Kockázatos lehet az idei év a magyar mezőgazdaság számára: mutatjuk, miért

Kockázatos lehet az idei év a magyar mezőgazdaság számára: mutatjuk, miért

agrarszektor.hu
Tavaly markáns változások nélkül folytatódott a mezőgazdaság lassú stabilizációja, ám a szektor pozíciójának jelentős javulása az elkövetkező években sem várható, vonták le a következtetést az OTP Agrár szakértői a Mezőgazdasági Számlarendszerben szereplő friss adatokból. Bár a koronavírus-járvány gazdasági hatásai pontosan még nem láthatók, idén a növénytermesztés továbbra is kiegyensúlyozott maradhat, a termeléssel összefüggő kockázatokra pedig elsősorban az állatbetegségekkel érintett ágazatokban lehet számítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2019-es év időjárási szempontból igen változatos volt, a leginkább jellemző száraz-, és a csapadékban bővelkedő időszakok sok esetben a várakozásoktól eltérően váltották egymást, mégis magas termést eredményeztek, olvasható az OTP Agrár szakértőinek közleményében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) - Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) által publikált Mezőgazdasági Számlarendszerben (MSZR) szereplő adatok alapján a szektor viszonylag kedvező gazdasági helyzetben van. Bár a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2018. évi 3%-os emelkedés után 2019-ben 0,7%-kal csökkent, a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 4%-kal emelkedtek tavaly. Így a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának értéke folyó alapáron 0,7%-kal, az állatok és állati termékek kibocsátásának értéke pedig 7%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya 2019-ben tovább emelkedett, a harmadik negyedév végére meghaladta a 400 milliárd forintot, vagyis az előző év azonos időszaki értékét több mint 50 milliárd forinttal múlta felül. Az egyéni gazdaságok hitelállománya 2019-ben ugyancsak nőtt, értéke a harmadik negyedév végére elérte a 357,6 milliárd forintot.

Az idei évben arra lehet számítani, hogy a növénytermesztés továbbra is stabil ágazat marad. A gabonafélék, ezen belül pedig a búza és a kukorica árpozíciójában nem várható lényegi változás 2020-ban. Ettől eltérnek a várakozások az ipari napraforgó és a repce esetében, ahol az árak emelkedésére számít a piac. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsök közül az almára és a meggyre is.

Termeléssel összefüggő kockázatokra elsősorban az állatbetegségekkel érintett ágazatokban lehet számítani. A sertéságazatban az afrikai sertéspestis (ASP) fenyegetettsége nagyon erős, de ha a piaci hatások nyomán kialakult magas ár tartósan megmarad, és sikerül ASP-mentesnek megőrizni a hazai állományokat, a gazdálkodók az elmúlt nehéz évek után jövedelmezően tevékenykedhetnek. A baromfiágazatban a vágócsirke árának kis mértékű emelkedésére lehet számítani.

A támogatási rendszer főbb elemeiben 2020-ban várhatóan nem mutat érdemi különbséget az előző évihez képest. Viszont a Vidékfejlesztési Programban (VP) korábban nyertes pályázatok kivitelezésének határideje idén jár le, így a meg nem valósított beruházásokra szánt források ismételt kihelyezésére lehet számítani, ami növelni fogja a pályázható források egyébként mérsékelt összegét.

Bár a koronavírus-járvány gazdasági hatásai pontosan még nem láthatók, a makrogazdasági környezet idén is ösztönözheti a beruházásokat. A jegybank Növekedési Hitelprogramja ehhez különösen kedvező feltételeket kínál, illetve az Agrárminisztérium kamattámogatási programot hirdetett a szektor beruházási hiteleihez, ami 100 milliárd forintos nagyságrendű hitelhez nyújt jelentős kedvezményt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?