Mi lesz az euróval? - Megszólaltak az elemzők

agrarszektor.hu
Az utóbbi hetek szárnyalása után egyre jobban megosztja az elemzőket az euró-dollár árfolyam jövőbeli alakulása: egyesek szerint már a jelenlegi árfolyam sem indokolható fundamentálisan és előbb-utóbb megint a dollár napjai jönnek, mások viszont az euró további erősödését várják a következő hónapokban. Az biztos, hogy az idei első félév egyik nagy sztorija a vártnál erőteljesebb európai gazdasági élénkülés volt, de kérdés, mit lép a piac, ha ősszel a Fed elkezdi kiszívni a pénzt - írja a Portfolio.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Van még tere az erősödésnek?

Az elmúlt egy hónapban majdnem másfél százalékkal erősödött az euró a dollárral szemben, az év eleje óta pedig már 8,5 százalékos pluszban van az európai deviza. Az ok, hogy az eurózóna gazdasága a vártnál gyorsabban áll talpra, ráadásul a francia választásokon sikerült elkerülni a legrosszabbnak tartott forgatókönyvet. Közben a tengerentúlon a Fed továbbra sem igyekszik a kamatemeléssel, bár most úgy tűnik, hogy az év második felében elkezdhetik kiszívni a piacra pumpált hatalmas pénzmennyiséget.

Mi lesz az euróval? Megszólalt a legpontosabb elemző is

A második negyedév végére a német DZ Bank adta a legpontosabb előrejelzést az euró-dollár árfolyamra, ezért a Bloomberg most is a cég prognózisát idézi. A bank szakemberei szerint van még tere az euró erősödésének, az év végére 1,15-ig, majd 2018 közepére 1,18-ig ugorhat a jegyzés. Közben a hírügynökség által összegyűjtött elemzői vélemények konszenzusa azt mutatja, hogy az év végén és egy év múlva is 1,13 körül lehet az árfolyam. Vagyis a DZ Bank lényegesen optimistább az euró kilátásait illetően, mint a piaci konszenzus.

A bank elemzői szerint elsősorban a további erőteljes gazdasági növekedés, a politikai kockázatok kiárazódása és az EKB óvatos szigorítása hajtja majd az eurót. Sonja Marten, a DZ Bank szakértője úgy véli, hogy az európai jegybank a következő egy évben lassan visszalép majd az ultra laza monetáris politikától. Hasonló véleményen van egyébként az euróárfolyam harmadik legpontosabb előrejelzője is: Jeremy Stretch, a Canadian Imperial Bank of Commerce elemzője az év végére 1,14-es, majd 2018 közepére 1,16-os euró-dollár árfolyamot vár.  

Van, aki még most sem hisz az euróban

Ahogy említettük, az euró szárnyalása sokakat elbizonytalanított, azonban a Commerzbank nem tartozik közéjük, hiszen a cég elemzői eddig is egyértelműen a dollárban hittek. Most felülvizsgálták modelljüket, és arra jutottak, hogy a jelenlegi euróárfolyam csak átmeneti, előbb-utóbb érik a korrekció a piacon - derül ki a pénteken közzétett elemzésből. Hosszabb távon ugyanakkor optimistábbak lettek az euróval kapcsolatban egyrészt a gazdaság vártnál erősebb növekedése, másrészt pedig az eurózóna formálódó erősebb integrációja miatt.

A fentiek mellett szeptemberre 1,12-es, majd az év végére 1,10-es euró-dollár árfolyamot vár a Commerzbank, 2018 közepére pedig szerintük 1,06-ig erősödhet vissza a dollár. A jövő év második felében aztán realizálódhatnak az említett pozitívumok az euró kapcsán, így 2018 végén 1,10 körül lehet a jegyzés.

A bank elemzői szerint a piac most kicsit előreszaladt az euróval kapcsolatban, túlságosan felerősödtek a kamatemelési várakozások a jövő évre. Az elemzők szerint amíg a maginfláció alacsony marad az eurózónában, addig az EKB nem igyekszik majd a kamatemeléssel. Szerintük a legfontosabb félreértés abban van, hogy az európai jegybank főleg technikai és jogi okokból kezdi majd visszafogni eszközvásárlásait, miközben a piac azt árazza, hogy az erőteljesebb növekedés miatt lehet a vártnál szigorúbb a politikája. Ezzel párhuzamosan a befektetők mára túlságosan pesszimisták lettek az amerikai kamatemelési várakozásokkal kapcsolatban, 2018 végéig kevesebb mint két 25 bázispontos lépést áraz a piac a Fednél, miközben a Commerzbank négy emeléssel számol a következő másfél évben.

A címlapkép forrása: Thomas Samson/AFP

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58