Ausztriában már így csinálják: ezzel védik az osztrák földeket a pusztító időjárástól

Ausztriában már így csinálják: ezzel védik az osztrák földeket a pusztító időjárástól

agrarszektor.hu
Egyre több gazda ismeri fel, hogy a mezőgazdasági biztosítások kiszámítható védelmet nyújtanak a klímaváltozás miatt hektikusabbá váló, szélsőséges időjárás okozta károk ellen. Az öngondoskodási hajlandóság erősödését jelzi, hogy a díjtámogatott növénybiztosítási szerződések száma folyamatosan és látványosan növekszik, 10 év alatt a 20-szorosára emelkedett. A pusztító viharok és jégesők azonban nemcsak a földeken, hanem a mezőgazdasági épületekben, eszközökben, gépekben is komoly károkat okozhatnak. A Groupama Biztosító tavaly mintegy 1800 bejelentés nyomán 2,2 milliárd forintot fizetett ki a károsultaknak, minden hetedik, nyolcadik esetben vagyontárgyakban keletkezett károk enyhítésére, ami azt jelzi, a gazdák is felismerték: szemléletváltásra van szükség a kockázatok kezelésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon vélhetően óriási felfutás előtt áll az agrárbiztosítások piaca, hiszen míg a szomszédos Ausztriában 90 százalék a biztosított mezőgazdasági területek aránya, ez Magyarországon csupán 50 százalékos - írja közleményében a Groupama Biztosító. A növekedés ugyanakkor látványos hazánkban is. A növénybiztosításoknál, amelyeknél az állam akár 70 százalékos díjtámogatást is nyújthat a gazdáknak, 10 év leforgása alatt a szerződések száma a 20-szorosára, értékük pedig a 10-szeresére emelkedett. A gyarapodásnak köszönhetően a biztosított területek aránya a szántóföldi növényeknél mára elérte a 42, a zöldségkultúráknál pedig megközelíti az 50 százalékot.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A szélsőséges időjárás, a viharok vagy a jégesők azonban nemcsak a földeken, a növényekben okozhatnak jelenős károkat, sok helyen megrongálják a mezőgazdasági épületek tetőszerkezetét, üvegezését, a traktorokat, kombájnokat sem kímélik, de kárt okoznak a szárítókban, tárolókban, öntözőberendezésekben is. A magyarországi piacon meghatározó szerepet betöltő Groupama Biztosító mezőgazdasági kárkifizetései például 2021-ben másfélszeresére nőttek a megelőző évihez képest. Különösen kiemelkedő károkat okoztak a jégverések, egy év alatt annak ellenére, hogy darabszámban nem nőtt a jégverések miatti kárbejelentések száma, az általuk okozott kár csaknem duplájára emelkedett.

Úgy látjuk, hogy a gazdák egyre tudatosabbak, egyre többen ismerik fel közülük a mezőgazdasági vagyontárgyak biztosításának fontosságát is. Ezekkel a termelők igényeire szabott konstrukciókkal az általános vagyontárgyak mellett a mezőgazdasági ingatlanokat (tárolók, szárítók, istállók stb.), mezőgazdasági gépeket és berendezéseket, növényi termékeket is biztosítási védelem alá lehet helyezni. A klímaváltozás egyfajta szemléletváltást is elindított a piacon, amit jól mutat, hogy társaságunk is évről évről-évre több mezőgazdasági vagyonbiztosítást kezel, 2021-ben például 35 százalékkal több gazda bízta ránk mezőgazdasági vagyonának biztosítását

 - mondja Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója.

A változást jelzi az is, hogy a társaság egyre növekvő arányban térít meg vagyontárgyakban (épületben, járműben, vagy más eszközben) keletkezett károkat, tavaly már a mezőgazdasági kifizetések 12-14 százaléka tartozott ebbe a körbe. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy az ilyen típusú káresemények harmada épületekben következett be. A Groupama Biztosító a jövőben is arra törekszik, hogy a gazdák speciális igényeihez igazított mezőgazdasági biztosítási konstrukcióival megfelelő, megbízható eszközt kínáljon valamennyi kockázat kezelésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?