Ennyi pénz áramlott hitelek és támogatások formájában az agráriumba

Ennyi pénz áramlott hitelek és támogatások formájában az agráriumba

agrarszektor.hu
A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet hírlevele szerint óriásit nőtt a beruházási célú hitelállomány, miközben a lízingszerződések száma és az Agrár Széchenyi Kártyával felvett összeg is megugrott. Úgy tűnik, magánvállalkozások és cégek egyaránt ráfeküdtek a hosszú távú célok megvalósítására. Kiemeltünk néhány érdekes vonást a hírlevélből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem beruházásokra ment el VP-források döntő része

Vidékfejlesztési Program (2014-2020) kezdetétől 2019. szeptember 30-ig 441,3 milliárd forintot fizettek ki a pályázóknak. A kumulált adatokat vizsgálva elmondható, hogy az agrár-környezetvédelmi intézkedések tették ki a kifizetések csaknem egynegyedét, meghaladva a 99 milliárd forintot. A támogatások 12,3 százaléka tárgyi eszközökbe történő beruházásra fordítódott (54,3 milliárd forint). A kifizetések 6,7 százaléka, 29,7 milliárd forint a Natura 2000-hez és a víz-keretirányelvhez kapcsolódott, míg alapvető szolgáltatásokra és a falvak megújítására 27 milliárd forintot folyósítottak a kedvezményezetteknek - írja a NAIK AKI Pénzügyi hírlevelében.

A kertészetek kevésbé tudtak fejleszteni

Az AM adatgyűjtése alapján a mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya (messze ők veszik fel a legtöbb hitelt az agráriumban) 2019 harmadik negyedévének végén 24,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket, ezáltal az állomány 388,9 milliárd forintra nőtt. A hitelösszegen belül a piaci hitelek értéke 66,1 százalékot képviselt. A teljes hitelállomány legnagyobb része (43,1 százaléka) a szántóföldi növénytermesztő társas vállalkozásokhoz, 38,4 százaléka pedig az állattenyésztőkhöz került. A kertészeti ágazat részesedése 2,8 százalékot, az egyéb ágazatokban tevékenykedőké 15,8 százalékot tett ki.

A szántóföldi növénytermesztő társas vállalkozások hitelállománya 33,1 százalékkal, az állattenyésztési ágazaté 16 százalékkal emelkedett egy év alatt.  Azon belül is a baromfiágazat hitelállománya18,6 százalékkal, a sertésé 6,2 százalékkal, a szarvasmarha-ágazaté pedig 19,3 százalékkal bővült. A kertészeti ágazat hitelállománya az aktuális negyedévben mindössze 2 százalékkal 10,9 milliárd forintra nőtt 2019 harmadik negyedévének végére.


Rövid időtávra legnépszerűbb a Széchényi Kártya

A magyar agrárium rövid távú finanszírozásának stabilabbá tételét is szolgálja a Széchenyi Kártya Program, ami 2011-től érhető el az agrárvállalkozások számára. A benyújtott hiteligények itt is tovább nőttek, a szerződések száma 36,1 százalékkal 16.552 darabra, a leszerződött összeg 46,1 százaékkal 172,2 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A Széchenyi Kártya népszerűségét mutatja, hogy a növekedés dinamikája továbbra sem veszített lendületéből.


A lízing használt gépekre is jó alternatíva

Az új és használt mezőgazdasági gépek lízingcégekáltal finanszírozott összegénél a harmadik negyedéves állományokat tekintve az elmúlt öt évben fokozatos emelkedésvolt megfigyelhető. Ez a mezőgazdaság fejlődését követte, hiszen egyre több gazdálkodó tér át intenzív termesztési technológiára, amelynek gépigénye is magasabb. Amennyiben a gépberuházás minőségi cserét jelent, gyors megtérülési idővel számolhatnak a gazdálkodók. A lízingcégek finanszírozott állománya - tőkekintlévősége - mintegy 10 százalékkal 181,1milliárd forintra nőtt egy év alatt. Az új mezőgazdasági gépek lízingeltállománya 4,5 százalékkal 140,3 milliárd forintra bővült, miközben a használt gépeké 33,3 százalékkal 40,8 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest.


A tőkekintlévőségek emelkedésével párhuzamosan a megkötött lízingszerződések száma is tovább nőtt. A lízingcégek 2019 harmadik negyedévének végére az előző év azonos időszakához képest 13,2 százalékkal több, összesen 3733 szerződést kötöttek, ami az elmúlt öt év harmadik negyedévei alapján a legmagasabb értéknek számít. Az új mezőgazdasági gépekre 13,4 százalékkal, a használt mezőgazdasági gépekre pedig 12,5 százalékkal több szerződést kötöttek egy év alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?