Kiderült: ezért éri meg járványvédelmi beruházásokra támogatást igényelni

Kiderült: ezért éri meg járványvédelmi beruházásokra támogatást igényelni

agrarszektor.hu
Akár a beruházási költség felét, de legfeljebb 30 millió forint támogatást igényelhetnek a Vidékfejlesztési Program terhére azok a gazdálkodók, akik baromfi- vagy sertéstelepeik járványvédelmét erősítenék. A különböző járványos állatbetegségek megjelenésének kockázata számos technológia bevezetésével csökkenthető, a támogatás alapvető célja ezen megoldások beszerzésének, kiépítésének elősegítése. A pályázat részleteit a Deloitte agrárszakértői foglalták össze.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár az utóbbi hetekben, hónapokban a figyelem nagy része a humán koronavírus nyomán kialakult pandémiás intézkedésekre helyeződött, nem szabad megfeledkezni a haszonállatok egészségéről sem, a gazdák számára ugyanis komoly problémát jelent az afrikai sertéspestis és baromfiinfluenza elleni védekezés, mondta Baranyi Gábor, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának igazgatója.

A Vidékfejlesztési Programban most kiírt pályázat célja a baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi fejlesztéseinek támogatása. Ilyen - és hasonló - támogatások terén fontos, hogy a pályázók ne csupán a kiírás feltételeinek való megfelelésre koncentráljanak, hanem törekedjenek arra, hogy a beruházások minél inkább hozzájáruljanak a felhívással kapcsolatos stratégiai célok eléréséhez.

A termelőknek érdemes megkülönböztetniük az alapvető és a hazai környezetben innovatívnak tekinthető fejlesztéseket. A gazdálkodóknak természetesen a működésüket jelenleg jellemző fejlettségi szint függvényében eltérő jellegű beruházásokra lehet szükség. Alapvető fejlesztéseknek tekinthetőek többek között:

  • Kiléptető és beléptető kapuk felújítása;
  • Fekete-fehér öltözők felújítása, korszerűsítése;
  • Fiaztatók, kocaszállások és hizlalda megfelelő elszeparálása, közlekedők korszerűsítése (sertés esetén);
  • Takarmánykiosztók áthelyezése, fejlesztése (baromfi esetén);
  • Szellőzők, átjárók felújítása;
  • Fertőtlenítők és hulladékégetők modernizálása.

Bár a termelők egy része a fenti infrastruktúraelemekben már jelenleg is előrehaladott gyakorlatot folytat, számukra is releváns lehet a pályázat, hiszen a felhívás célrendszeréhez illeszkedhet például egy olyan beruházás, amely modern technológiák, érzékelők segítségével (kamerás vagy mozgásérzékelő rendszerek) követi nyomon a termelésben résztvevők tevékenységét, mondta Fábián Tamás, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának vezető szakértője.

A pályázati felhívás részletei ezen a linken érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58