Óriási beruházás: a térség legmodernebb öntözőrendszere jött létre az Alföldön

Óriási beruházás: a térség legmodernebb öntözőrendszere jött létre az Alföldön

agrarszektor.hu
A növekvő szárazság az Alföld szántóföldi kertészeteinek is egyre nagyobb gondot okoz, amire tartós megoldást csak a legmodernebb öntözési technológiák alkalmazása jelent. Ezeket mutatta be öntözési közösségeknek és gazdálkodóknak csütörtökön, az "Öntözés Napján" az UNIVER-AGRO Kft. és a BAUER Hungária Kft. az Univer Lakitelek-Szentkirály határában lévő kísérleti gazdaságában. Az Univer Öntözésfejlesztési Konzorcium által megvalósított közel 1,3 milliárd forintos beruházással lehetővé vált az itt lévő ültetvények öntözése a felszín feletti vízkészletekből. Az ehhez szükséges, csúcstechnológiát képviselő öntözőrendszert a BAUER Hungária Kft. szállította.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kecskeméti központú Univer Csoport számára kiemelkedően fontos cél, hogy a közelmúltban két lépcsőben korszerűsített paradicsom-feldolgozó üzemének teljes kapacitását megfelelő nyersanyaggal lássa el a helyi termelők bevonásával. Ennek elősegítésére a vállalat egy paradicsomra és más növényekre szakosodott, mára 185 hektár területen gazdálkodó kísérleti gazdaságot létesített, amelyet a 2014-ben létrehozott UNIVER-AGRO Kft. működtet.

A versenyképes alapanyag-ellátás érdekében a szántóföldi zöldségtermesztésben a legújabb technológiákat, eljárásokat (palántázás, több módon történő öntözés, tápoldatozás) és fajtákat kell alkalmazni. Az Univer kísérleti gazdasága ezeket vizsgálja és mutatja be, az új fajták tesztelésének tapasztalatait pedig továbbadja azoknak a környékbeli termelőközösségeknek, amelyek az új paradicsom-feldolgozó üzemét ellátják kiváló minőségű magyar nyersanyaggal.

A kísérleti gazdaság saját palántázó, talajművelő és betakarító gépeivel további szolgáltatásokat is nyújt az Univer Product Zrt. termelőinek. Ezen felül otthont ad az Univer paprikanemesítési és vetőmag-előállító üzletágának is. A gazdaságban évente 35-40 hektáron ipari paradicsom termesztése folyik, valamint paprikafélék (fűszerpaprika, pritamin és kápia), csemegekukorica és gabona is része a vetésforgónak. A környezetterhelés csökkentése kiemelt jelentőségű feladat, ezért 6 hektáros területen ökológiai gazdálkodást folytat a társaság, különös figyelemmel a fűszerparika környezetkímélő termesztéstechnológiájának kidolgozására.

A Bács-Kiskun megyei Lakitelek-Szentkirály határában létesített kísérleti gazdaságban a növénytermesztés vízigényének kielégítésére az elmúlt években többlépcsős fejlesztések mentek végbe. Először hét kút adta az öntözővizet a gazdaság ültetvényeinek. A 2021-ben üzembe állított új öntözőmű már a felszín feletti vízkészleteket is hasznosítja. A legkorszerűbb vízellátási technológiával, digitális vezérlő és ellenőrző egységek alkalmazásával végzi a vízpótlást. Ez a fejlesztés az Univer Öntözésfejlesztési Konzorcium keretei között valósult meg közel 1,3 milliárd forintos támogatott beruházással. Ezzel mintegy 15 kilométerről, a Tiszából oldják meg az ültetvények vízellátását.

A példamutató fejlesztés öntözőberendezéseit a szakterületen nagy tapasztalatú, minden részletre kiterjedően kiemelkedő minőségre törekvő BAUER Hungária Kft. biztosította. A vállalat a legszigorúbb európai normák szerint tervezi és valósítja meg öntözőrendszereit, megoldásaiban öt földrészen szerzett tapasztalatai összegződnek. Az agrártermelők számára Magyarországon is problémát jelent a fokozódó szárazság, amelynek hatása a BAUER intelligens és takarékos öntözési rendszereivel ellensúlyozható. Ezekkel ugyanis lehetséges a hatékony és pontos vízkijuttatás az öntözött terület minden pontjára.

A konzorcium 5 "center" öntözőgépet és 3 "lineár" öntözőgépet vásárolt a BAUER Hungária Kft-től. A berendezések kialakítása lehetővé teszi, hogy az UNIVER-AGRO a legrugalmasabban és költséghatékonyan tudja öntözni területeit. A berendezésekkel olyan vízcseppméretek és öntözésintenzitás érhető el, ami a leginkább hasonlít a természetes esőéhez. A szórófejek állítható magasságúak, így a talaj- és növényközeli vízkijuttatással akár 10-15%-kal is csökkenthető a párolgási veszteség. A vállalat szállította a teljes hálózat működéséhez szükséges szivattyúkat, és a teljesen automatizált működéshez nélkülözhetetlen öntözésvezérlést is.

Az UNIVER-AGRO és a BAUER Hungária a beruházás során szerzett speciális tapasztalataikat osztották meg a térség termelőivel csütörtökön a kísérleti gazdaságában megtartott "Öntözés Napja" rendezvényen. A nagysikerű eseményen részt vettek négy környező település (Lakitelek, Nyárlőrinc, Szentkirály és Tiszaalpár) öntözési közösségeinek képviselői és számos mezőgazdasági vállalkozás. Csak e települések mintegy 300 hektár öntözhető, öntözendő kertészeti, mezőgazdasági területet képviselnek. A BAUER Hungária jóvoltából távolabbi régiókból is érkeztek szakemberek, gazdálkodók.

A szakmai előadásokkal és területszemlével egybekötött rendezvény házigazdái bemutatták vendégeiknek a teljes öntözőművi fejlesztést a tervezéstől a kivitelezésen át egészen az üzemeltetésig. Mindezt annak érdekében tették, hogy a jövőben még több homokhátsági gazdálkodó tudja kertészeti területének öntözésével fenntarthatóan és versenyképesen ellátni a hazai élelmiszeripart kiváló magyar mezőgazdasági nyersanyaggal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?