Lássunk a jövőbe! - Már dolgoznak a 2021 utáni terveken

agrarszektor.hu
Az előzetes termésbecslések alapján jó eredményekre lehet számítani az idén, őszi búzából hektáronként 5 tonnás termés várható - mondta aratónapi köszöntőjében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előzetes termésbecslések alapján jó eredményekre lehet számítani az idén, őszi búzából hektáronként 5 tonnás termés várható - mondta aratónapi köszöntőjében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

A mintegy 1 millió hektáron vetett őszi búzából Czerván György szerint csaknem 5 millió tonna búza kerül majd a magtárakba, jó minőségben. Így a termés bőven fedezi majd az ország kenyérgabona-, illetve takarmánybúza szükségletét, és exportra is jut.

Hozzátette: az őszi búza mintegy 10 százalékát Jász-Nagykun-Szolnok megyében vetették el, illetve takarítják be, a Jászságban a termőhelyi adottságok miatt 4,1 tonna körüli a terméseredmény, de ez eltérő gazdálkodónként. Megjegyezte: a növénytermesztésen belül az őszi búza mellett a kukorica vetésterülete a legjelentősebb, a kukoricát is mintegy 1 millió hektáron termesztik.

 

Az államtitkár a hosszú távú kihívásokra is felhívta a figyelmet. Aláhúzta: nagyon fontos, hogy a közös agrárpolitikán belül jelenleg 2020-ig kiszámítható támogatási rendszere van az országnak, ezen belül az ágazatnak és már elkezdtek dolgozni a 2021 utáni terveken. Czerván György arról beszélt, hogy az ágazatban elsősorban piaci gondok merültek fel, amely a sertés-, illetve tejágazatot érinti jelenleg hátrányosan. Szerinte mindezek ellenére stabil, kiszámítható perspektivikus a magyar mezőgazdaság, amelyen belül a szántóföldi növénytermesztés meghatározó Magyarországon, 40-60 százalék az aránya.

 

A búzaárak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 10-15 százalékkal csökkentek, az északi féltekén mindenhol jók a terméskilátások és a világkészletek is magas szintűek - számolt be. A gabona esetében - nem csak a búzánál, hanem a kukoricánál is - az árakat a világpiac határozza meg, a magyarországi jó vagy kevésbé jó terméseredmények ezt nem tudják befolyásolni - fűzte hozzá. Az utóbbi napokban enyhe emelkedés látszik a búzaáraknál és a sertés esetében is - közölte.

Czerván György arra is kitért, hogy 2010 óta 55 százalékkal emelkedett a magyar mezőgazdaság kibocsátása, az agrárexport évek óta töretlenül nő és jelentős szerepe van a nemzetgazdaság külkereskedelmi aktívumának, gyarapításában. Az államtitkár elmondta: ez a GDP-termelés szempontjából viszonylag kicsi ágazat nemzetgazdaság külkereskedelmi aktívumának 30-45 százalékát "teszi le a nemzetgazdaság asztalára", ami kiváló eredmény.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?