Nagyobb verseny, kevesebb pénz? - Ezekre kell felkészülniük a gazdáknak

agrarszektor.hu
Erősödő versenyre és csökkenő támogatásokra számíthatnak a gazdák 2020 után, ezért érdemes kihasználni a jelenlegi Vidékfejlesztési Program (VP) forrásait - hangzott el a Portfolio és agrárszektor.hu közös rendezvényén, az első Nyugat-magyarországi Agrárfórumon. A konferencia az idén huszadik alkalommal megrendezett Pápai Agrárexpo elsőszámú szakmai programjaként kiemelt figyelmet szentelt az élelmiszeripari ágazat és a húsipar kérdéseinek, de az agrárszektor finanszírozási lehetőségei, és az energiahatékonyság növelése is fókuszba kerültek az eseményen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A VP-ben meghirdetett csaknem 1300 milliárd forintos forrás több mint 60 százaléka már megnyílt és hozzáférhetővé vált a magyar gazdák számára - emelte ki Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitóelőadásában. Az uniós források hatékony felhasználása azért is fontos, mert 2020 után várhatóan jelentősen csökkennek a támogatások, és a gazdáknak az egyre erősödő versenyben kell helytállniuk.

Mezei Dávid hozzátette: az AKG első köre lezárult, a második körben a kormány 25 milliárd forintot szán az állattenyésztési, 15 milliárdot pedig a kertészeti és szőlészeti ágazat támogatására. Régiós kiemeléseket nem tervezünk, az Európai Bizottság ugyanis ezt a lehetőséget kizárta, így egy-egy pályázati felhívást nem szűkíthetünk le egy-egy területre - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Mind az állattenyésztőknek, mind a kertészeknek és az élelmiszeriparnak szánt felhívásokra igaz, hogy a pályázatoknak komoly feltételeknek kell megfelelniük. A VP-ből kimaradó, elsősorban középméretű élelmiszeripari vállalkozásoknak a GINOP forrásokból különítettek el 100 milliárd forint, célzott támogatást - mutatott rá Mezei Dávid.

A konferencia első szekcióbeszélgetésének szereplői a VP forrásait, és az idei pályázati dömping lehetőségeit járták körbe. Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonosa és ügyvezetője elmondta, hogy idén a traktoreladások volumene az előző év hasonló időszakához viszonyítva felére csökkent. A gépkereskedelemben, a pályázatokkal ellentétben nem tapasztalunk dömpinget, a nagyobb traktorokra és kombájnokra nem lehet pályázni - mondta Harsányi Zsolt.

Kormos Csaba, az FHB Bank ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a gazdáknak nemcsak a vissza nem térítendő támogatásokban kellene gondolkodniuk,

jelenleg ugyanis olyan kedvező együttállás figyelhető meg a támogatási és a finanszírozási oldalon is, amellyel mostanában nem nagyon találkozhattak a szektor szereplői.

Úgy vélem, hogy a bankszektor kifejezetten támogatja az agráriumot - tette hozzá a szakember.


Máhr András, a MOSZ főtitkár helyettese elmondta: a sertéspiacon és a tejpiacon is komoly válság tapasztalható, ezért jelenleg a hatékony, versenyképes mezőgazdaság támogatása lenne a legfontosabb cél. Szerinte a legsúlyosabb problémákkal az állattenyésztési ágazatok néznek szembe. Harsányi Zsolt szerint már egy enyhe növekedés elindult a sertésáraknál, de a hazai tejpiaci válságot a hazai fogyasztás ösztönzésével lehetne megoldani.

 

Fórián Zoltán szerint az állattenyésztésben tapasztalható nehézségek nemzetközi árhatásokról is függnek. A nyerstej vonatkozásában az exportárak még mindig alacsonyabbak, mint a belföldi árak, ez pedig növeli a hazai túlkínálatot - mutatott rá Fórián Zoltán.

