Sokba kerülhet a gazdaságátvétel, mégis ez a legtutibb befektetés

Sokba kerülhet a gazdaságátvétel, mégis ez a legtutibb befektetés

agrarszektor.hu
Összességében nem tart az új pénzügyi ciklustól Hollósi Dávid, a Takarék Csoport Agrár Igazgatóságának vezetője. Az Agrárszektor Portfolio 2019 konferencián úgy vélte, elegendő forrás áll a termelők rendelkezésére az átmeneti időszakra. Üdvözölte a családi gazdaságok vállalkozássá alakítását, és elmondta, hogyan segítheti a bank az öröklést, a gazdaságátadást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Mintegy 200 milliárd forintnyi kihelyezett tőkével rendelkezünk az ágazatban. Bár 2019-ben megugrott a beruházási hitelek aránya, még mindig a különböző forgóeszközhitelek dominálják a portfóliónkat. A termelők előszerettel nyúlnak az Agrár Széchenyi Kártyához a kisebb beszerzések fedezése céljából, és nagyon jellemző a támogatás-előfinanszírás igénylése is. A bankszektornak véleményem szerint mégis inkább a beruházások finanszírozásában kellene segítenie a gazdákat, hiszen ezen a téren - a pályázati pénzeken kívül - csak ránk számíthatnak" - mondta el kérdésünkre a decemberi Portfolio Agrászketor 2019 konferencia egyik szünetében a Takarék Bank Agrár Igazgatóságának vezetője, Hollósi Dávid.

A Takarék Bank a negyedik legnagyobb pénzügyi intézmény az országban. Más pénzintézetektől eltérően nem a vállalkozás mérete alapján választja szét az ügyfeleit, hanem iparáganként, vagyis van egy különálló agrárüzletága. Ezen belül is igyekeznek a növenytermesztésre, állattartásra specializálódott szakembereket foglalkoztatni, továbbá 25-30 munkatársuk mobil bankárként akár a "szántóföld szélén" is képes ajánlatot tenni a gazdálkodó finanszírozási igényeire - vázolta Hollósi Dávid.

 

Véleménye szerint sikertörténet a gépvásárlások hitelezése, a géppiac már 170 milliárdos forgalmat bonyolít - és vélhetően a jövőben is erős marad a kereslet a gépek iránt. Aggasztónak nevezte viszont, hogy a termelők jövedelmének fele-kétharmada támogatásokból származik, márpedig a támogatás a következő pénzügyi ciklusban csökkenhet. Ez hatással lesz az ágazat jövedelmezőségére, a gazdák beruházási kedvére és a már felvett hitelek visszafizetésére is - jegyezte meg a szakember. Hozzátette: az unió megalakulásakor még 80 százalékos tortát képviselt az agrárium a közös büdzsében, 2021-től viszont már csak 28 százalékos részarányt tesz ki. Ha kevesebb a támogatás, akkor ez banki szempontból azt is jelenheti, hogy nőhet a hiteligény, de csak akkor, ha egyébként jól teljesít a gazdaság.

A gazdák is megszokták már a 40-50 százalékos beruházási támogatások kényelmét. Csak üdvözölni tudjuk a szakminisztérium hitelprogramját, ami az új ciklus beindulásáig nettó félszázalékos kamattal biztosít forrást az átmeneti időszak beruházásaihoz.

Az agrárszektor.hu megkérdezte arról is, banki szemszögből hasonlóan jó ötlet-e a családi gazdaságok vállalkozássá alakítása. Hollósi szerint a bankszektor ugyan már megtanulta, hogyan értékelhető pusztán naturális mutatók alapján egy kisgazdaság fizetőképessége, de nem titkolta: annak csak előnye lehet, ha nő a könyvelési fegyelem, és az üzem átláthatóbban gazdálkodik, ami alapján a finanszírozhatósága is pontosabban felbecsülhető. Kitért arra is, hogy a vállalkozás formájában működő családi gazdaság egyes üzletrészei is megvásárolhatóak lesznek, ami előny lehet az öröklés során. Igaz, ahhoz, hogy egy családtag kivásárolhassa a többi örököst, 10-20 éves lejáratú hitelekre is szüksége lehet, ami megterheli az üzem jövedelemtermelő képességét. Az üzletrészvásárlást akkor finanszírozza jó szívvel a bank, ha valóban a gazdálkodásra leginkább rátermett vevő viszi tovább a családi vállalkozást.

Hollósi Dávid megjegyezte: a földet is figyelembe veszik egy-egy hitel fedezeteként, még akkor is, ha ez csak korlátozottan forgalomképes. "Az agrárium, különösen a szántóföldi termelés, rendkívül stabilan működik, 1 százalék a bedőlési rátája. Aki ezzel foglalkozik most, az a jövőben is ebből fog megélni. Ezért elfogadjuk a földet fedezetként, de nem a forgalmi értékét vesszük alapul, hanem az eredménytermelő képességét vizsgáljuk. Vagyis azt, hogy kitermelhető-e vele és milyen ütemben az adósságszolgálat."

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?