Megszűnik Horvátország legnagyobb mamutvállalata, az Agrokor

MTI
Két év rendkívüli eljárás után Fortenova Csoport néven folytatja működését április 1-jétől Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor - jelentette be csütörtökön a válságmenedzsment döntését Fabris Perusko rendkívüli kormánybiztos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az agrárszektor.hu is megírta, a termeléstől a feldolgozáson át a kereskedelemig jelen lévő óriásvállalatban a közelmúltban az orosz Sberbank szerzett tulajdont, de egy ideig Csányi Sándor is pályázott a céghez tartozó, bő 20 ezer hektáros Belje mezőgazdasági kombinátra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most a rendezési folyamatban született megállapodással befejeződött a szétesés küszöbén álló Agrokor megmentése, és legalább 50 ezer munkahely maradt meg. Fabris Perusko rendkívüli kormánybiztos elmondta: az új vállalatot egy kilenctagú igazgatóság vezeti majd. Öt tagot a résztulajdonosok jelölnek, négy pedig független szakértő lesz. A konszern legnagyobb tulajdonosai a pénzügyi intézetek: köztük a Sberbank 39,2 százalékkal, a kötvénytulajdonosok 25 százalékkal, a VTB Bank 7,5 százalékkal, és a horvát bankok 15,3 százalékkal. A beszállítók 4,7 százalékos részesedést kaptak az új cégcsoportban.


A vállalat 159 cégéből a megállapodás szerint először 77 horvát vállalat kezdi meg működését a Fortenova Csoportban. Közülük 45 veszteséges, ezért az olyan cégek, mint például a Belje d.d. mezőgazdasági kombinát, a Ledo horvát jégkrémvállalat, a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz-előállító vállalata és egyéb más, mezőgazdasággal és élelmiszerek előállításával foglalkozó cégcsoportok megszűnnek, helyettük úgynevezett tükörvállalatokat hoznak létre ugyanazzal a névvel, amelyekbe átviszik a társaságok teljes vagyonát. Az új vállalatok nevében szerepel majd a "Plusz" jelző. A Konzum élelmiszerláncot például Konzum Plusznak nevezik majd.

Április elsejével az Agrokor csoportot megszűntté nyilvánítják és törlik a cégjegyzékből.

A Szlovéniában, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában működő 82 Agrokor vállalat tulajdonjogát az ottani törvényeknek megfelelően ruházzák át az új konszernre. A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat 2017 áprilisában még elkerülte az összeomlást, amikor a parlament által gyorsított eljárásban elfogadott törvénynek köszönhetően rendkívüli igazgatási eljárásban részesültek, azonban további problémákat jelenthetnek számára az úgynevezett roll up hitelek. A visszafizetési elsőbbséggel felvett újabb egymilliárd eurós hitel - amelyet nemzetközi és horvát pénzintézetek bocsátottak a vállalatcsoport rendelkezésére a rendkívüli eljárásban - refinanszírozását mielőbb el kell kezdeni az egyre növekvő kamatok miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?