Ma jár le Bige ultimátuma - A műtrágyaháború eddigi története

Agrárszektor
Ma derül ki, hogy 250 főt az utcára téve bezár-e a szolnoki műtrágya- és kénsavgyár. Az alábbiakban 5 perc alatt áttekintést nyerhet Magyarország elmúlt évtizedének legnagyobb piaci háborújáról, ennek okairól és legfontosabb mozzanatairól, valamint lehetséges következményeiről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az utóbbi hetekben sorra érkeztek a hírek arról, hogy Bige Lászlót és cégeit szorongatják a hatóságok. A milliárdos üzletember szerint bosszúhadjárat folyik ellene, de világossá tette azt is: éppen egy kíméletben piaci háború felvonásait látjuk. Összefoglaltuk, mit érdemes tudni az ügyről, amelyik akár egy 250 fővel dolgozó gyár bezárását is hozhatja.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Megérkezik Bige László

Magyarország egyik leggazdagabb embere erdélyi, nemesi családból származik, 1984-ben, 26 évesen érkezett Magyarországra Nagyváradról. Vegyész végzettségét Kolozsváron szerezte. Volt kajak-kenu edző, használtruha-kereskedő, de üzletelt pecsenyebárányokkal, majd vegyipari anyagokkal is. 1996-ban már ő bonyolította le a legnagyobb forgalmat a vegyiparban Magyarország és Románia között - írta meg hat évvel ezelőtt az origo.hu. Az évszám nem véletlen: a nyilvánosság számára 2013-ban vált először érdekessé Bige László, aki pedig ekkora már az ország második leggazdagabb embere volt.

Bige László (Forrás: MTI, Balázs Attila)

Vagyonát a vagyipari befektetéseinek köszönheti. A szolnoki gyárat - melynek kapcsán az utóbbi hetekben ismét egyre többet hallunk az üzletemberről - még akkor szerezete meg, amikor a Horn-érában privatizálták a Tiszamenti Vegyiműveket. Bige László ebben az időben még Csányi Sándor támogatását élvezte. Az igazi áttörést azonban a Péti Nitrogénművek megvásárlása (2002) és az Európai Unióhoz való csatlakozásunk (2004) hozta el számára, utóbbi a hazai műtrágya-felhasználás fellendülésével járt. A gyár megvásárlásában szerepe volt Csányinak, ugyanis a Nitrogénművekben a MOL-nak 59 százalékos részesedése volt, plusz az ötmilliárd forint körüli vételár felét az OTP hitelezte. Mint ismert, mindkét említett cég Csányi Sándor kezében van.

Bigének a termelést segítő kedvezményeket is sikerült kiharcolnia magának a kormányzatnál. Ilyen intézkedés volt, hogy 2003-tól vámpótlék védi a magyar műtrágyagyártást a dömpingáron érkező importtól, illetve a földgáz olcsóbb beszerezhetősége a gyártás számára. Utóbbi kapcsán éppen nemrég szorongatták meg: úgy tűnt, hogy megvonják tőle a gáz stratégiai tárolási díja alóli mentességet. De a kedvezmények és a kapcsolatok nem elegendőek az üzleti sikerhez, ha nem járnak hatékonyságnövelő beruházással. Bige László mostanáig mintegy 140 milliárd forintot fordított kapacitásnövelő és korszerűsítő fejlesztésekre a műtrágyagyártásban, és régiós szinten az egyik legfontosabb egységgé növelte a péti gyárat.

