Fontos információk derültek ki a 2023 után várható agrártámogatásokról

Fontos információk derültek ki a 2023 után várható agrártámogatásokról

agrarszektor.hu
Eredményes volt a harminc mezőgazdasági szakmai szervezet, környezetvédelmi társadalmi szervezet, valamint egyetem és kutatóintézet bevonásával lezajlott, 2023 utáni időszakban működtetni tervezett területalapú agrártámogatási rendszer környezet- és klímavédelmi előírásairól lefolytatott szakmai konzultáció - jelentette be Feldman Zsolt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó Közös Agrárpolitika (KAP) egyik leghangsúlyosabb célkitűzése a környezetvédelem és az éghajlat-politikai fellépések előmozdítása a mezőgazdaság területén, valamint az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos célkitűzéseinek teljesítéséhez való hozzájárulás - mondta a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Feldman Zsolt úgy fogalmazott, annak érdekében, hogy a magyar agrárium hozzá tudjon járulni ehhez a célkitűzéshez és szakmailag megalapozottan tegye ezt, az idei év első negyedévében konzultációra került sor az agrárium és a környezetvédelem szakmai képviselőivel. A környezettudatos gazdálkodásra ösztönző támogatási rendszer létrehozása érdekében a téma iránt elkötelezett és megfelelő szakmai tudással rendelkező szervezetek és intézmények képviselői fejtették ki szakmai meglátásaikat, álláspontjukat a témában.

E szakmai muníció birtokában minden adott ahhoz, hogy a területalapú agrártámogatásokhoz kapcsolódó zöld intézkedés- és előírásrendszer megfeleljen korunk elvárásainak - fejtette ki Feldman Zsolt. A beérkezett anyagok több ponton egybecsengő üzenetet fogalmaznak meg. A számos javaslat közül az államtitkár kiemelte a gyepgazdálkodás helyzetének javítására, az ökológiai gazdálkodás ösztönzésére, valamint a mezőgazdasághoz kapcsolódó zöld infrastruktúra - így különösen a mezővédő erdősávok, fajgazdag táblaszegélyek  - fejlesztésére irányuló felvetéseket.

Mint mondta, a szakmai vélemények abban is megerősítést adtak, hogy talajaink állapotának javítása kulcsfontosságú: a talaj szervesanyag tartalmának megőrzése és pótlása (például a szerves trágya használat, szármaradványok beforgatása), az okszerű tápanyag-gazdálkodás elősegítése és a környezetkímélő trágyakijuttatási módok alkalmazása, az erózió elleni védelem, valamint a talajvédő gazdálkodási módok elterjesztése (minimum művelés, forgatás nélküli talajművelés) a jövő fenntartható élelmiszertermelésének alapja. A beérkezett javaslatok a támogatható területek agro-ökológiai szempontú bővítését, az újonnan bevezetendő agro-ökológiai alapprogramot is támogatják, illetve fontosnak tartják az agrár-környezetgazdálkodási program megfelelő tartalommal történő folytatását, valamint a földhasználat-váltást ösztönző, nem termelő beruházások támogatását, mint például a gyeptelepítés vagy mezővédő erdősávok létesítését - mondta az államtitkár.

Feldman Zsolt egyértelművé tette, hogy mindezen agrár-környezeti beavatkozások csak úgy lehetnek igazán hatékonyak, ha a gazdálkodókat ezek megvalósításában széles körben elérhető, felkészült tanácsadási és tudásátadási rendszer segíti. Az Agrárminisztérium ezúton is köszöni az együttműködő szervezetek lelkiismeretes munkáját, mellyel hozzájárultak ahhoz, hogy a következő időszakra szakmailag megalapozott, a környezeti- és éghajlatvédelmi célkitűzéseket hatékonyan megvalósító és a gazdálkodók érdekeit is figyelembe vevő agrártámogatási rendszer alakuljon ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?