Parlamenti döntés az agrárpénzekről: még semmi sem dőlt el

Semmi sem dőlt el azzal, hogy az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági bizottsága a napokban állást foglalt az unió 2020 utáni új Közös Agrárpolitikájáról (KAP). A KAP alaprendeleteit az európai parlamenti választások utáni új EP és Európai Bizottság (EB), illetve az Európai Tanács alakítja majd ki, de a jogszabályok megjelentetéséhez előbb el kell fogadni az unió 2021-2027 közötti többéves költségvetését. Erre leghamarabb az év vége felé nyílhat esély, így a KAP-rendeletek közzététele 2020. február-márciusáig is elhúzódhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Félrevezető lehet a 2021-2027 közötti KAP-szempontjából az a döntés, amelyet az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága hozott a napokban. A testület elfogadta az Európai Bizottság KAP-reformra vonatkozó, korábban előterjesztett javaslatcsomagját, de az állásfoglalás nem tekinthető kötelező érvényűnek. A kialakított álláspont orientálhat a ma működő bizottság, illetve a jelenlegi parlamenti képviselők véleményéről, de ma nem lehet tudni, hogy az új KAP-pal kapcsolatos végső döntés milyen lesz.

Az eddig megismert KAP-elképzeléseket azért éri a legtöbb kritika, mert az új uniós költségvetési ciklusban támogatáscsökkentést vetítenek előre. Az EP mezőgazdasági bizottsága a részletekkel kapcsolatban egyetértene azzal, hogy a közvetlen kifizetéseknél a termelők éves támogatásait 100 ezer euróban - mai árfolyamon 31-32 millió forint körül összegben - maximálják, de a munkabérek 50 százalékát le lehetne vonni a csökkentés előtti teljes összegből. A testület szerint a közvetlen kifizetések legalább 5 százalékát - egy speciális hektáronkénti pótlékkal - kifejezetten a kis- és középes vállalkozásoknak kellene juttatni. A vidékfejlesztési költségvetésben pedig legalább 30 százalékot környezetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekre, 20 százalékot környezetvédelmi rendszerekre kellene elkülöníteni.

Az új KAP-pal kapcsolatos jogalkotást a májusi európai parlamenti választások alapvetően befolyásolják, mivel az alaprendeletekről ezután születhetnek uniós döntések, amelyeket a július 2-án megalakuló új Európai Parlament, illetve az új összetételű Európai Bizottság és az Európai Tanács hoz meg. Az pedig egyelőre kérdéses, hogy a szervezetek a 2020 utáni KAP-ról milyen mértékben változtatják meg álláspontjukat az eddigi elképzelésekhez képest, illetve végső soron milyen állásfoglalásokat hoznak majd meg.

Egyes előrejelzések szerint az új EP-nek és EB-nek, illetve a tanácsnak legalább öt hónapra lesz szüksége arra, hogy a KAP-ról szóló egyeztetéseket lebonyolítsa, így az alaprendeletek november-decemberre készülhetnek el. Ezek azonban addig nem jelenhetnek meg, amíg az uniónak nem lesz 2021-2027-re vonatkozó, új többéves költségvetése. Ennek elfogadása pedig leghamarabb az év végére várható, így elképzelhető, hogy a KAP-jogszabályok teljes véglegesítése és közzététele 2020. február-márciusára tolódik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?