Súlyos milliárdok folynak be a felügyeleti díjakból

agrarszektor.hu
11,5 milliárd forintot meghaladó összeg folyik be jövő januárig az élelmiszerlánc-felügyeleti díjakból. A bevételt a megyei kormányhivatalok és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megosztva használhatják fel. A díjbevallással elkéső vagy azt elmulasztó vállalkozók és vállalkozások bírságra számíthatnak, amelynek összege a félmilliárd forintot is elérheti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2017-ben csaknem 60 ezer bevallást készítettek az élelmiszerlánc-szereplők a június végi adatok szerint, ami 11,5 milliárd forintot meghaladó felügyeleti díjat jelent. A befizetett összeg nagyságrendileg megfelel az előzetes várakozásoknak, a 2016-os év hasonló időszakához képest néhány százalékos növekedés figyelhető meg - tájékoztatta a Nébih az agrárszektor.hu-t.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 2012-ben bevezette a felügyeleti díjat, és előírta a felhasználásáról szóló beszámoló készítését. A felügyeleti díj megosztandó közhatalmi bevétel a megyei kormányhivatalok és a Nébih közt.

A befolyt felügyeleti díjat a Nébih teljes mértékig az élelmiszerlánc-felügyelet tevékenységeire használja fel, bár ez - a hivatal közlése szerint - az elmúlt évekhez hasonlóan a feladatok forrását csak részben biztosítja. A fejlesztési keretből az elszámolás alapján felhalmozási típusú beszerzések, fejlesztések valósulnak meg, ezek aránya 10 százalék.

A díjakból származó bevétel hozzájárul a Nébih laboratóriumi műszereinek és informatikai rendszereinek fejlesztéséhez, illetve a laboratóriumi épületek korszerűsítéséhez is. A befolyt összeg egy része a minőségi, biztonsági, kedveltségi komplex vizsgálatok, továbbá az élelmiszerlánc-szereplők és a vásárlók szemléletformálása, tájékoztatása érdekében kerül felhasználásra.

A felügyeleti díj felhasználásáról az országos főállatorvos évente beszámolót készít. 2015-ben (ezek az elérhető legfrissebb adatok) a Nébih csaknem hárommillió laborvizsgálatot végzett el, valamint 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki, míg az áfa-adóelkerülés megelőzése 2 milliárd forintos bevételt hozott.

A kormányhivatalokat megillető felügyeleti díjbevétel felosztása a Miniszterelnökség rendelkezései szerint történik. Itt figyelembe veszik az egyes megyei kormányhivatalok közötti feladatmegoszlás eltérő volumenét.

Május 31-ig lehetett elektronikusan bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjakat. Az átutaláshoz szükséges pénzügyi bizonylatokat június 1. óta lehet letölteni a bevallási felületről. A megállapított felügyeleti díjat két egyenlő részletben, 2017. július 31-ig, valamint 2018. január 31-ig kell befizetniük az érintetteknek a Nébih elkülönített fizetési számlájára. A bevallások határidőn túli elkészítése, illetve elmaradása esetén az élelmiszerlánc-szereplőkre késedelmi pótlék vagy mulasztási bírság szabható ki. Ennek legmagasabb összege 500 millió forint.

Az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak (állattenyésztőknek, takarmány-előállítóknak, élőállat-szállítást végző vállalkozásoknak, állatgyógyászati termékek gyártóinak, laboroknak, növény- és vetőmag-termesztőknek, növényvédő szer gyártóknak, élelmiszergyártóknak, vendéglátóhelyeknek) 2012-től élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük. A  felügyeleti díj mértéke az előző naptári év bevételének 0,1 százaléka.

Amennyiben a felügyeleti díj összege nem éri el az ezer forintot, ez esetben be kell vallani, de nem kell megfizetni a díjat. Mentesülnek a felügyeleti díj bevallása és megfizetése alól azok az őstermelők, akiknek az adóévben megszerzett támogatással csökkentett árbevétele nem haladja meg a 8 millió forintot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?