Hozzátette: a magyar tejágazat gyengeségeit sokszor a feldolgozóipar modernizációs problémáira lehet visszavezetni, a feldolgozóipar fejlesztése ezért kiemelt szerepet kell, hogy kapjon. Az állattenyésztők közül ezért érezhetik többen is azt, hogy a többi ágazat nem kapott ennyi forrást. Vannak még kihasználatlan lehetőségeink, és ebben nagy szerepe lesz a feldolgozóipar fejlesztésének és a marketingnek is. Tejtermelésben az európai átlagot hozzuk, és jó hatékonysági mutatók mellett tudunk termelni, viszont a feldolgozás és az élelmiszeripari háttér nagyon gyenge. ezért a VP forrásainak átcsoportosítása sem kizárt a jövőben - mutatott rá Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Máhr András szerint, ha túl sokszor módosulnak a VP pályázatai, az elbizonytalaníthatja a gazdákat. A túl sok módosítás azért sem ügyfélbarát, mert a változtatások számának növekedése növeli a hibázás lehetőségét. Úgy véli, hogy az elkövetkező évek legnagyobb kihívása a mezőgazdaságban a hatékonyság és a versenyképesség növelése lesz.

Fókuszban a fenntartható mezőgazdaság

A jelenlegi uniós költségvetési ciklusban a versenyképesség növelésén túl a fenntartható mezőgazdaság támogatása is kiemelt szerepet kapott. A tagországoknak 2020-ra legalább 20 százalékra kell növelniük a megújuló energiák használatának arányát. Magyarországon jelenleg ez az érték 14,9 százalék körül alakul - mondta el Göbl Erik az E.ON KKV szegmens szakértője.

A szakértő az előadásában bemutatta az E.ON csoport komplex energetikai megoldásait. Az áramon és gázon kívül az úgynevezett Solar programot, az e-mobilitást és a Lux világosítás korszerűsítési programot is bevezette a cég. Göbl Erik szerint az E.ON elkötelezett a megújuló energiaforrások terén ezért a magyarországi energiaszolgáltatók között elsőként indította el a Solar Programot, amellyel napelemcellák telepítésével teszi fenntarthatóbbá az energiagazdálkodást. A program a nagyvállalatoknak és a lakossági ügyfeleknek is elérhető.

Göbl Erik elmondta: a vállalat az elektromos autózás elterjedését is támogatja, ezért az e-mobilitás program keretén belül első körben a Bécs-Budapest, illetve a Balaton-Budapest stratégiai útvonalak mentén telepítettek elektromos töltőket, tavaly pedig Győrben, Szolnokon és Debrecenben hoztak létre úgynevezett villámtöltő állomásokat.

Vida József a B3 Takarék Szövetkezet elnök-ügyvezetője az önerő-finanszírozás és az állami hitelprogramok lehetőségeiről is beszélt. Szerinte az agráriumot felkészült szakemberekkel, kedvező konstrukciókkal kell támogatni, és egyénre szabottan kell kezelni a mezőgazdasági ügyfeleket.

A gazdák gyakran élnek a támogatás előfinanszírozás lehetőségével, amelyben a finanszírozási arány a várható támogatás 80 százaléka, de akár száz százalékos finanszírozás is lehetséges.

A konferencián külön szekcióban foglalkoztak az élelmiszeripar fejlesztési lehetőségeivel. Madarász András, a Goodwill Consulting Kft. értékesítési igazgatója szerint az előző uniós költségvetési ciklushoz viszonyítva több lényeges változás is életbe lépett, például most már online kell benyújtani a pályázati kérelmeket, és a közbeszerzési törvény is változott. A VP pályázatait nem normatív, érkezési alapon, hanem pontozással bírálják el.

Nagyobb vállalkozásoknak inkább kutatás-fejlesztési pályázatokon érdemes gondolkodniuk, a középvállalkozások pedig a GINOP kiírásai között keresgélhetnek. Nem mindegy, hogy milyen pályázati konstrukciót választ a termelő, mivel a jogosultak köre eléggé behatárolt - tette hozzá Madarász András.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?