Újra kell tanulni a háztáji termelést - Még 4 napig pályázható az ezt segítő program

agrarszektor.hu
Települési és nemzetiségi önkormányzatok, egyházak, egyházi szervezetek, szociális szövetkezetek adhatják be pályázataikat konyhakerti és kisállattartási szociális földprogramra január 31-ig. A szociálisan hátrányos helyzetű emberek, családok megélhetését segítő földprogram múlt évi, 130 millió forintos keretét 180 millió forintra emelték, a program akár 28 ezer embert is tud segíteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2015-2017 közötti a szociális földprogram közfoglalkoztatással egybekötött, meghívásos pályázat volt. Most egy kategóriában került meghirdetésre, a konyhakerti és kisállattartási program keretében.

Lényege, hogy a résztvevők saját kisállataik és kertjük művelésében szerezzenek munkatapasztalatot.

A háztáji munka elfoglaltságot, egészséges zöldséget, gyümölcsöt, illetve anyagi megtakarítást is jelent a vidéki lakosságnak - amit már-már elfeldtünk. A program segíti a társadalmi felzárkózást is, pozitívan befolyásolja a korábban passzív családok megítélését, és a gyerekek is jó mintát látnak így a szülőktől.

A pályázat keretében mindazon hazai település (elsősorban falu és község) részt vehet, ahol a családok konyhakerti és kisállattartási gyakorlata visszaszorult vagy visszaszorulóban van, és ahol jelentős nehézséget okoz a hátrányos helyzetű családok megélhetése. Előnyt élveznek azok a pályázók, akik nyilatkozatukkal igazolják, hogy a 2019. évi programjukba bevont családok helyére legalább 50%-ban új kedvezményezett családokat vonnak be. A pályázónak legalább 10 háztartást be kell vonnia a programba, akik a megtermelt élelmiszert csakis saját maguk fogyaszthatják el, piacra nem termelhetnek belőle. A feltételek itt olvashatóak részletesen.

A pályázati forráskeret 130 millió forintól 180 millióra emelkedett, az egy pályázó által elnyerhető összeg alsó határa 500 ezerről 600 ezer forintra nőtt, a felső határ pedig 1 millió 300 ezer forint. A programra igényelhető támogatás összege és formája a bevont háztartások száma alapján sávosan változik.

Mezőgazdasági javak előállítására maximum 40.000 Ft/háztartás támogatás biztosítható.

A programban részt vevő önkormányzatok vetőmagot és kisállatokat (csikét, nyulat) helyeznek ki a családokhoz. A cél az, hogy a háztáji gazdaság működtetésének gyakorlata ismét kialakuljon, és a kertek a falvakban ne maradjnak parlagon.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02