Ilyen még nem volt: negatív lett a BUBOR

agrarszektor.hu
Most először fordult elő a BUBOR 21 éves történetében, hogy valamely lejáraton negatív bankközi kamatláb alakult ki, vagyis nem a hitelfelvevő bank fizet egy másiknak kamatot, hanem (csakúgy, mint egynapos betét esetében a jegybank felé) fordítva. Az overnight bankközi kamatláb a tegnapi 0,02 százalékról -0,03 százalékra, az egyhetes pedig a tegnapi 0,08 százalékról -0,01 százalékra változott. A forintosított devizahitelek kamata esetében mérvadó 3 havi BUBOR 0,12 százalékról 0,06 százalékra csökkent - írja a Portfolio.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tegnapi bejelentése szerint az MNB

  • a 3 hónapos betét 2017 év végétől fennálló állományát 75 milliárd forintban korlátozza. Ez kisebb, mint a várt 150 milliárd forint, vagyis erőteljesebben növeli a bankrendszer likviditását a jegybank.
  • Az overnight betéti kamatláb (vagyis a kamatfolyosó alja) -0,05 százalékról -0,15 százalékra csökkent.
  • A swapeszközök állománya az elkövetkező időszakban növelésre kerül, amelynek célja, hogy a lazító hatás a hozamgörbe minél hosszabb szakaszán minél hamarabb érvényesüljön.


Az újabb monetáris lazítás fényében nem meglepő a BUBOR árjegyzések további csökkenése: az overnight bankközi kamatláb a tegnapi 0,02 százalékról -0,03 százalékra, az egyhetes pedig a tegnapi 0,08 százalékról -0,01 százalékra változott. A forintosított devizahitelek kamata esetében mérvadó 3 havi BUBOR 0,12 százalékról 0,06 százalékra csökkent.

Most először fordult elő a BUBOR 21 éves történetében, hogy valamely lejáraton negatív bankközi kamatláb alakult ki, vagyis nem a hitelfelvevő bank fizet egy másiknak kamatot, hanem (csakúgy, mint egynapos betét esetében a jegybank felé) fordítva.

 

Ilyen még nem volt: negatív lett a BUBOR


2016. november 1-jén vette át az MNB a Magyar Forex Társaságtól a BUBOR előállítását és kezelését. A BUBOR meghatározásában jelenleg 12 kamatjegyző bank (Budapest Bank, CIB, Citibank, Erste, FHB, ING, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen, Sberbank és UniCredit) vesz részt. A kamatjegyző bankok minden banki munkanapon 10:30 és 10:45 között közlik a kamatláb mértékét az MNB-vel és két hírügynökséggel, a Reutersszel és a Bloomberggel. A beérkezett kamatjegyzések közül az MNB elhagyja a legmagasabb és a legalacsonyabb értéket, a megmaradt adatokat pedig átlagolja, és ezt az átlagot 11 órakor közzéteszi a honlapján. A kamatjegyző bankoknak 2016 májusa óta ügyletkötési kötelezettségük van: kötelesek legfeljebb a jegyzésben megjelölt kamatláb mellett bankközi hitelt nyújtani bármely, ezt igénylő kamatjegyző bank számára. Lényegében ez biztosítja, hogy a BUBOR a valós bankközi piacon kialakuló átlagárakat mutatja

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?