Itt a bizonyíték: egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre a magyar gazdák

Itt a bizonyíték: egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A hazai gazdák elengedhetetlennek tartják a technológiai fejlesztéseket, 68%-uk ruházna be különböző korszerűsítésekbe, egy részük pedig már el is kezdte a beruházásokat. Egyre elfogadottabbakká válnak a precíziós gazdálkodás eszközei is, az agrárvállalkozók 39%-a kíván a legmodernebb technológiába fektetni a közeljövőben - derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből. A beruházások harmadát bankhitel vagy pénzügyi lízing segítségével finanszírozzák, amelyek most a gazdaságvédelmi terv hitelprogramjaiban páratlanul kedvező feltételekkel állnak a rendelkezésükre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexének eredményei egyfelől biztatók, hiszen a részindexek adataiból kiderül, hogy a gazdák viszonylag kevéssé érezték meg a járvány negatív hatásait, másfelől viszont a kedvezőtlen, aszályos időjárás nagy nehézséget jelent számukra. Az érintettek 33%-a szerint pedig a csapadékszegény tavaszi időjárás rontotta leginkább hatékonyságukat. Az Agrárgazdasági Index adatai szerint a gazdák tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy versenyképességük, és egyben időjárás-állóságuk is fejlesztésekkel érhető el, amelyekre ráadásul a forrást sem sajnálják. A tavalyi évben összesen átlagosan 110 millió forint értékben ruháztak be, ami több mint 10 millió forinttal magasabb, mint egy évvel korábban.

A különböző beruházásokban óriási szerepe lehet az öntözés fejlesztésének, hiszen ma nagyságrendileg mintegy 100 ezer hektárnyi termőföldet, a mostani természeti-gazdasági keretek között reálisan lehetséges méret csupán egynegyedét öntözik. A mesterséges vízutánpótlás biztosításával nem csak a termésátlagok növekednek - biztosítva a nagyobb jövedelmezőséget -, hanem a termésbiztonságot is segítik, ami pedig a kiszámítható gazdálkodás és a beruházások megtérülése szempontjából kulcsfontosságú.

A precíziós gazdálkodás néhány évvel ezelőtt még csak szakmai fórumokon, vagy a Digitális Agrár Stratégiában sokat ismételt kifejezés volt, mára azonban egyre több gazda ismeri fel, hogy mekkora költségcsökkentés érhető el a legfejlettebb digitális technológiák használatával, legyen szó a műtrágya vagy növényvédőszerek célzott kijuttatásáról vagy az önvezető mezőgazdasági gépekről. A gazdák közel 70%-a ezért már korábban belefogott, vagy tervezi a legmodernebb termelési eszközöket és módszereket bevezetni, ezen belül csaknem 10%-uk pedig lehet, hogy már idén belevág precíziós fejlesztésekbe.

Az egyre szeszélyesebb időjárás alapjaiban fogja meghatározni a globális mezőgazdaság elkövetkezendő évtizedeit - mondta Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője. Azon országok agrárvállalkozásai lesznek nemzetközileg is versenyképesek, amelyek minél hatékonyabban tudnak alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz. Ennek számos módja van, de az egyik legfontosabb a technológiai fejlesztések, ezen belül is a precíziós gazdálkodás eszközei. Ezek nélkül a jövőben a gazdák teljesen védtelenné válnak a külső tényezőkkel szemben, ez pedig végzetes lehet számukra - emelte ki. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?