Megnyílt a 79. OMÉK: ezek a témák vannak idén a fókuszban

agrarszektor.hu
A magyar termékeknek óriási piaca külföldön, az OMÉK pedig egy kitűnő fórum és alkalom lehet arra, hogy a nemzetközi szereplők, valamint a külföldi kereskedők koncentráltan, egy helyen ismerhessék meg a hazai élelmiszeripart - hangzott el a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitó ünnepségén. Az esemény díszvendége 2019-ben Marokkó, az ország részvételével pedig tovább erősödhetnek a Magyarországgal kialakult kétoldalú kapcsolatok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hiába nőtt az agráriumban a foglalkoztatottak száma, és sok ezer millirád értékben készületek el beruházások, mégis számos feladat vár még megoldásra a szektorban - hangsúlyozta beszédében Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője. Mint mondta, ilyen kihívás az agrárdigitalizáció, a generációváltás, a precíziós mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztése, sertéspiaci helyzet orvosolása, valamint a szektor megfiatalítása. A globális piac történéseit a váratlan helyzetek határozzák meg, az azonban most is látszik, hogy a világ népességének növekedése miatt a magyar termékeknek egyre nagyobb piaca lesz a világpiacon. Az AMC sokat dolgozik azon, hogy a hazai termékeket eljuttassa a külföldi piacokra, ehhez azonban szükség van arra, hogy az OMÉK egy oylan regionális üzleti fórummá fejlődjön, ami érdekes lehet a nemzetközi szereplők számára, és ahol koncentráltan, és költséghatékony lehet bemutatni a magyar élelmiszeripart. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A magyar agrárium a korszakváltás közepén áll - kezdte köszöntő beszédét Nagy István, agrárminiszter. Hozzátette, ahhoz, hogy ez sikeres legyen, fontos, hogy minden magyar gazdálkodó ne csak használója, de élvezője is legyen a modern technikáknak, és a precíziós eszközöknek. Kitért arra, hogy a mezőgazdasági beruházások száma hatalmasat nőtt 2019 első felében, ennek további növeléséhez pedig a kormány most fél százalékos hitellehetőséget biztosít a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti beruházásoknak. A fiatal gazdák beruházásainak támogatásán túl a jövőben a gazdaságátadás megkönnyítése érdekében az agrártárca új energiákat igyekszik majd összpontosítani. Nagy István kiemelte továbbá, hogy a kormány fásítási programot indított, átalakították az erdőtelepítési támogatást, hiszen fontos a meglévő erdők fenntartása. Ennek érdekében az elmúlt 10 évben összesen 450 millió facsemete került elültetésre Magyarországon, és 900 tonna makkot vetettek el. A 79. OMÉK díszvendége Marokkó, jelenlétük pedig kedvezően hat nem csak az ország kultúrális értékei miatt, de a két ország közti kétoldalú kapcsolatokat is tovább erősíti - tette hozzá. 

Az OMÉK egy remek lehetőség arra, hogy Magyarország és Marokkó kapcsolatai tovább erősödjenek, hiszen ezek rendkívül dinamikusan alakulnak, mind az élelmiszeripar, mind az agrárium és a vízügy területén - mondta Mohammed Sadiki marokkói földművelésügyi, halászati, vidékfejlesztési, vízügyi és erdészeti minisztérium államtitkára. Hozzátette, a rendezvényen a szomszédos országokkal is tovább erősödhetnek Magyarország és Marokkó kereskedelmi kapcsolatai. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy várják a magyar befektetőket Marokkóban, ahol nagyon jó körülményeket kínálnak a befektetések számára.

Magyaroszág megalkotta a Digitális Agrárstratégiát, az országban pedig már hétköznapi gyakorlattá vált a precíziós gazdálkodás, és továbbra is egyre szélesebb körben terjed - tájékoztatott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. Ez nagy mértékben hozzájárul a környezetvédelem fenntartásához, működéséhez, és lehetőséges teremt arra, hogy kisebb területen lehessen jó minőségű élelmiszereket előállítani. Kitért arra, hogy mennyire fontos az öntözésfejlesztés a jövő szempontjából, és ha az éghajlatváltozás megköveteli, akkor akár új növényfajok köztermesztésbe vonása is opció lehet majd.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?