Ezért dönt egyre több gazda a biztosítás mellett

Ezért dönt egyre több gazda a biztosítás mellett

agrarszektor.hu
Sokat fejlődött az utóbbi években a hazai agrárbiztosítási piac, amelyben a díjtámogatott konstrukció, az egyre kiélezettebb klimatikus kockázatok és a lassan zajló generációváltás is szerepet játszik. A kedvező trend ellenére van még hova fejlődni: főleg a vagyon-, de még a növénybiztosítás terén is nőhetne a penetráció - erre azonban éppen a klimatikus kockázatok növekedése miatt maguknak a biztosítótársaságoknak is reagálniuk kell.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazai agrárbiztosítási penetráció még mindig el van maradva Európa jó pár országától, de az elmúlt évek fejlődésének köszönhetően a szántóföldi növények területének tekintetében közelítünk az 50 százalékhoz a biztosítottságban, a kertészeti kultúrák esetében pedig meg is haladjuk ezt: a múlt év statisztikái alapján a terület 52 százaléka már biztosított. Jelentős előrelépések történtek a mezőgazdasági vagyontárgyak biztosítása esetében is.

Nyilván a hitelekhez kapcsolódó fedezetigazolások, zálogkötelezettségek, a pályázatok is ösztönzik a gazdákat arra, hogy megfelelő vagyonbiztosításokat kössenek. A növénynél még van hova fejlődni

 - mondta el ezzel kapcsolatban Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója. Kifejtette:

Az elmúlt tíz évben, amióta megjelent Magyarországon a díjtámogatott növénybiztosítás, meghúszszorozódott a növénybiztosítási szerződések száma. Jelenleg ráadásul olyan gabonaárnövekedések tapasztalhatóak, amely miatt a tavalyi évtől még jelentősebben nő a biztosítók növénybiztosítási állománya. Tavaly azt mondtuk, hogy az elmúlt 10 évben a biztosítási díjak megtízszereződtek, most azt gondolom, hogy ez a szám már jóval magasabb, mert olyan robbanás történt a szántóföldi növények árában.

Egyre nagyobb a tét

A szakember szerint ennek több oka is van. A gazdák felismerik, hogy nagyobb érték hever kint a földön, így nagyobb hajlandósággal kötnek rá biztosítást. 

Olyan gazdák keresnek minket vagy a közvetítőket, akik elmondják, hogy korábban sosem volt biztosításuk, de a jelenlegi terményárak mellett nem merik megkockáztatni, hogy biztosítás nélkül érje őket például vihar-, aszály- vagy jégesőkár. Természetesen ennek ára van, ahogy a gabonaárak emelkednek, a biztosítási díjak is ennek mértékében változnak. Ezzel mindenkinek szembesülnie kell, ám azt érzékeljük, hogy ezt figyelembe véve is jelentősen emelkedik a szerződések darabszáma.
Baranyi Szabolcs (Kép forrása: Groupama Biztosító)

Összességében a jellemző trend az, hogy a növénybiztosítás díja a biztosítási összeghez viszonyítva nagyjából tízszerese annak, amit az adott termelő vagyonbiztosításra költ. Márpedig a vagyonbiztosítás összege sem tűnik túlzónak. Például, ha feltételezzük, hogy egy hektárnyi kukorica esetében 800 ezer forintos árbevételt remélhet a gazda, - ami a mai árak mellett egyáltalán nem tűnik túlzónak - a növénybiztosítás díja jégkár tekintetében alig haladja meg a 30 ezer forintot egy hektárra vetítve. Természetesen nagyobb terület, egyéb kiegészítő biztosítások esetén kedvezményeket is elérhet a termelő.

A vagyonbiztosítások esetében a termelők jelentős része még nehezen vállalja a költségeket, igaz, ez is javuló tendenciát mutat, éppen a már említett hitelek, lízingszerződések és pályázatok terjedése és azok feltételrendszere miatt.

A növénybiztosítások terjedésében nagy szerepe van a díjtámogatott konstrukciónak, illetve annak "csomag-jellegének" is. Ebben nyolc különböző káresemény szerepel, és a biztosítási díj akár 70 százalékét megtérítik a gazdának támogatás címén. A kedvező konstrukció révén nagyban terjed a biztosítási hajlandóság a mezőgazdaságban.

Nyilvánvaló kockázatok

Átalakítja a piacot a klímaváltozás, illetve annak egyre szembetűnőbb hatásrendszere is. Az időjárás egyre szélsőségesebb, az ebből fakadó károk is egyre súlyosabbak, a veszély pedig nem országosan, hanem egy-egy helyen, lokálisan pusztítva jelentkezik. Ez ugyan a gazdák biztosításkötési hajlandóságát tovább erősíti, de természetesen a biztosítóknak is kihívást jelent - ismerte el Baranyi Szabolcs. 2021-ben a Groupama Biztosítóhoz a mezőgazdaságból 1600 kárbejelentés érkezett, és nagyjából 2,5 milliárd forintot fizetett ki a társaság ügyfeleinek. Ennek a legnagyobb része a jégkár volt, mellé jön a vihar, az aszály és más kockázatok.

Minden biztosítónak van viszontbiztosítása, ezt általában egy nagyobb külföldi partner biztosítja. Ez egy fontos védelmi vonalat jelent a biztosítóknak. A másik védelmi mechanizmus a kockázatvállalási szempontok kialakítása. Megnézzük, hogy mekkora területre, milyen hozamra és egységárra szeretne biztosítást kötni a gazda, és keretek közt tartjuk ezeket a számokat 

 - fejtette ki az igazgató.

Összességében azonban évről évre egyre többen kötnek biztosítást a termelők közül, a mezőgazdasági termelők között egyre jobban terjed a kockázatok ilyen módon történő kivédése. Ez különösen a kertészeti ágazatban kifejezett, ezen a területen a klasszikus szántóföldi termelésnél is jobban terjed a biztosításkötési hajlandóság. 

A szántóföldi növények között is vannak különbségek. Az egy hektárra eső biztosítási díjat tekintve a legdrágább növény az őszi káposztarepce. Aki termeszt repcét, annak a nagy része biztosítást is köt rá.

Segít a mezőgazdasági biztosítási piac növekedésében az is, hogy ha lassan is, de zajlik a generációváltás, a fiatalabb gazdáknak pedig már természetes, hogy ilyen pénzügyi konstrukciókkal is fedezik a lehetséges kockázatokat.

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Groupama Biztosító támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?