Támad a magyar mezőgazdaság: ezek az események az egész országot felforgatják

agrarszektor.hu
Idén szeptember 5. és 8. között, az OMÉK társrendezvényeként tartják meg a 32. Bábolnai Gazdanapokat, amelyre minden eddiginél sokszínűbb szakmai programokkal készülnek a szervezők - hangzott el az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten. Bábolnán állították ki először a gépeket működés közben Magyarországon, ezért a mezőgazdasági gépbemutatók tekintetében a Bábolnai Gazdanapok kapta meg az OMÉK egyik társrendezvényi státuszát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Bábolnai Gazdanapok az OMÉK társrendezvénye, ami ebben az évben újdonság. Ezt a státuszt az állattenyésztés megjelenítésével Hódmezővásárhely, a mezőgazdasági gépek felvonultatásával pedig Bábolna érdemelte ki. Az idei OMÉK alapvetően a fiatalok megszólításáról, az innovációról és a kiállítás üzleti szerepének erősítéséről szól - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Az államtitkár a 32. Bábolnai Gazdanapokkal kapcsolatban kiemelte: a rendezvény egyik célja, hogy segítse a mezőgazdaságot a fiatalok felé való nyitásban. A Gazdanapok elsőként teremtette meg a működés közben is megtekinthető gépbemutató lehetőségét, amely azóta is a kiállítás egyik sajátossága, minden korosztálynál hatalmas sikere van.

Feldman Zsolt megerősítette, hogy a magyar gazdálkodók képesek megújulni, alkalmazkodni az új piaci trendekhez, az innovációs eredményekhez, a környezeti kihívásokhoz. Kitért arra is, hogy kormányzati oldalról mindent megtesznek azért, hogy lehetőséget és eszközt adjanak a gazdálkodóknak a gépek megvásárlásához. A vidékfejlesztési program forrásainak több mint 50 százalékát beruházásokra fordítják, emellett kiemelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramját, amely kedvező lehetőséget teremt az eszközök beszerzésére. Az agrártárca pedig újraindította a lízingdíj támogatási programját, amely 600 millió forintos kerettel ösztönzi a fejlesztéseket, gépvásárlásokat.

Balról jobbra: Ondré Péter, Feldman Zsolt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) saját standdal jelenik majd meg Bábolnán - tájékoztatott Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Hozzátette, a Bábolnai Gazdanapok súlypontja tradicionálisan a mezőgazdasági gépekhez kapcsolódik, és már a mezőfalvi kiállítás is megmutatta, hogy van érdeklődés arra, hogy a gazdáknak működés közben mutassák be a gépeket. Kifejtette, hogy a mezőgazdaság az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat, ami miatt folyamatos technológiai fejlesztésre van szükség, hogy tudjuk tartani a lépést a versenytársakkal.

Idén az OMÉK fókuszába az élelmiszeripar, a nemzetközi kapcsolatok és a fiatalok kerülnek. A helyigényes komoly szakmai közönséget megmozgató eseményeket a társrendezvényeken bonyolítjuk le, ezáltal a fővárosban szeptember 26-29 között az OMÉK-on helyek és kapacitások szabadulnak fel - mondta az agrárszektor.hu-nak Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója. Májusban lezajlottak a hódmezővásárhelyi gazdanapok, amely szintén az idei OMÉK társrendezvénye volt, szeptemberben 5-8-ig pedig a Bábolnai Gazdanapokat tartják meg ugyanezzel a státusszal. A rendezvényen lesz Smart Farming konferencia, mozgó agrárgép bemutató, illetve lehetőségük lesz a fiataloknak megnézni és kipróbálni a különböző agrárgépeket, de természetesen a bábolnai lovas-állattenyésztés is megjelenik majd a kiállításon. Az AMC társszervezői feladatokat lát el Bábolnán, emellett bemutatja fogyasztásösztönző kampányait is - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Habár az OMÉK fő irányvonala idén az élelmiszeripar minél hangsúlyosabb megjelenítése, ez nem jelenti azt hogy, az állattenyésztés és a mezőgazdasági gépek nem lesznek majd jelen - hangsúlyozta Ondré Péter. Kiemelte, hogy Magyarországon 150-200 mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó üzem működik, amelyek 8000, főként vidéken élő család megélhetéséhez járulnak hozzá. Ezek az eszközök a külpiacokon is versenyképesek, 80 százalékukat exportáljuk, mára pedig a 100 millió eurós éves átlagot is meghaladja az ágazat export-import egyenlege. Tavaly 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket a hazai gazdálkodók és mezőgazdasági vállalkozók, alkatrészekre pedig 49 milliárd forintot fordítottak - tette hozzá. A szigorú szakmai programokat tehát a társrendezvényeken rendezik meg, éppen azért, hogy a fővárosi OMÉK a nagyközönségnek szóló bemutatókra fókuszálhasson. Így a négy napos rendezvény azokra programokra koncentrálhat, amely valamennyi résztvevő figyelmét leköti.

Balról jobbra: Ondré Péter, Feldman Zsolt, Haál Gábor, Győrffy Balázs

Az agrárszektor.hu kérdésére az AMC ügyvezető igazgatója azt is elmondta, hogy idén folytatják két nagy fogyasztásösztönző kampányukat. A 2023-ig tartó halfogyasztást ösztönző kampány idén és jövőre is a középpontban lesz, hiszen tavaly a promóció nyomán öt százalékponttal nőtt a halfogyasztás Magyarországon. Az AMC emellett nagy hangsúlyt fektet a sertéshúsfogyasztás belföldi lendítésére is, az afrikai sertéspestis (ASP) miatt ugyanis jelentős külpiacokat vesztett az ország, az embargónak pedig nem lehetnek a magyar sertéstartók a vesztesesi. Ondré Péter kiemelte, hogy éppen zajlik a zöldség-gyümölcs ágazati fogyasztásösztönzés is, amelynek idén a fiatalság a célcsoportja. Ebből kifolyólag ez évben a Balaton Soundon is meggypromócióval népszerűsítette az AMC a hazai gyümölcsöt, fél tonna meggyet kóstoltatva a vendégek között nagy sikerrel. Emellett lesz még idén dinnye és alma fogyasztásösztönző kampány is, amelyeknek szintén a fiatalok lesznek a célcsoportjai.

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója
kitért arra, hogy a ménesbirtok a NAK mellett szorosan együttműködik a Gabonatermesztők Országos Szövetségével, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségével, valamint a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével. Idén a különböző szervezett programokon egy Bábolnai Gazdanapok útlevelet kap a látogató, amelybe pecséteket kell szerezni, amelyek majd kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítanak a kiállító cégeknél. A fiatalok mezőgazdasági érdeklődését támogatva 11 olyan szakiskolát is meghívtak, ahol kiemelt gépészeti oktatás folyik. Szeptember 6-án, a szakiskolai napon az előzetes visszajelzések alapján 600-700 diákra számítanak. Számukra ingyenes a belépés, vezetett programot, és traktor tesztvezetést biztosítanak a fiataloknak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02