Egész Európát elöntheti idén ez a gyümölcs: tele lesznek vele a boltok?

Egész Európát elöntheti idén ez a gyümölcs: tele lesznek vele a boltok?

agrarszektor.hu
A gyengébb palántaminőség miatt némi ijedtséggel indult a szezon a görögöknél, de azóta rekordszámokat mutat az ország szamócaexportja. Könnyen lehet, hogy a görög szamóca lesz az idei európai szezon nyertese.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hagyományosan október végén kezdődő kiültetéseknél óriási volt az ijedtség a görög termelők körében, mivel egyes régiókban a palánták akár 50%-át is újra kellett telepíteni. Ezt azonban különösebb zökkenő nélkül sikerült megoldani, így a szezon a normális mederben kezdődhetett meg. A görög exportőrök számára kapóra jött a spanyol szezon későbbre tolódása, így a Frutonea adatbázisa szerint március végéig még a tavalyi rekordot is túlszárnyalva történelmi csúcsokat ért el a kivitel. Ennek hátterében az is áll, hogy az elmúlt években folyamatosan bekövetkező spanyolországi aszályhelyzet miatt több nagy felvásárló, így például Németország növelte a görög áru beszerzését a spanyol rovására a szállítások és a minőség megbízhatóbb alakulása miatt - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az utóbbi évekre jellemző, hogy Görögországban dinamikusan, 1500-ról 2300 hektár fölé bővült a termőterület. Az éves termés volumene 75-ről 100 ezer tonna környékére ugrott, amelynek háromnegyede, 75 ezer tonna körüli mennyiség kerül exportra. Magyarországra a görög szamóca március végén és áprilisban kezd el nagy mennyiségben beáramlani, de a görög szezonnak májusban az ottani forróság miatt vége szakad - már csak ezért is fontos, hogy a magyar szabadföldi szamóca szezonja ne kezdődjön meg túlságosan hamar.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?