Gyors segítség a tavaszi munkákhoz: így akár két nap alatt pénzhez juthatnak a gazdák

Gyors segítség a tavaszi munkákhoz: így akár két nap alatt pénzhez juthatnak a gazdák

agrarszektor.hu
A gazdálkodók már akár két nap alatt is hozzájuthatnak az idei évi mezőgazdasági támogatások jelentős részéhez, így pénzügyi nehézségek nem hátráltathatják a felkészülést a tavaszra. Az OTP Agrár megújult konstrukciójával már 35 féle támogatás előfinanszírozható, - tekintettel a két éves uniós átmeneti időszakra - a korábbi támogatási keretek szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei és a következő év átmeneti időszak lesz a 2023-tól induló új uniós Közös agrárpolitika (KAP) bevezetése előtt. Az Európai Unió Tanácsának decemberi döntése alapján ezért a mostani közvetlen agrár-támogatások az új uniós költségvetés terhére továbbvihetők. Ezek a támogatások, kiegészülve a hazai forrásból finanszírozott egyes támogatásokkal, így 2021-ben és 2022-ben továbbra is elérhetők.

E források jelentős részének gyors hozzáférését és felhasználását segíti az OTP Agrár megújult konstrukciója, az OTP Támogatások Faktoring. A mezőgazdasági vállalkozások a támogatási jogosultságuk alapján igényelhetik ezek előfinanszírozását, így hamarabb hozzájuthatnak az utolsó negyedévtől esedékes támogatási összegek jelentős részéhez.

Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ez a konstrukció akkora rugalmasságot biztosít partnereik számára, hogy 50 millió forint alatti kérelmek esetében már 2 nap alatt hozzájuthatnak az igényelt forráshoz. A szakember szerint fontos azonban kiemelni, hogy a futamidő alatt semmilyen költség nem terheli az ügyfeleket, csak a támogatások tényleges folyósításakor.

A konstrukció csaknem 35 uniós és nemzeti támogatási jogcím előfinanszírozására alkalmazható, és ahogy a jogosultak akár többféle támogatást is igénybe vehetnek, úgy többet is előfinanszírozhatnak egyszerre

- mutatott rá Szabó István.

Bizonyos jogcímek esetén nem csak 1, hanem akár 2 éves időszakra is előfinanszírozhatják támogatásaikat az erre jogosult agrár-vállalkozások. A konstrukció további előnye, hogy nem szükséges hozzá ingatlanfedezet vagy más biztosíték, elegendő a támogatási jogosultság igazolása. A lehetőséggel tehát élhet minden őstermelő, családi gazdálkodó, egyéni vállalkozó, illetve mezőgazdasági társas vállalkozás, ha jogosult a mezőgazdasági támogatásokra.

Szentpétery Szabolcs, a BHV Mg. Kft tulajdonos-ügyvezetője, aki már négy éve él az előfinanszírozás lehetőségével, elmondta, hogy az előfinanszírozási konstrukcióval rugalmasabban tervezheti meg a pénzügyi gazdálkodását. Az államkincstár által megítélt összegeket már azok átutalását megelőzően felhasználhatja, a számára legkedvezőbb időpontban.

A konstrukció igénylése egyszerű folyamat az OTP Banknál, nem igényel hosszú adminisztrációt, az ügyintézés minden alkalommal gyors és rugalmas

- tette hozzá Szentpétery Szabolcs.

Az OTP Bank több mint másfél évtizede kínál partnereinek támogatás-előfinanszírozási konstrukciókat, tehát e téren is komoly tapasztalatokra tett szert a hitelintézet, amelynek ügyfelei évről évre egyre többen élnek a gyors, egyszerű és kiszámítható konstrukció lehetőségével. A legtöbben az egységes területalapú támogatásuk (SAPS) előfinanszírozását igénylik, de a zöldítés, valamint az állattartással kapcsolatos támogatások lehívása is egyre népszerűbb.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A konstrukció részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Csoport fenntartja a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02