Elképesztő: ki nem találnád, mire használja a kávézaccot egy brit cég

Elképesztő: ki nem találnád, mire használja a kávézaccot egy brit cég

agrarszektor.hu
A kávéfogyasztás során rengeteg hulladék keletkezik, kezdve az egyszer használatos és eldobható poharakkal, de ide tartoznak a műanyag kanalak és kevergetők, valamint az édesítőszerek csomagolásai is. Valamint a kávézacc. Egy nap alatt a világ lakossága körülbelül 2 milliárd csésze kávét iszik meg, amiből megközelítőleg 6 millió tonna kávézacc keletkezik. Ezt pedig akár bioüzemanyagként is lehet hasznosítani, ahogy arra egy brit cég rájött.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kávéfogyasztás nemcsak temérdek mennyiségű papír- és műanyag szeméttel jár, hanem rengeteg kávézaccal is. Egy 2011-es kutatás szerint az emberiség naponta 2 milliárd csésze kávét fogyaszt el, aminek következtében körülbelül 6 millió tonna kávézacc keletkezik, ami hulladéknak számít, és a szeméttelepekre kerül A kávézacc ráadásul, ahogy minden szerves anyag, a hulladéklerakókban bomlásakor üvegházhatású gázokat bocsát ki, amivel hozzájárul a globális felmelegedéshez, írta meg a CNN.

Ezen kíván változtatni egy brit cég, a Bio-bean, amely évi 7 ezer tonna kávézaccból készít bioüzemanyagot. A cég számításai szerint ugyanis 80%-kal kisebb kibocsátással jár, ha üzemanyag készül a kávézaccból, mintha a hulladéklerakóban kötne ki. A Bio-bean már 2017-ben kifejlesztett egy kávéalapú üzemanyagot, amellyel a cég a londoni buszokat tervezte üzemeltetni, azonban akkoriban még nem tudtak ezt olyan mennyiségben és olyan áron előállítani, hogy érdemes legyen átállítani ezekre a mondott járműveket.

A Bio-bean ezért letett a kávéalapú folyékony bioüzemanyagok gyártásáról, és inkább az ugyancsak kávéalapú, de szilárd tüzelőanyagok előállítására kezdett összpontosítani, amelyeket magánházak, ipari létesítmények és üvegházak fűtésére is fel lehet használni. A Bio-bean ipari bojlerek fűtésére alkalmas pelleteket és kazánokban eltüzelhető rönköket is készít a kávézaccból. A folyamat során a kávézaccot először megtisztítják a papír és műanyag szennyeződésektől, majd alaposan kiszárítják, a folyamat végső lépéseként pedig tüzelőanyagot állítanak elő belőle.

George May, a Bio-bean igazgatója szerint az általuk készített rönkök és pelletek 20%-kal melegebben és ugyanennyivel tovább is égnek, mint a hagyományos fűtőanyagok. Jenny Jones a Leedsi Egyetem professzora szerint az újrahasznosított kávézaccból lehet tüzelőanyagot készíteni, de azt meg kell vizsgálni, hogy ennek az eltüzelése milyen hatással van a karbonkibocsátásra, és hogy nem lenne-e értelmesebb ezt egyszerűen hulladékként elégetni, vagy mulcsot készíteni belőle. A professzor szerint ugyanis a kávézacc, mint minden biomassza-maradvány, magasabb kén- és nitrogéntartalommal rendelkezik, mint a legtöbb fa, így ennek égésekor kén-dioxid és különféle nitrogén-oxidok juthatnak a légkörbe.

A Bio-bean ezzel szemben rámutatott, hogy az általuk előállított, kereskedelmi forgalomban kapható tüzelőanyagok minden szükséges hatósági tanúsítvánnyal és engedéllyel rendelkeznek, valamint a kávéalapú tüzelőanyagok alacsonyabb részecskekibocsátással rendelkeznek, mint a legtöbb farönk. George May elmondta, hogy a következő öt évben Északnyugat-Európa piacain is szeretnének megjelenni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?