Kamarai választások: regisztráljon, aki szavazni akar!

agrarszektor.hu
Előzetesen regisztrálnia kell a tagjegyzékbe annak, aki szavazni akar a novemberi agrárkamarai választásokon. Erre július 31-től nyílik lehetőség a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján. A legutóbbi, 2013-as választások során közel 200 ezren regisztrálták magukat, voksolni viszont csak szűk 8 százalékuk ment el. Idén két jelölő szervezet, a Magosz és a MOSZ harcol majd a szavazatokért, bár meglehetősen egyenlőtlen küzdelem várható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Regisztrációhoz kötött a szavazás az őszi agrárkamarai választásokon. A választási tagjegyzék július 31-től a kamara honlapján elérhetővé válik, ám ez a június 30-i időállapotnak megfelelő kamarai tagjegyzéken alapul. Aki addig még vagy már nem volt tag, a kamara központi ügyintéző szervénél kezdeményezheti felvételét vagy törlését a választási tagjegyzékből.

A végleges választási tagjegyzéket szeptember 8-ig állítják össze.

A szavazási körzetközpontok, valamint az azokhoz tartozó települések listáját szeptember 1-ig teszik közzé a kamara honlapján. A tagokat a tagnyilvántartásban szereplő lakóhely, székhely alapján rendelik a szavazási körzetközponthoz. Legkésőbb a megyei küldöttekről szóló szavazást megelőző ötödik napig viszont bárki kérheti, hogy ugyanazon megyén belül, de más körzetközpontban adhassa le szavazatát. A kamarai tagokat október 20-ig írásban tájékoztatják a szavazás helyéről, idejéről, a szavazás rendjéről, a jelölő valamint azt támogató szervezetek nevéről, a megyei küldöttgyűlési küldöttjelölti listákról.

A kamara tagja november 3-án 6 és 18 óra között a számára kijelölt szavazási körzetközpontban adhatja le a megyei küldöttek neveit tartalmazó listára a szavazatát. Az alakuló megyei küldöttgyűlést november 23-25. közötti időpontra hívják össze.

A kamarai választások lebonyolításának legfontosabb testülete az Országos Kamarai Választási Bizottság (OKVB). Feladata többek között a jelölő szervezet, a megyei küldöttjelölti listák nyilvántartásba vétele, a küldöttválasztás eredményének megállapítása, az országos-, illetve a megyei alakuló küldöttgyűlés összehívása. A jelölő szervezetek július 15-ig kezdeményezhették az OKVB-nél a nyilvántartásba vételüket. A tényleges nyilvántartásba vétel augusztus 15-ig történik meg.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Idén az egyéni gazdaságokat képviselő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), illetve a társas vállalkozások érdekképviseletét ellátó Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) indul harcba a november 3-i agrárkamarai választásokon. A MOSZ szeretett volna közös listán szerepelni a Magosszal, de a gazdaköri szervezet végül másik 17 agrárszervezettel kötött együttműködési megállapodást.

A nyilvántartásba vett jelölő szervezetek a megyei kamarai küldöttgyűlési jelöltek nevét tartalmazó listát legkésőbb szeptember 8-ig juttathatják el az OKVB-nek. Ezt a választási bizottság szeptember 30-ig veszi nyilvántartásba.

A legutóbbi (2013-as) választások során összesen 1230 kamarai küldöttet választottak meg. A regisztrált 197 617 főből, szervezetből csupán 14 565-en voksoltak, ami 7,4 százalékos arányt jelent. Volt olyan meghatározó mezőgazdasági termeléssel bíró megye, ahol a részvételi arány az 5 százalékot sem érte el. Az összes, mintegy 450 ezer potenciális kamarai tagot figyelembe véve az érintettek alig 3 százaléka képviseltette magát a szavazáson.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14