Állásfoglalást adott ki az Agrárkamara: ez rengeteg magyar gazdát érinthet

Állásfoglalást adott ki az Agrárkamara: ez rengeteg magyar gazdát érinthet

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja szerint a Kúria jogegységi határozata értelmében felülvizsgálhatók a "Földet a gazdáknak" programmal érintett területek haszonbérleti szerződéseinek díjai.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK álláspontja szerint a Kúria idén júliusban kiadott jogegységi határozata értelmében azon földműveseknek is lehetőségük van a haszonbérleti díj módosítására, valamint ehhez kapcsolódóan végső soron a haszonbérleti szerződés esetleges felmondására, akik a "Földet a gazdáknak!" program keretében 2016. január 6-án vagy azt követően úgy szereztek földet, hogy a földön a régi Ptk. hatálya alatt született haszonbérleti szerződés van életben - derült ki az Agrárkamara közleményéből.

A Kúria 7/2021. Polgári jogegységi határozata kimondja, hogy ha a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 2014. március 15-i hatálybalépése előtt létrejött szerződésből származó jogok és kötelezettségek 2016. január 6-án vagy azt követően jogszabály rendelkezése alapján szállnak át másra, a szerződésre a továbbiakban a Ptk-t., valamint a kapcsolódó egyéb anyagi jogi szabályokat kell alkalmazni.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény (Fétv.) tartalmazza a haszonbérleti díj módosításának szabályait. A jogegységi határozat értelmében megállapítható, hogy a Fétv. által biztosított haszonbérleti díj módosításának a lehetősége nem csak a haszonbérleti díj felülvizsgálatát biztosító rendelkezés 2016. január 6-i bevezetését követően létrejött haszonbérleti szerződésekre érvényes, hanem azon régi Ptk. alatt létrejött haszonbérleti szerződésekre is, amelyek 2016. január 6-án vagy azt követően jogszabály rendelkezése alapján szálltak át másra.

A fentiekben kifejtett álláspont a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jogértelmezését tükrözi. A Kúria jogegységi határozata ezen a linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?