár az átfedés
- táblával szomszédos EFA: minimum 50% átfedés
- pontszerű EFA: 100% átfedés
- kötelező mellékletek hiányoznak (csak a melléklet meglétét ellenőrzik, tartalmát nem)

Az MVH most úgy igyekszik könnyíteni a termelők helyzetét, hogy úgynevezett előzetes ellenőrzést vezet be. Ez lényegében azt takarja, hogy az egységes támogatási kérelmek május 17-i, szankciómentes beadási határideje után értesítik a gazdálkodókat, ha az ellenőrzésekkor komolyabb problémát találnak. A termelők az értesítésekben szereplő pontokon a kézhezvételtől számított 10 napig szankciómentesen módosíthatják kérelmeiket. Az ellenőrzések lebonyolításában a falugazdászok is segítik majd a gazdákat.

Az idei évben április első felében nyílik majd meg a támogatási kérelem-beadási felület. Ez azonban a tavalyi tapasztalatokat is figyelembe véve számos ponton változott. Áttekinthetőbb lett, pontosabban megadhatóak lesznek a táblarajzok, a helyrajzi szám minden nagyítási szinten megjelenik, a helyrajziszám-kereső a keresett területet a térképen is megmutatja, új blokkot és táblát is lehet felvinni a térképnézeten, megújult a területmérés funkció és rajzolás közben folyamatosan kijelzi majd a tábla területét. Az idén az ökológiai célterületek közé bekerült a fasor is, és emellett lehetőség lesz arra is, hogy az EFA alapba a szántó hasznosítású területeken kívül a szántóval szomszédosan elhelyezkedő EFA elemek és a nem szántó típusú SAPS jogosult táblák is beletartozzanak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58