Idén is fejlesztik a tanyákat, de megfelezték a pénzt

agrarszektor.hu
Hektikusan alakul a tanyafejlesztési program finanszírozása, hiszen 2014-ben 300 millió, tavaly 1,4 milliárd, idén pedig 725 millió forintot szán e célra a kormány. Változott a támogatások köre is, mivel ettől az évtől már nem lehet közművesítésre, útfejlesztésre pályázni, viszont egyéni vagyonbiztonsági fejlesztések támogatására igen. 2016-tól már 75 százalékos előlegfizetést is lehet kérni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei tanyafejlesztési programra 725 millió forint jut - jelentette be az MTI tudósítása szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A 2011-ben indult tanyafejlesztési program keretében a miniszter szerint öt év alatt 1440 pályázatot bíráltak el pozitívan, amely mintegy 7,4 milliárd forint támogatást jelentett. A tanyafejlesztési programot nemzeti forrásból finanszírozzák. Tavaly egyébként 1,4 milliárd, a megelőző évben pedig mindössze 300 millió forintot fordítottak a programra.

Az érintettek három célterületre pályázhatnak. A települési és térségi fejlesztések támogatására biztosított keretösszeg 200 millió forint, a tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének mezőgazdasági csekély összegű támogatására pedig 400 millió forint áll rendelkezésre. Emellett a tanyák lakóépületeinek felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre is lehet pályázni, 125 millió forintos keretösszeggel.

Az eddigi tapasztalatok alapján 75 százalékra emelték a nyertes pályázatokhoz nyújtható előlegfizetés mértékét - jelentette be az egyik legfontosabb változást V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. A korábbi években ez 25, illetve 50 százalék volt. Mivel a tanyafejlesztési programot a vidékfejlesztési programhoz (VP) igazították, hogy elkerülhető legyen a párhuzamos finanszírozás, ezért 2016-tól már nem lehet pályázni külterületi utak fejlesztésére, útkarbantartó gépek vásárlására, valamint villany-, víz- és szennyvízberuházások támogatására sem.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A települési és térségi fejlesztések támogatása jogcímnél pályázni lehet például a tanyasi termékek védjegy- és minőségrendszerének bevezetésére, fejlesztésére. Ebben a programban egy-egy pályázó - például helyi önkormányzatok - 5 millió forintot kaphat 90 százalékos támogatás mellett. A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére - például kis értékű gépek beszerzésére, képzésre - szintén lehet pályázni, a pályázható összeg 10 millió forint 90 százalékos támogatás mellett.

A tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének támogatására 3 millió forint pályázható általában 75 százalékos támogatottsággal. De a 40 év alatti fiatal gazdák számára a támogatottsági szint 90 százalékos. A tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre ugyancsak kapható támogatás, ami maximum 4 millió forint lehet 75 százalékos támogatásintenzitás mellett.

Az államtitkár szerint a pályázati felhívások várhatóan a jövő hét második felétől a kormany.hu weboldalról tölthetők majd le, illetve elérhetők a www.hoi.hu honlapon is. A pályázatok benyújtásához az internetes felület a Herman Ottó Intézet honlapján (www.hoi.hu) a pályázati felhívások megjelenését követő 30. naptól, várhatóan ez év június első felében nyílik majd meg, a pályázóknak így 30 napjuk lesz a felkészülésre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?