Reagált a Miniszterelnökség: időben jelentek meg a pályázatok

agrarszektor.hu
Nem késtek a Miniszterelnökséghez tartozó Vidékfejlesztési Program (VP) pályázatai a tárca államtitkára szerint, bár a benyújtott pályázatok értékelésével akadtak gondok. A napokban az OTP Bank foglalt állást úgy, hogy a pályázati kiírások és döntések egyaránt csúsztak, és ez az agrárberuházások visszaeséséhez vezetett. A nyertes beruházások megkönnyítése érdekében a kormány várhatóan módosítja a közbeszerezésre vonatkozó előírásokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem igaz, hogy csúszva vagy késve jelentek meg a Vidékfejlesztési Program pályázatai - reagált Kis Miklós Zsolt, az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség államtitkára arra a közleményre, amelyet az OTP Bank jelentetett meg a napokban. Ebben a pénzintézet úgy fogalmaz, hogy "az elhúzódó pályázati felhívások kiírása, és ezzel együtt a döntések csúszása miatt 2015-2016-ban a beruházások értéke a 2010. évi szint 99%-ára csökkent".

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra!
Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a konferencián előadást tart a témában, jöjjön el, tegye fel kérdéseit, és kapjon választ első kézből!

Az Európai Bizottság 2015 augusztusában fogadta el a VP-t, és a tárca 2017 márciusára az összes tervezett pályázatot kiírta - húzta alá az államtitkár. Így másfél év alatt 68 pályázatot tettek közzé, amelyekkel 1300 milliárd forintnyi forrást hirdettek meg, vagyis a VP teljes keretére felhívásokat jelentettek meg. A VP "elődjének számító", 2007-2013. között futott Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) másfél év alatt 31 jogcímrendelet jelent meg 800 milliárd forintos kötelezettségvállalással - tette hozzá Kis Miklós Zsolt.

Az államtitkár jogosnak tartja ugyanakkor azokat a kritikákat, amelyek szerint a benyújtott pályázatok értékelése lassan haladt az utóbbi időszakban. Szerinte azonban ehhez az is hozzájárult, hogy a korábbi kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) "nem tudott felnőni" feladatához. A kormány idén január elsejétől ezért is szüntette meg az MVH-t, amelynek kifizető ügynökségi feladatait a Magyar Államkincstár vette át. A Miniszterelnökség az átszervezések után úgy kalkulál, hogy a legtöbb vidékfejlesztési beruházási pályázatnál a nyáron megszülethetnek a támogatói döntések.

Az OTP Bank közleménye kiemeli, hogy a jelenlegi ciklusban alkalmazott "the small is beautiful" elv - vagyis az a törekvés, hogy az uniós támogatásokból több, kisebb volumenű projekt valósuljon meg - kihívás elé állítja a hazai bankszektort is. Ennek oka, hogy a jelenlegi pályázati szakaszban lényegesen több őstermelő, egyéni vállalkozó és kisebb mezőgazdasági vállalkozás nyújtott be pályázatot, mint korábban. Ezek pénzügyi helyzete azonban kevésbé erős és transzparens, illetve e vállalkozások által biztosított fedezeti háttér is kétséges - hangsúlyozza a bank.

Az ÚMVP-ben a kis- és a közepes gazdaságokat háttérbe szorították, miközben néhány nagygazdaság milliárdos nagyságrendű támogatásokhoz jutott - állapította meg Kis Miklós Zsolt. A jelenlegi kormány viszont agrárpolitikai döntéssel a VP-ben a kkv-k támogatását helyezte középpontba, de az államtitkár szerint e kategóriába akár az ezer hektáros termelők is beleérthetők. A VP-s forrásokra az igazán nagy mezőgazdasági nagyüzemek is pályázhatnak, de ezek forráshoz jutási lehetőségei a korábbiaknál jóval korlátozottabbak.

A VP-ben a nyertes termelők nem csak utófinanszírozással juthatnak támogatásokhoz, mivel 50 százalékos előleget is igénybe vehetnek - tette hozzá az államtitkár. A Közös Agrárpolitika szabályozása ugyanakkor előírja, hogy az előlegek felhasználásához száz százalékos bankgaranciára van szükség. A Miniszterelnökség ezért a Takarékbankkal és az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal a közelmúltban egy új konstrukciót dolgozott ki, amellyel a pályázók az előlegekhez kedvezményes bankgarancia díjakkal férhetnek hozzá.

A támogatást nyert beruházási pályázatokat a VP-ben két év alatt kell megvalósítani, de ma az ágazati szereplők helyzetét nehezíti, hogy ebbe az időszakba a közbeszerzési eljárások lebonyolítási ideje is beletartozik. Bár a kormány siettetné a beruházások megvalósítását, Kis Miklós Zsolt tájékoztatása szerint elképzelhető, hogy módosít a szabályozáson, és lehetővé teszi, hogy a közbeszerzés idejét a két éves megvalósítási határidőbe ne kelljen beleszámítani. Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ágazati szereplők úgynevezett feltételes közbeszerzést is lebonyolíthatnak, amelyhez nem kell rendelkezniük támogatói döntéssel. Így időt spórolhatnak meg azzal, ha a közbeszerzési eljárást már addigra lebonyolítják, mire a támogatásról szólói döntést megkapják.

A címlapkép forrása: MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?