Megdöbbentő hatással van a globális élelmiszerárakra a koronavírus-járvány

Megdöbbentő hatással van a globális élelmiszerárakra a koronavírus-járvány

agrarszektor.hu
Február óta folyamatosan csökken a legfontosabb élelmiszercikkek ára a COVID-19 járvány gazdasági és szállítmányozási hatásai generálta jelentős kereslet-visszaesés hatására. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) globális élelmiszerár-indexe, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszercikkeinek havi árváltozását követi, 3,4%-kal volt alacsonyabb áprilisban, mint az azt megelőző hónapban, és mintegy 10%-kal januárhoz képest.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A cukor ára 13 éve nem látott mélységbe zuhant (-14,6% március óta). A nyersolaj árának bezuhanása lenyomta a cukornád iránti keresletet a bioetanol piacon, ami túlkínálatot generált az étkezési cukor exportpiacán. Mindeközben a számos országban bevezetett kijárási korlátozások a keresleti oldalt gyengítették, tudhattuk meg a FAO közleményéből.

A növényi olajok árindexe 5,2%-kal csökkent, főleg a pálma-, szója- és repceolaj alacsonyabb jegyzése miatt. A bioüzemanyagok iránti kereslet mérséklődése itt is éreztette hatását, csak úgy, mint a vártnál nagyobb pálmaolaj-kibocsátás Malajziában és szójatermés az Amerikai Egyesült Államokban. A 3,6%-ot csökkenő FAO tejtermék-árindex a vaj és tejpor árának kétszámjegyű visszaesésének következménye, amit azok az északi féltekén jellemző exportpiaci túltelítettség, készletbőség, gyenge kereslet és eltűnő éttermi eladások okoztak.

A húsfélék ára 2,7%-ot mérséklődött. A kínai import magára találása kevés volt a globális keresletcsökkenés kiellensúlyozására. A nagy hústermelő országok logisztikai nehézségekkel küzdöttek, amin csak tovább rontott a vendéglátóipari kereslet visszaesése.

A járvány a hús keresleti és kínálati piacát egyaránt sújtja, mivel az éttermek bezárása, a háztartások jövedelem-csökkenése és a feldolgozó szektor munkaerőhiánya kihatnak a jelentős hústermelő országok 'just-in-time' termelési rendszerére

- mondta a FAO vezető közgazdásza, Upali Galketi Aratchilage.

Valamelyest olcsóbbak lettek a gabonafélék is, ám a búza és rizs nemzetközi piaci ára jelentősen megugrott, a kukoricáé ellenben nagyot zuhant. A rizs 7,2%-os árnövekedése főleg Vietnám időszakos exportkorlátozásainak tudható be, amiket azóta fel is oldottak, míg a búza 2,5%-os drágulásáért az oroszországi exportkvóták gyors feltöltése lehet felelős. A szemestermények ezzel szemben 10%-kal lettek olcsóbbak a keresleti piac (állati takarmány és bioüzemanyag) zsugorodása okán.

Az e havi FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben először jelent meg a 2021-es szezonra vonatkozó becslés. A búza termelése (762,6 millió tonna) nagyjából marad az idei szinten ahogy az Európai Unió, Észak-Afrika, Ukrajna és az Egyesült Államok kisebb kibocsátását kipótolja Ausztrália, Kazahsztán, Oroszország és India bőséges termése. A búzafelhasználás 2020-2021-ben stabil marad, várhatóan eltolódik az étkezési felhasználás javára szemben a takarmányozási és ipari célú felhasználással. A termelési szezon végére a búzakészletek 274,5 millió tonnára nőhetnek a kínai tartalékok jelentős növekménye hatására - míg a világ többi része akár 5%-os készletcsökkenést is regisztrálhat. Erősnek látszik a szezon a kukorica esetében is, különösen Argentínában, Brazíliában, Dél-Afrikában, ahol az aratás hamarosan elkezdődik.

A FAO változatlanul hagyta a globális gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését (2 720 millió tonna), de ezzel együtt 24,7 millió tonnával csökkentette a felhasználás várható mennyiségét a koronavírus hatása miatt a gazdasági növekedésre, az energiapiacokra és az állati takarmány-keresletre. Visszaszorul a kukoricafelhasználás mértéke Kínában és az USA-ban. Szintén visszavettek a rizs-felhasználás korábbi becsléséből főként a mérsékelt nigériai fogyasztás miatt. Ennek ellenére a rizsfogyasztás új rekordod dönthet idén az ázsiai kontinens növekvő étvágyának köszönhetően. A búzafogyasztás mintegy 1,2%-kal bővülhet az előző szezonhoz képest. Az alacsonyabb fogyasztás növekvő készleteket hoz a 2020-as szezon végére, leginkább kukoricában fogunk bővelkedni, amiből rekord mennyiségű 428 millió tonna fog rendelkezésre állni. A gabonakereskedelem 2,8%-os bővülésével eléri a 422 millió tonnát, köszönhetően a cirok és a búza népszerűségének. A Fekete-tenger térségében bevezetett búzaexport-korlátozások javát már feloldották vagy nem befolyásolják a nemzetközi kereskedelmet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?