Figyelmeztetés érkezett: ezt sok magyar gazdának el kell intéznie június 9-ig

Figyelmeztetés érkezett: ezt sok magyar gazdának el kell intéznie június 9-ig

agrarszektor.hu
2023. május 21-ig 89 836 egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek több mint 77 százalékát, 69 677 darabot a kamarai falugazdászok segítségével. A kérelmek 2023. június 9-ig nyújthatók be szankciómentesen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a termelőket, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra az ezzel kapcsolatos ügyintézést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén április 20-án indult az egységeskérelem-beadási időszak, több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. 2023. május 21-ig 89 836 kérelmet nyújtottak be a termelők, több mint 77 százalékát, 69 677 darabot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai segítségével. Tavaly a június 9-i, végső határidőig összesen 165 188 egységes kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz. Ebben az esztendőben, az új szabályokra tekintettel az Agrárminisztérium eltekint a kérelembenyújtás esetén a késési szankció alkalmazásától, így június 9-ig szankciómentesen nyújthatóak be a kérelmek. A 2023. június 9-ét követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják - írja a NAK közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az uniós Közös Agrárpolitika 2023-tól hatályos változásai nagy mértékben érintik a hazai gazdálkodókat, ezáltal az idei évi egységes kérelmek beadását is. A jelentősen megváltozott előírás- és feltételrendszerek, továbbá az egyes jogcímekhez kapcsolódó specifikus előírások miatt is több mindenre kell figyelni a kérelembeadás során. További időt jelent a korábbi évekhez képest az is, hogy az egyes jogcímekhez, mezőgazdasági táblákhoz kapcsolódóan több információt, adatok kell megadni. Az állatalapú jogcímek esetén a megszemélyesített kérelmeknél nagyobb odafigyelést igényel a kitöltés és ellenőrzés a támogatásban részt vevő egyedeknél.

A NAK kéri a gazdálkodókat, hogy - akár igénybe veszik a falugazdászok segítségét, akár nem - ne hagyják az utolsó pillanatokra az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézést. Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem kérték falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék, forduljanak telefonon a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászokhoz időpont-egyeztetés céljából. Elérhetőségeik megtalálhatóak a NAK portálján, a falugazdász-keresőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?