Új agrárgazdasági intézkedések a koronavírus miatt: itt a legfontosabb részletek

Új agrárgazdasági intézkedések a koronavírus miatt: itt a legfontosabb részletek

Kiterjesztette az adó- és járulékkedvezményre jogosult mezőgazdasági ágazatok körét a kormány a koronavírus-járvány hatásainak mérséklése érdekében. Változnak a Vidékfejlesztési Program (VP) egyes előírásai, illetve a testületi ülésekre, a csökkentett munkaidős foglalkoztatásra és az Agrár Széchenyi Kártyára vonatkozó szabályok is. Az agrarszektor.hu a legfontosabb részleteket gyűjtötte egybe.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Újabb intézkedéseket léptett életbe a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv részeként annak érdekében, hogy mérsékelni lehessen a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásait a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban. A változtatásokról szóló jogszabályok az április 10-i dátumozású, 71. számú Magyar Közlönyben jelentek meg.

1. Adó- és járulékkedvezmények:

Az intézkedések részeként további veszélyeztetett ágazatok, illetve vállalkozások kapnak adó és járulékkedvezményeket, amelyeket márciusban, áprilisban, májusban és júniusban lehet igénybe venni. Az újabb kedvezményezettek a következők:

- A dísznövény szaporítóanyagok forgalomba hozatalával foglalkozók

- Az egyéb nem évelő növényeket termelők és az egyéb évelő növényeket termelők, akiknek a megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételük 30 százaléka virágok - ideértve a vágni való virágot és a virágsarjat is - termesztéséből származott. Hasonlóan kedvezményre jogosultak a vágott virág, a virágcsokor és hasonló termékek kereskedelmi értékesítésének előkészítésével vagy a fonásra szánt növényi termékek termesztésével foglalkozók.

- A dísznövény nagykereskedők

- A dísznövény kiskereskedelemmel foglalkoznak

- A vadgazdálkodási szolgáltatók

- A pálinkakészítők

- A kisüzemi sörfőzők

- A szőlőbor termelők

- A szőlőtermelők .

2. Vidékfejlesztési Program:

Változnak a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos egyes szabályok is. Így például ha a projektek befejezése, illetve a vállalt projektszintű mérföldkövek befejezése hat hónaptól kevesebbet csúszik, nem kell szerződést módosítani. Emellett a záró kifizetési igénylést előzetes helyszíni ellenőrzés nélkül is jóvá lehet hagyni, papíralapú okirat benyújtása helyett arról elektronikus úton is elegendő másolatot küldeni, illetve a már elrendelt, de még nem teljesített helyszíni szemle és helyszíni ellenőrzés végrehajtását fel kell függeszteni. Szintén könnyítés, hogy a projektek támogatási szerződésben rögzített fizikai befejezés tervezett napja, a mérföldkövek időpontja és a záró kifizetési igénylés benyújtási határideje három hónappal meghosszabbodik.

3. Testületi ülések:

A megjelent szabályozás szerint változtak a különböző testületi ülésekre vonatkozó szabályok is. Ezek lényege, hogy a különböző működési formák esetében az egyes döntések meghozatalának határidejét meghosszabbítják, vagy lehetővé teszik, hogy alacsonyabb szintű fórum hozza meg a döntést, de ezt utólag jóvá kell hagynia a legfőbb szervnek is. Emellett a rendelkezések belső szabály hiányában is lehetővé teszik az írásbeli vagy elektronikus döntéshozatalt.

4. Csökkentett munkaidős foglalkoztatás:

Megjelent az a jogszabály is, amely lehetőséget nyújt a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatására. Hal olyan csökkentett munkaidős foglalkoztatás valósul meg, ahol a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét elérő, de a hetven százalékát meg nem haladó részmunkaidőt alkalmaznak, a kieső munkaidőre járó rész hetven százalékának megfelelő támogatásra lehet jogosult a munkavállaló. Az intézkedés célja a foglalkoztatás további fenntartása a veszélyhelyzet ideje alatt is.

5. Agrár Széchenyi Kártya:

Változtak az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelének szabályai is. Legfeljebb kétszázmillió forintra emelték a szerződéses összeget, amelyhez csekély összegű támogatás vehető igénybe a kamatra, a kezelési költségre, illetve a kezességi díjra és költségekre.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint a megszületett intézkedések tartalmazzák a köztestület korábban megfogalmazott javaslatait. A gazdasági szereplők a NAK-nál az e célra létrehozott forródrótos telefonszámon (+36 1 803 62 33), illetve a megyei agrárkoordinációs munkacsoportoknál is jelezhetik a járvánnyal összefüggő észrevételeiket. A szervezet megyei igazgatóságai a NAK portálján is elérhetők.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03