Komoly változások jönnek a közvetlen támogatásokban 2023-tól

Komoly változások jönnek a közvetlen támogatásokban 2023-tól

agrarszektor.hu
Most már biztos, hogy két átmeneti év következik a közös agrárpolitikában, és azt is tudni lehet, hogy a közvetlen támogatások esetében lényegi változás csak 2023-tól várható - mondta az Agrárszektornak Harnóczi György, az OTP Agrár főosztályvezetője. Hozzátette, nincs ez így a vidékfejlesztési program esetén, a magyar mezőgazdaság és vidék fejlesztésére ugyanis közel háromszor több pénz jut majd a most következő időszakban. A szakemberrel emellett arról is beszélgettünk, hogyan alkalmazkodik az OTP Agrár ehhez a "megerősített" vidékfejlesztési programhoz, mik a várakozásaik, illetve, mit látnak, a zöldítés tekintetében milyen kihívások várhatók a következő években.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021 és 2022 két átmeneti évet jelent az új közös agrárpolitikában. Ami biztos, hogy ebben az időszakban is a jelenlegi, már ismert támogatási rendszer fog működni, a közvetlen támogatások esetében lényegi változás majd 2023-tól várható - mutatott rá Harnóczi György. Kiemelte, az akkortól érvényes új rendszerről a gazdálkodók széleskörű tájékoztatást fognak kapni az Agrárminisztériumtól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK), illetve az egyéb szakmai szervezetektől, így biztosan elegendő idejük lesz a felkészülésre. Más a helyzet a Vidékfejlesztési Program esetén, itt ugyanis a következő hét, plusz kétéves időszakban a korábbi 1300 milliárd forint forrás helyett 4265 milliárd forint áll rendelkezésre az ágazat és a vidék fejlesztésére, ami háromszor több pénzt jelent az előző időszakhoz képest. A hatalmas forrás-többlet annak az eredménye, hogy a kormány a nemzeti társfinanszírozási arányt a mostani 15%-ról 80%-ra emelte. A szakember beszélt arról is, hogy ebből az összegből az átmeneti két évben már 1500 milliárd forintra lehet majd pályázni, ami önmagában is 200 milliárd forinttal több forrást jelent erre a két évre vonatkozóan, mint amennyi az előző hét éves időszak egészében rendelkezésre állt. Hozzátette, ennek a pénznek legalább az 50%-a az agrárium fejlesztését fogja szolgálni, a meghirdetett pályázatokon túl tehát továbbiak kiírása várható az év folyamán az Agrárminisztérium részéről.

Az előttünk álló időszakban így komoly lehetőség lesz a kellően átgondolt beruházások előkészítésére és a pályázatok révén jelentős összegű támogatások elnyerésére. A nagy összegű támogatás által az agrárium fejlődése dinamizálható, ha a fejlesztések a nemzetközi szintű hatékonyság elérését célozzák. Különösen fontosak ezek a nagy tőkelekötésű ágazatokban, az állattenyésztésben és a kertészetben 

- hangsúlyozta a szakember.

Azzal kapcsolatban, hogyan alkalmazkodik az OTP Agrár ehhez a "megerősített" vidékfejlesztési programhoz, Harnóczi György elmondta, mint minden szereplőt, az OTP Agrár-t is kihívások elé állítja a vidékfejlesztési program következő két évében megjelenő koncentrált beruházási támogatási volumen.

Ehhez kapcsolódva általánosságban annyi mondható, hogy ilyen nagyságrendű pályázat komoly kapacitást igényel, mind a beruházók, pályázók oldaláról, mind a támogatók, valamint a finanszírozók részéről. Nem is beszélve a megvalósításhoz kapcsolódó kivitelezési, műszaki, technikai és gépi kapacitásokról és beszerzési igényekről. 
Harnóczi György (Forrás: OTP Bank)

A szakembertől megtudtuk, kereskedelmi banki oldalról azt látják, hogy a beruházás előtt álló vállalkozások megvizsgálják a finanszírozási lehetőségeiket és a források megítélésének feltételeit, majd ezek alapján hozzák meg a döntéseiket. Kiemelte, a piaci szereplők döntései meghatározhatják a következő 5-10 év bankkapcsolatait, ezért az OTP Agrár a bank társterületeivel együtt készül az igények fogadására és biztosítja azokat az erőforrásokat és eljárásokat, hogy az ügyfelek kiszolgálása zökkenőmentes és rugalmas legyen. Sőt, a pénzügyi háttér megteremtésén túl az OTP Csoport a pályázatok megírásában és benyújtásában is segíthet az érintetteknek, az OTP Hungaro-Projekt Kft. szakértőivel.

Feltételezésünk szerint a támogatási összegek ilyen mértékű emelkedése a korábbinál jóval nagyobb mozgásteret biztosít az agrárvállalkozások számára, gondolkodhatnak akár a korábbinál jóval nagyobb fejlesztésekben, ami összességében az ország agrárgazdasági versenyképességét is növelheti a régióban, illetve az Európai Unióban.

A környezetvédelem, a fenntarthatóság, illetve a zöldítés egyre nagyobb szerepet kapnak nemcsak az agráriumban, mezőgazdaságban, de minden szektorban és ágazatban. Harnóczi György szerint a zöldgazdasági átmenet egyre fontosabb feladatot fog jelenteni az agrárium szereplői számára is, amit jól jelez, hogy már az átmeneti években (2021-2022) is lesz olyan támogatás, amely energiahatékonysági, illetve biodiverzitás-védelmi célokat szolgál. Emellett a 2023-2027-es periódusban a KAP források 40%-át klímavédelmi célokra kell majd költeni az EU szabályai szerint. További lendületet adhat a programnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank jelenleg is futó vállalati zöld tőkekövetelmény-programjába is szeretné bevonni úgy az agráriumot, mint a körkörös gazdaság irányába lépő vállalkozások hiteleit.

Az OTP Agrár természetesen készül a mindezek alapján várható újabb lehetőségekre, hogy amint megjelennek az új támogatási programok, illetve MNB-szabályok, azonnal tudjon azoknak megfelelő kedvezményes zöldhitelt adni ügyfeleinek.  
Támogatott tartalom! A cikk megjelenését az OTP Agrár támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?