Generációváltás az agráriumban

Generációváltás az agráriumban

Takarék Agrár24
A "nincs kinek átadni" és a "valójában még nem vagyok kész átadni" szituációk alapeseteknek tekinthetőek a generációváltás során.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nézem a Házasodna a gazda című reality show-t. Nem kedvelem a műfajt, szakmai indíttatásból kezdtem nézni, de ebben a sorozatban bevallom, kellemesen csalódtam. A szereplők különböző személyiségek, de közös jellemzőjük, hogy okosak, képzettek és sikeresnek mondhatók. Látszik, hogy szeretik ezt a szakmát és ezt az életformát. Vidéken élnek - néha még annál is jobban -, de valahogy kicsit urbánusok is. Egyetemet végeztek vagy az élet iskoláját járták a nagyvilágban. Egyértelmű, ez már egy más generáció - és zömében a második generáció. 

Évek óta téma, hogy a magyar gazdatársadalom elöregedett: a hivatalos adatok szerint a 65 évnél idősebbek aránya 55-60 %, míg a 35 évnél fiatalabbaké pedig mindössze 7-8 %. Szükségszerűen végbe kell(ene) menni egy generációváltásnak. A statisztikák, de a környezetünkben tapasztalható esetek is azt erősítik, hogy ez korántsem olyan egyszerű.

Kategorizálva, két alapesetet láthatunk: a "nincs kinek átadni" és a "valójában még nem vagyok kész átadni" szituációk változatait. Én most az elsőről szeretnék szót ejteni.

Kinyílt a világ az elmúlt 2-3 évtizedben, és a tehetséges második generáció sokszor a saját útját járja - vagy az agráriumban, de még inkább más szakmában. Nekik már nem terveik vannak, hanem karrierelképzelésük és ez erősebb, mint a röghöz kötődés. Ha bölcs szülők vagyunk, ezt el kell fogadnunk és segítenünk kell őket a saját út járásában. 

Eddig is tanúi lehettük egy koncentrációs folyamatnak, ami véleményem szerint három együttesen felmerülő tényező hatására most fel fog gyorsulni:

(1.) A szakirányú végzettséggel rendelkező, de nem családi gazdaságból induló vagy felhalmozott vagyonnal nem rendelkező fiatalok eddig nem tudták megfizetni, kivásárolni az egyre drágább földet és a termelőeszközöket. Ebben a különböző támogatásokkal és a kedvezményes hitelkonstrukciókkal elindult egy pozitív változás - ezt látjuk a saját ügyfélkörünkben is - mindez részben banki feladat is, hogy a vásárláshoz, fejlesztéshez szükséges forrásokat a jövőben el tudják érni. 

(2.) Az agrártechnológiában rohamos fejlődés zajlik, ami ráadásul nem is olcsó mulatság. Azok a vállalkozások lesznek sikeresek, amelyek ezeket az innovációkat a legjobban tudják adaptálni. Azok, akik képesek lesznek a különböző újításokból a számukra legfontosabbakat kiválasztani. A teljesség igénye nélkül gondoljunk csak a talajművelésre, a precíziós növényvédőszer- és tápanyag-kijuttatásra vagy a GPS-es technológiákra, de a robotika sem science fiction ma már. A fiatal gazdák körében azt látjuk, hogy nyitottak az agrártechnológiai újításokra és akár szívesen is kísérleteznek az alkalmazásukkal.

(3.) A COVID-járvány közvetlen hatását illetően a viszonylag szerencsés nemzetek közé tartozunk. A gazdasági visszaesés az agráriumot eddig kevéssé érintette, de a járvány romboló hatását még ez az ágazat is érzi. Az alapanyag és a késztermék ellátási láncok sérültek és jelenleg sem állt még mindegyik helyre. A beszerzés és az értékesítés - ideértve az elérhetőséget és az árakat - hektikusabbá váltak. Kérdés az is, hogy a munkaerő miként tud majd rendelkezésre állni és most még az is bizonytalan, hogy a kilábalás milyen gyors lesz és az mennyire hat a fogyasztásra. 

Röviden összefoglalva: ez eddigi stabilitást hirtelen felváltotta egyféle bizonytalanság, a folyamatos alkalmazkodási kényszer a mezőgazdaságban is megjelent és egyre erősödik. Vannak, akiknek ez az életforma a lételemük és tovább is tudják örökíteni, így a gazdaság működése az új kihívások korában is további évtizedekre biztosított. 

Érdemes azonban megfontolni, hogy bizonyos esetekben a családi vagyon maximalizálása nem a gazdaság örökül hagyásával valósítható meg, hanem éppen az eladásával. Nézzük meg, miért gondoljuk ezt: mint minden vállalkozás, egy mezőgazdasági üzem is eltérő hasznosságot hajt, ha más-más tulajdonos kezében van. Hiszen egyebek mellett a cégvezető rátermettsége, a tulajdonos és a cégvezetés piaci kapcsolatai és a csoportban lévő más vállalkozásokkal elérhető szinergia (pl.: gépek vagy tárolók jobb kihasználása) is eltérőek, így könnyen előfordulhat, hogy egy külső tulajdonos számára egyszerűen többet ér a vállalkozásunk, mint saját örököseink számára. Ha ezt a vételárban is érvényesíteni tudjuk, lehet hogy olyan, sokkal inkább testhezálló befektetési lehetőségek nyílnak meg örököseink előtt, amellyel a fő cél - a hosszú távú családi vagyon maximalizálása - hatékonyabban elérhető. Ilyen esetekben lehet szükség a már emlegetett bölcsességre, hogy ezeket a körülményeket mérlegelve optimális döntést hozhassunk.

Írta: Bezerédi Gábor, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?