Koronavírus: változtak az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelének szabályai

Koronavírus: változtak az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelének szabályai

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslataival összhangban több olyan jogszabály is megjelent a gazdaságvédelmi akcióterv részeként, amelyek kedvezően érintik a magyar mezőgazdaságot és az élelmiszeripart. Az egyik ilyen, hogy változtak az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelének szabályai is, nézzük tehát hogyan néz ki a konstrukcióhoz nyújtott teljes körű csekély összegű támogatás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az Agrárszektor is megírta, kedvezményes Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel-lehetőségek nyílnak a gazdaságvédelmi akcióterv keretében az agrárgazdaság szereplői részére a finanszírozási helyzetük javítása érdekében - írja a NAK. A folyószámlahitelhez csekély összegű támogatást vehetnek igénybe elsődleges mezőgazdasági termelési, halgazdálkodási, mezőgazdasági termékek feldolgozási, mezőgazdasági termékek forgalmazási, erdőgazdálkodási, illetve vadgazdálkodási tevékenységet folytató, a kis- és középvállalkozási kritériumoknak megfelelő vállalkozás vagy természetes személy.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vállalkozás a támogatásra a mezőgazdasági csekély összegű támogatás formában jogosult, ha főtevékenysége vagy a hitelcél szerinti tevékenysége - amely utóbbi szerepel a vállalkozás melléktevékenységei között - növénytermesztés, növényi szaporítóanyag előállítás, állattenyésztés, vagy vegyes gazdálkodás alá. Általános csekély összegű támogatás formában jogosult, ha főtevékenysége vagy a hitelcél szerinti tevékenysége - amely utóbbi szerepel a vállalkozás melléktevékenységei között - mezőgazdasági betakarítást követő szolgáltatás, vadgazdálkodás, vadgazdálkodási szolgáltatás, erdőgazdálkodás, élelmiszergyártás (kivéve: halfeldolgozás, tartósítás), italgyártás, dohánytermék gyártása, mezőgazdasági nyers, élőállat nagykereskedelme, élelmiszer, ital, dohányáru nagykereskedelme alá, vagy halászati csekély összegű támogatás formában jogosult, ha főtevékenysége vagy a hitelcél szerinti tevékenysége - amely utóbbi szerepel a vállalkozás melléktevékenységei között - halászat, halgazdálkodás, vagy halfeldolgozás, tartósítás alá tartozó tevékenység.

A folyószámlahitelhez biztosított csekély összegű támogatás kamattámogatás és kezelésiköltség-támogatás, kezességidíj-támogatás, költségtámogatás formájában vehető igénybe. A fenti támogatásokat azon folyószámlahitelnél lehet igénybe venni, amelyeknél a hitelszerződés április 11. és 2020. december 31. között lépett hatályba, legalább 3 év időtartamra, legalább ötszázezer forint és legfeljebb kétszázmillió forint. A támogatás mértéke a folyószámlahitel esedékes kamatfizetései és kezelési költségei tekintetében 100% kamattámogatás a hitel teljes futamidejére; a hitelkeretre megállapított, esedékessé vált kezességi díjak tekintetében 100% kezességidíj-támogatás a kezességvállalás teljes idejére; a regisztrációs díj, a fedezetek egy alkalommal történő értékbecslésének költsége, az egyszeri szerződéskötési díj, az egyszeri közjegyzői díj és a hitel teljes futamidejére megfizetett bírálati díj együttes összegének 100%-ára vonatkozó költségtámogatás.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?