Fontos információk a tagdíjbefizetésekkel kapcsolatban: ezek sok gazdát érinthetnek

Fontos információk a tagdíjbefizetésekkel kapcsolatban: ezek sok gazdát érinthetnek

agrarszektor.hu
2021. május 1-jén megkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítási és -befizetési időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK). Számukra a tagdíj megfizetésének határideje 2021. június 15-e - tudhattuk meg az Agrárkamara közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK Országos Elnökségének döntése értelmében a 2021. évi tagdíj-megállapítás két ütemben zajlik. Az árbevétel alapú tagdíjat fizető tagok közül az év első felében (2021. május 1. és június 15. között) a gazdálkodó szervezetek, az év második felében (várhatóan ősszel) pedig az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítására kerül majd sor. A NAK árbevétel alapú tagdíjat fizető, gazdálkodó szervezet tagjainak képviselői 2021. május 1-től június 15-ig tekinthetik meg az Agrárkamara portáljáról a bejelentkezést követően elérhető e-Iroda fiókjukban, a "2021. évi tagdíj-megállapítás" menüpont alatt a NAK által számukra megállapított 2021. évi tagdíjat, valamint a számításhoz felhasznált, 2019. évi bevétel, árbevétel adatokat.

A gazdálkodó szervezetek képviselői egyetértés esetén egyetlen kattintással elfogadhatják a Kamara által megállapított tagdíjat. Amennyiben a számítás alapjául szolgáló adatokat korrigálni szeretnék, vagy tagdíjkedvezménnyel kívánnak élni, úgy a korábbi önbevallási felülethez hasonló formában tudják jelezni ezen igényüket a szükséges igazolások csatolásával. Azok az Agrárkamara által megállapított tagdíjak, amelyeknek 2021. június 15-ig sem az elfogadásuk, sem a korrekciójuk nem történik meg, a NAK Alapszabálya értelmében elfogadottnak minősülnek.

Az adatok módosítására, a kedvezmények pótlékmentes igénybevételére a tagdíj-megállapítási időszak végéig van lehetőség. A 2021. évi tagdíjhoz 2021. június 15-ét követően is beküldhetőek igazolások, a felülvizsgált tagdíjat azonban ebben az esetben 20 százalék pótlék is terhelni fogja. A beküldés végső határideje 2022. június 15. A 2020. évi tagdíj felülvizsgálatához 2021. október 31-ig tudja fogadni a NAK az igazolásokat. A 2020. november 3. - 2021. október 31. között felülvizsgált 2020. évi tagdíjat szintén terheli a 20%-os pótlék.

A 2020. évtől változott a kedvezmények igénybevételéhez szükséges igazolások kiállításának módja. A tavalyi évtől már könyvelők is készíthetnek olyan igazolásokat, amelyeket korábban csak könyvvizsgálók tehettek meg. Ennek feltétele, hogy az adott könyvelő megfeleljen az Alapszabályban leírt kritériumoknak, valamint a kamarai tag tagdíj-megállapításában szereplő, NAK által megállapított bevétel, árbevétel ne haladja meg az 50 millió (TÉSZ/TCS kedvezmény esetén a 300 millió) forintot. Újdonság, hogy az idei tagdíj-megállapítás során már adószakértők és adótanácsadók is eljárhatnak, ők a könyvelőkével azonos jogosultságokat élveznek.

A kamarai tagoknak idén is lehetőségük van arra, hogy e-Iroda fiókjukon keresztül meghatalmazzák könyvelőjüket, adószakértőjüket, adótanácsadójukat vagy könyvvizsgálójukat, hogy helyettük ő fogadja el vagy korrigálja a 2021. évi tagdíjat. A tavaly adott meghatalmazások - amennyiben időközben nem vonták azt vissza - idén is érvényesek. Az adószakértők, adótanácsadók, könyvelők és könyvvizsgálók eljárásáról bővebb információ a NAK portálján érhető el.

A 2021. évi tagdíj megfizetésének határideje: 2021. június 15. A tagdíj rendezhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, OTP BANK Nyrt.-nél vezetett 11749008-20190244 számú bankszámlájára történő banki átutalással; ebben az esetben a közlemény rovatban fel kell tüntetni a tag kamarai nyilvántartási számát, továbbá adószámát. A tagdíj az e-Irodán keresztül online díjfizetéssel is kiegyenlíthető: a bankkártyás fizetés mellett az idei évtől már átutalásra is van mód. A 2021. évi tagdíj fizetését a "2021. évi tagdíj-megállapítás" menüpontból, az esetleges korábbi elmaradások rendezését az "Online fizetés" menüpontból lehet elindítani. Amennyiben a tagnak tartozása van, de sürgősen ún. nullás (nincs tartozása) igazolásra van szüksége, úgy a NAK javasolja, hogy a tag az elmaradását online díjfizetéssel egyenlítse ki. Sikeres tranzakció esetén az összeg néhány percen belül jóváíródik az egyenlegen, mely az e-Irodán belül a "Folyószámla-kimutatás" menüpontban ellenőrizhető. A NAK továbbra is arra kéri tagjait, hogy a naprakész információkért kövessék nyomon a köztestület honlapját, kérdés esetén pedig forduljanak bizalommal falugazdászaikhoz, illetve a Kamara ügyfélszolgálatához (ugyfelszolgalat@nak.hu; +36 80 900 365).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?