2016-ban még együtt ünnepli a kormány és Bige a fejlesztéseket (Forrás: MTI, Bodnár Boglárka)

Élesedő konfliktus

2008-ban azonban - egy máig tisztázatlan üzleti konfliktus miatt - megromlott a viszony Csányi és Bige között, aminek következtében az OTP tőkéje elhagyta a péti gyárat, és egy pillanatra úgy tűnt, hogy akár a Nitrogénművek többségi tulajdonjogát is visszaszerezheti - ám ezt a számítást Bige László keresztülhúzta. A visszavágásra 2013-ban nyílt alkalom, amikor Csányi Sándornak sikerült két lépésben elhappolnia Bige orra elől a hőn áhított KITE-t. Az ország legnagyobb integrátori hálózata mindkét üzletembernek kincset jelentett, hiszen ezen keresztül hatékonyan lehet eljuttatni a gazdákhoz a mezőgazdasági termeléshez szükséges inputanyagokat, például a műtrágyát, de a KITE portfóliójába a növényvédő szerek, a vetőmagok és a gépek árusítása is beletartozik.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sikertelen akció után Bige László lendületes értékesítőhálózat-építésbe kezdett, és innentől kezdve vetőmagot és növényvédő szereket is árult. A piaci kiszorítósdi a termelők számára elképesztően alacsony árakat hozott (szerencsére a kőolaj árának zuhanása is segítette). Eközben a gyártási kapacitások fejlesztése sem állt le. A kettős szorításban a Nitrogénművek ismét nehéz anyagi helyzetbe sodródott, ezért a 2013-as kötvénykibocsátást 2018-ban egy újabb, 200 millió eurós követte. A tőkeszerzés ujjongó hírét azonban hamarosan sűrű hatósági ellenőrzések követték, míg végül - nem először itteni történetében - a vesztegetés vádja is elhangzott Bige ellen.

2012: katasztrófavédelmi gyakorlat Szolnokon. Azóta élesben is kivonultak (Fotó: MTI, Mészáros János)

A Gazdasági Versenyhivatal, az adóhatóság, a katasztrófavédelem és a nyomozók szorításából nehéz szabadulni, hiszen bárhol találhatnak hibát. Bige László az összehangolt akciót "oligarchikus maffiatámadásnak" nevezte, melynek nyilvánvaló célja a Bige Holding megroppantása és végső soron a Nitrogénművek megszerzése. A hazai piac bő 60 százalékát uraló műtrágyagyár megkaparintása elképesztő mértékben erősítené a KITE piaci pozícióit, nem véletlen, hogy az akció mögött ismét Csányi Sándor képe sejlik fel. Persze akadhatnak más riválisok is a piacon, mint ahogy erről írtunk is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bige ultimátuma

Bigét azonban nem kell félteni, kemény fából faragták. Első lépésben kilátásba helyezte, hogy bezárja a 250 főt foglalkoztató szolnoki gyárat, ha nem állnak le a vegzálásával. 10 napot adott a közigazgatási bíróságnak a hatósági döntések hatályon kívül helyezésére, az "ultimátum" éppen ma jár le. A gyár bezárása még nem vágná földhöz Bigét, sem a műtrágyapiacot, hiszen a holding zászlóshajója, a péti Nitrogénművek erősen tartja magát. A 250 ember beáldozásának lehetősége a kormánynak szólt:nagy balhé lesz, ha nem fogjátok vissza az ebeket. Az elmúlt 10 nap bizonyára intenzív tárgyalásokkal folyt, bár a bíróság független intézmény.  A végeredményre mindannyian kíváncsiak vagyunk, különösen az a 250 "feláldozható" ember, aki Szolnokon dolgozik. Bige mentségére szól, hogy ha elbukik, akkor megnyílik az esélye annak, hogy a magyar inputpiac túlságosan homogénné válik. Ez viszont 250 ezer gazdálkodót, plusz az összes kiskerttulajdonost érintené rosszul, hiszen az áremelésnek már nem szabnának gátat a versenytársak előnyös ajánlatai - nem lennének ilyenek a piacon. (Vannak más lehetséges forgatókönyvek is, ehhez olvassa el a 2019.06.18-i cikkünket.)

Íme az utóbbi időszak rövidített krónikája Bige-ügyben (fentebb nem hivatkozott írások):

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?