Hatalmas agrárberuházási dömping indulhat Magyarországon

Hatalmas agrárberuházási dömping indulhat Magyarországon

agrarszektor.hu
Habár a koronavírus-járvány hatását az agrárium és az élelmiszeripar is megérezte, az időjárás, a különböző állatbetegségek, valamint a takarmányárak növekedése sokkal több gondot okoz az ágazat és a termelők számára - mondta az Agrárszektornak Bognár Róbert, a Budapest Bank agrárszakértője. Kiemelte, ez utóbbi olyan súlyos problémát jelent, hogy a drágulás a közeljövőben az összes termékpályán végig fog söpörni, így fel kell készülni arra, hogy a fogyasztói árak, főként a hús-és tejtermékek ára is emelkedni fog. A szakemberrel többek között arról is beszélgettünk, mit jelenthet hosszú és rövid távon a magyar agrárium számára az a történelmi mértékű támogatás, amelyet 2027-ig kap, mire kell felkészülniük a gazdáknak 2021-2022-ben, illetve miért fontos az öntözésfejlesztés és az agrárdigitalizáció Magyarország számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A koronavírus-járvány hatását minden ágazat megérezte, és habár a mezőgazdaság viszonylagosan válságállónak bizonyult, általánosságban elmondható, hogy az időjárás (aszály, fagy), valamint az állategészségügyi járványok (ASP, madárinfluenza) több gondot okoztak az agrárium és a termelők számára, mint a COVID-19 - közölte Bognár Róbert. Hozzátette, tavaly a gyümölcsösök nagy részét jelentősen érintették a tavasz végi - nyár elejei fagyok, a mennyiségi kiesést azonban az árak emelkedése nagyrészt tudta kompenzálni. Időjárás szempontjából az idei év hasonlóan indult, mint a tavalyi, kevés volt a csapadék, az enyhe, hómentes télre hűvös tavasz jött, hideg- és melegfrontok váltották egymást, és későn jött fagyok is voltak, amelyek óriási károkat okoztak a hazai gyümölcsösökben. A fákat pont a virágzás és a kezdődő bimbózás időszakában érték a mínuszok, a kajszi és az őszibarack ültetvényeken például már most tudni, hogy komolyak a veszteségek, így a termelők attól tartanak, hogy a termés nagy részére a 2020-as évhez hasonlóan idén is keresztet vethetnek. Habár az időjárásra lokálisan nincs ráhatása senkinek, a szélsőségek hatását többféle módon lehet enyhíteni. Ilyenek akár az országos jégkármérséklő rendszer, a különböző fagykármentesítő berendezések, a korszerű ültetvények, a megfelelő öntözés (normál és fagyvédelmi), a megfelelő, rezisztens fajtájú növények, valamint a korrekt agrárbiztosítás kötése - hangsúlyozta a szakember, és hozzátette, a fenti beruházások finanszírozásában a Budapest Bank is tud segíteni.

Bognár Róbert (Forrás: Budapest Bank)

Az állatbetegségek évek óta beárnyékolják a gazdák életét, nem volt ez másképp 2020-ban sem, és várhatóan idén sem lesz másként, hiszen a napokban ismét kimutatták a madárinfluenza vírus jelenlétét egy hazai pulykatartó telepen, afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött vaddisznókat pedig rendre találnak a magyar erdőkben. Az ASP németországi felbukkanása a hazai sertéstenyésztőknek is komoly problémát jelentett, a madárinfluenza pedig az elmúlt évtized legnagyobb pusztítását végezte - mondta Bognár Róbert. A sertés és a baromfi termékpálya kettős nyomás alá került az elmúlt időszakban, egyrészt mivel mindkét betegség érinti Magyarországot, emiatt az export, illetve értékesítési lehetőségek lecsökkentek, amihez hozzájárult az is, hogy a koronavírus-járvány okozta értékesítési zavarok jelentősen megemelték a fagyos készleteket a vágóhidakon. Ezek külön-külön is árcsökkentő tényezők, viszont a brutális takarmányár-robbanás miatt a termelési költségek is jelentősen emelkedtek az elmúlt fél évben, amely költségeket nem tudták azonnal áthárítani a termelők - tudatta az agrárszakértő.

