Letarolhatja Magyarországot a görög szamóca: nincs mese, erre jobb felkészülni

Letarolhatja Magyarországot a görög szamóca: nincs mese, erre jobb felkészülni

agrarszektor.hu
Dübörög a görög szamócaexport, a tavalyinál 22%-kal többet értékesítettek külföldön, de május végére levonulhat a magyar piacokról a hellén gyümölcs. A Frutonea adatai szerint a görög szamócaszezon eddig soha nem látott intenzitással zajlik, amit az exportadatok is jól jeleznek: április 21-ig 51,8 ezer tonna gyümölcs külföldi értékesítése történt meg, ami 21,9%-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2022-es teljes évre vonatkozó adatokat valószínűleg csak augusztusban publikálják majd a görög hatóságok, de a 2023-as kiviteli tendenciák alapján, valamint a továbbra is erős kereslet és a május során még mindig nagy mennyiségeket piacra dobó hazai termelés alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy a szezon végére (június első napjaira) a görög szamócaexport új rekordot dönt. Ez már csak azért sem elképzelhetetlen, mert 2021-ben 66,7 ezer, 2020-ban pedig 55,3 ezer tonna volt a külpiacokon értékesített volumen, ettől pedig már nem sokkal marad el az idei export. Magyarországra minden évben igen jelentős mennyiségben érkezik görög szamóca, 2021-ben például a teljes, csaknem 4000 tonnás import több mint fele érkezett a hellénektől, a fennmaradó mennyiség pedig döntően Spanyolországból került hazánkba - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2017-es év (1118 tonna) óta a Magyarországra tartó görög szamóca export volumene folyamatosan bővült, csak a 2020-as évben volt egy átmeneti bezuhanás, de a 2021-es behozatal már 2181 tonna volt. Márciusban a csaknem 100%-ban a szamócatermesztésre koncentráló Manolada körzetében az idén az egész mediterrán térségre jellemző, a szokásosnál hűvösebb időjárás miatt az állományok fenológiai állapota néhány napos lemaradást mutatott, de ezt a késést már sikerült behozni. Az ültetvények teljes termőidőszakban vannak, a hozamok igen magasak (főleg a Victory fajtánál), sőt, ez olyannyira igaz, hogy a betakarításhoz nincs elegendő munkaerő. Ez terméskieséssel és/vagy minőségi problémákkal jár, ezért a gazdák gyakran fordulnak ahhoz a kényszermegoldáshoz, hogy a földön hagynak egyes beérett állományokat, például a Fortuna fajtát, hogy az exportképes Victory termését tudják leszedni.

Április végén a termelői ár 1,5 euró/kg (565 Ft/kg) körül alakul, míg a csomagolóüzemekből átlagosan 1,8-2 euró/kg (675-750 Ft/kg) áron kerül a termék a német szupermarketek raktáraiba. Annak ellenére, hogy a betakarítás elvileg június elejéig tart, május végén várhatóan már igen kevés görög szamóca lesz a piacon, ami jó hír lehet a magyar szabadföldi szamóca piacra kerülése szempontjából- különösen, hogy a magyar állományok idén némi késésben vannak. Több tényező is a május végi levonulás irányába mutat, például az, hogy a helyi gazdák szerint annyira drága a munkaerő Görögországban (napi 35-40 euró, azaz 13-15 ezer Ft/nap), hogy az egyre csökkenő hozamú ültetvényeket egyszerűen már nem fogja megérni leszedetni, másrészt a görög nyári forróságban a hozamok esése gyorsan bekövetkezik, a perzselő hőségben pedig a szedők teljesítménye is csökken.

EZ IS ÉRDEKELHET

Május 20-a környékére valószínűsíthető az is, hogy az északabbra fekvő országok termése is nagy tömegben jelenik majd meg a piacokon, ami pedig a nehezebben leszedett görög szamóca árát csökkentené. Általánosságban elmondható, hogy a 2023-as görög szamócaszezonban az exportőrök elégedettek lehetnek, viszont a termelésben a munkaerőhiány óriási problémát jelent, ami várhatóan nem is fog megoldódni, és jövőre legalább ugyanilyen mértékben jelentkezni fog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?