Két és fél millió forintra büntették az Agrofert tulajdonosát

agrarszektor.hu
Január 21-én kétszázezer korona (2,52 millió forint) büntetést szabott ki a Prága melletti Cernosice kisváros polgármesteri hivatala Andrej Babis cseh kormányfőre egy közigazgatási eljárás során - közölte ma a Novinky.cz hírportál bizalmas értesülésekre hivatkozva. Oka a politikusi és üzletemberi pozíciók összeférhetetlensége.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A cernosicei hivatal a Transparency International (TI) szervezet beadványa alapján tavaly augusztus óta foglalkozott az üggyel. A szervezet beadványában azt állította, hogy Andrej Babis megsérti az összeférhetetlenségi törvényt azzal, hogy mint közéleti személyiség az Agrofert holdingon keresztül továbbra is médiumok vannak a tulajdonában, amelyeket befolyásol.

Andrej Babis továbbra is két széken ül, vállalkozó és politikus egyben. A két szerep kölcsönösen befolyásolja egymást, és kárt okozhat a közérdeknek mind Csehországban, mind az Európai Unióban"

 - mondta David Ondrácek, a cseh TI igazgatója újságíróknak. A miniszterelnök szerint Ondrácek személyes indítékokból háborút folytat ellene, s célja, hogy kiszorítsa őt a politikából és a közéletből. "Egy városi hivatalnak januárban inkább a hóeltakarítással, semmint ilyen bonyolult jogi témákkal kellene foglalkoznia. Kétlem, hogy a hivatalnokok képesek megfelelő módon átlátni az ügyet" - reagált Babis a döntésre, amelyet politikai indíttatásúnak és alaptalannak minősített.

Andrej Babis a cseh összeférhetetlenségi törvénynek megfelelően két éve egy speciális alapba helyezte el a tulajdonában lévő Agrofert holdingot és a médiát, a Mladá Fronta Dnes, valamint a Lidové Noviny című országos véleményformáló napilapokat. Az ellenzéki politikusok és a sajtó egy része azonban azt állítja: mindezek ellenére Babis továbbra is befolyásolja ezeket a lapokat. Babis a bírálatokat visszautasította. A közigazgatási eljárás a hatályos cseh törvények szerint nem nyilvános.

(Forrás: MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?