A fenti kettő eredménye, hogy mind a termelői, mind a feldolgozói jövedelmezőségek csökkentek, esetenként el is tűntek, így a közeljövőben a takarmányárak növekedése végig fog menni mindegyik termékpályán, azaz a fogyasztói árak emelkedni fognak.

Nagyon sok ágazatot és szektort szinte kilátástalan helyzetbe sodort a COVID-19, a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra azonban mindig szükség lesz - emelte ki a szakember. Hozzátette, ez a két ágazat akkor lehet nyertese a mostani járványnak, ha adekvát választ képes adni a fogyasztói igényekre. Ebbe például bele tartozik a mezőgazdaság részéről az egységes árualap kibocsátás, mind minőségben, mind pedig mennyiségben, valamint a folyamatosan változó, egészségesnek mondott táplálkozás igényeihez való igazodás. Ugyanakkor az élelmiszeriparnak is reagálnia kell az átalakult fogyasztói igényekre, jól látszik például, hogy a kényelmi (félkész, kész) ételek (magasabb hozzáadott érték mellett) előállítása lehet a jövő.

A koronavírus-járvány okozta likviditási gondok tompítása érdekében 2020-ban több új agrárhitel-konstrukció is született, illetve módosultak a már futó finanszírozási programok feltételei.

A Budapest Bank tavaly az elsők között vezette be a gazdaságélénkítő programcsomag hiteltermékeit, emellett a gazdák között nagy népszerűségnek örvendett az MNB NHP Hajrá, valamint az Agrár Széchenyi Kártya Plusz folyószámlahitel konstrukció is megnövekedett számban segítette a likviditás, forgóeszköz finanszírozását. A Budapest Bank-nál teljes az agrárium és az élelmiszeriparhoz kötődő termékpaletta. Amennyiben lesznek újabb termékek a gazdaságélénkítő programban, azok bevezetésében is lehetőség szerint az elsők között szeretnénk lenni

- tájékoztatott Bognár Róbert.

A Közös Agrárpolitika (KAP) uniós és hazai forrásai révén 2027-ig összesen 7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére. Mivel a források jelentős része beruházáshoz kapcsolódik majd, Magyarországnak lehetősége lesz felzárkózni a versenytársakhoz, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a hatékonyságjavítást sem, ez ugyanis nagyban meghatározza majd a jövőbeni versenyképességet - mutatott rá az agrárszakértő. Kitért arra is, hogy 2021-22-ben a két átmeneti évben a jelenlegi szabályok mellett lehet hozzáférni az új ciklus pénzeihez, így ezekben az években a megszokott feltételek mellett érdemes felkészülni a gazdálkodásban a Green Deal-re.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy ezt követően megváltoznak a feltételrendszerek, és már a Green Deal szellemében kell a gazdálkodást folytatni, az ezekhez kapcsolódó fejlesztések finanszírozásában pedig komoly lehetőséget lát a Budapest Bank is.

A különböző támogatások mellett az öntözésfejlesztés és az agrárdigitalizáció is fontos szerepet kaphatnak idén Magyarországon, ez utóbbi, illetve az adatvezérelt gazdálkodás és döntési folyamat a jövő - közölte Bognár Róbert. A precíziós gazdálkodásra való áttérés és annak kiszélesítése számos lehetőséget nyújt a benne résztvevők számára, de azt, hogy kinél, mi a fejlesztendő terület, hol van a legnagyobb hozadéka ezen technológiáknak, azt egyedileg kell megvizsgálni. Nagy potenciál van a mezőgazdaság számára az öntözésfejlesztésben és a precíziós technológiák elterjesztésében egyaránt, hiszen míg a korszerű öntözőrendszerek használatával a termésbiztonság, a precíziós eszközök használatával az inputanyag felhasználás optimalizálható. Mint mondta, jelentősen növelni kellene a rentábilisan öntözhető területek nagyságát, valamint fontos lenne az öntözési közösségekbe való tömörülés is, hiszen ez számos előnnyel jár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?