Elfogadták a javaslatot: az unió nem tárgyal a mezőgazdasági termékekről az USA-val

agrarszektor.hu
Nem hajlandó az Európai Unió a mezőgazdasági termékekről tárgyalni az Egyesült Államokkal. Az Európai Bizottság a napokban elfogadta azokat a javaslatokat, amelyek az unió Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos irányelvekre vonatkoznak. Az irányelvek két potenciális megállapodásra terjednek ki, amelyekből az egyik szigorúan az ipari áruk vámjainak felszámolására irányul, a mezőgazdasági termékek kivételével.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió készen áll megkezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, az ehhez elengedhetetlen tárgyalási irányelvekre vonatkozó javaslatokat pedig már el is fogadta az Európai Bizottság - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A tárgyalás megkezdéséhez az EU valamennyi tagországának beleegyezése szükséges, de ez várhatóan gyorsan megtörténik, hiszen a leendő tárgyalásoknak nem része a mezőgazdaság. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A most elfogadott tárgyalási irányelvek két potenciális megállapodásra terjednek ki. Ez egyrészt egy kereskedelmi megállapodás, amely szigorúan az ipari áruk vámjainak felszámolására irányul, a mezőgazdasági termékek kivételével. Egy második megállapodás a megfelelőség-értékelésről szól, amely elősegítené annak a célkitűzésnek a kezelését, amely megszüntetné a nem vámjellegű akadályokat, megkönnyítve a vállalatok számára annak bizonyítását, hogy termékeik megfelelnek a műszaki követelményeknek az Atlanti-óceán mindkét oldalán.

A szabadkereskedelmi egyezmény előkészítési szakaszában a NAK többször is kifejtette - a V4 országok agrárkamaráival egyetértésben - az aggályait az esetleges liberalizáció okozta élelmiszer-biztonsági kockázatokkal kapcsolatban. Emellett szorgalmazta, hogy az Európai Unió zárja ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból. A most benyújtott tervezet az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza, mert az Egyesült Államok követelései ellenére, az EU elkötelezte magát amellett, hogy nem hajlandó tárgyalni a mezőgazdasági termékekről.

Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője tavaly júliusban állapodott meg a kereskedelmi tárgyalások megkezdéséről, miután májusban az amerikai elnök úgy döntött, védővámokat vezet be az EU-ból, valamint a Kanadából és Mexikóból érkező acél-és alumíniumtermékekre. Az EU akkor erre ellenvámokkal válaszolt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06