Kifizetési dömping a magyar agráriumban: fontos híreket közölt az Államkincstár

Kifizetési dömping a magyar agráriumban: fontos híreket közölt az Államkincstár

agrarszektor.hu
A vidékfejlesztési program beruházási támogatásai fogják meghatározni a magyar agrárium jövőjét - mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a Portfolio Agrárium 2022 konferencián. A szakember ismertette az egységes kérelmek elbírálásának és kifizetésének jelenlegi állapotát, beszélt a következő időszakban várható támogatási kérelmekről, különös tekintettel arra, hogy 2022. április 6-án megnyílt az új egységes kérelem, amelyre május 16-ig lehet szankciómentesen benyújtani a kérelmeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Államkincstár elnökhelyettese a 2021. évi egységes kérelmek kapcsán elmondta, hogy több mint 165 ezer egységes kérelem keretén belül közel öt millió hektárra történt igénylés, és 500 ezer jogcím igénylést regisztráltak. A tavalyi év során rekordösszegű előleg kifizetés történt meg, 2022 márciusának végére érdemben megtörtént a kérelmek lezárása, közel 550 milliárd forintot fizettek ki - emelte ki Detre Miklós a Portfolio Agrárium 2022 konferencián. Mostanra a 143 ezer egységes területalapú támogatási kérelem (SAPS) közel 100%-át feldolgozták. A szakember kifejtette, hogy az Államkincstár célja az, hogy minél hamarabb, minél nagyobb kifizetéseket eszközöljenek, a június 30-ig elérendő kifizetési szintet már március végére teljesítette a kincstár.

Detre Miklós emellett beszélt arról is, hogy megnyílt az új egységes kérelem, amelynek keretén belül 44 jogcímre lehet kifizetést igényelni, és a VP keretében két új jogcímre - VP AKG 2021 és VP ÖKO 2021 - is lehet már kifizetési kérelmeket benyújtani. A szakember kiemelte, hogy 2022-ben április 6-án kezdődik a kérelembenyújtási időszak, és május 16-ig lehet szankciómentesen benyújtani a kérelmeket. A határidőig benyújtott kérelmek május 31-ig módosíthatóak. Május 16-át követően munkanaponként 1% levonással még még június 9-ig beadhatóak a kérelmek.

A Magyar Államkincstár elnökhelyettese tudatta, hogy az orosz-ukrán háború miatt változás (derogáció) történt a zöldítési támogatásban: a helyzet nyomán esetlegesen kialakuló élelmiszer- és takarmányhiány elkerülése érdekében az Európai Bizottság átmeneti jelleggel lehetővé tette a gazdák számára, hogy a jogcím előírásainak teljesítése érdekében parlagon hagyott területek abban az esetben is elfogadhatóak legyenek parlagi területnek vagy parlag EFA területnek, ha a termelő az adott táblán olyan szántóföldi növényt termeszt, amely hozzájárulhat az élelmiszer- vagy takarmányhiány elkerüléséhez, illetve megszüntetéséhez; valamint a táblán elhelyezkedő ideiglenes gyep területet kaszálással vagy legeltetéssel hasznosítja.

Detre Miklós (Fotó: Portfolio/Stiller Ákos)

Detre Miklós ismertette, hogy az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása érdekében kiírt pályázat keretén belül 2021. október 25. és november 25. között nyílt lehetőség a támogatások benyújtására. Az AKG támogatásra 17588 kérelmet nyújtottak be, ÖKO-ra pedig 3647 kérelmet, az igényelt terület nagysága pedig meghaladta az 1,461 millió hektárt. A szakember jelezte azt is, hogy a támogatási kérelmek jelentős részének feldolgozása már megtörtént, a fennmaradó kérelmek várhatóan áprilisban kerülnek lezárásra.

A 2021-2022-es átmeneti időszakban a meghirdetett 16 új beruházási felhívásra és a korábbi, továbbra is nyitva álló intézkedésekre több mint 22 ezer kérelmet nyújtottak be a magyar gazdák, a VP beruházási intézkedésein lekötött forrás eléri az 1676 milliárd forintot, melyből 920 milliárd forint összegű lekötés 2021-ben és 2022 első negyedévében keletkezett. A teljes programozási időszakban közel 35 ezer előleg és kifizetési igénylésre történt kifizetés, 500 milliárd forintot is meghaladó összegben. Ebből a 2022-es évben már 46,6 milliárd forint kifizetés meg is történt.

Detre Miklós a változásbejelentési kérelmek kapcsán elmondta, hogy a támogatói okirattal rendelkező kedvezményezett a projektek időbeli ütemezésének, a projekt műszaki-szakmai tartalmának, a megvalósítás helyszínének módosítását, a jogutódlás átvezetését, a kötelezettség átadását és a támogatási jogviszonyt érintő egyéb adatok változását kezdeményezheti. 2022. március 15-ig több mint 62 ezer ilyen bejelentés érkezett, amelynek 94%-a már elbírálásra is került. Az Államkincstár elnökhelyettese jelezte, hogy a VP megvalósításának jelenlegi szakaszában kiemelten fontos, hogy a kedvezményezettek a megvalósításra és az elszámolásra nyitva álló határidők figyelembevételével ütemezzék projektjeik megvalósításával kapcsolatos teendőket.

A szakember az előadás végén röviden bemutatta a tavaly elindított mobilGAZDA alkalmazást, amely egyebek mellett ügyfélszolgálati és tájékoztatási funkciókkal rendelkezik, lehetővé teszi a parcellaadatok megtekintését és geo-referált fényképek készítését, valamint egyes elektronikus bizonylatok beküldését, de földterületmérésre is használható. Az alkalmazás jövőben bevezetedő funkciói közé tartozik a bankkártyás fizetés elfogadása is. Az alkalmazással kapcsolatos további információk itt találhatóak:

EZ IS ÉRDEKELHET

A Portfolio Agrárium 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Portfolio/Stiller Ákos

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?